Λίγα Λόγια για τη Lolasana3 min read

Η Lolasana (κρεμαστό κόσμημα) αποτελεί μια πρόκληση για τα χέρια και τον κορμό μας. Πολλοί μαθητές την αποφεύγουν, με την δικαιολογία ότι δεν έχουν τόσο δυνατά χέρια και ώμους. Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι η Lolasana για να γίνει, χρειάζεται όχι μόνο δυνατά χέρια και ώμους αλλά και έλεγχο του κορμού και της πλάτης. Η άσανα αυτή συγκαταλέγεται στις στηρίξεις στα χέρια, δυναμώνει τους καρπούς και είναι τέλεια για όσους κουράζουν τα χέρια τους σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Τέλος, παρότι είναι φανταστική για την τόνωση των χεριών και του κορμού, δεν παύει να ενεργοποιεί την σπονδυλική στήλη και να δυναμώνει του μύες της πλάτης, βοηθώντας όσους υποφέρουν από πόνους.

Το όνομά της προέρχεται από το Σανσκριτικό lol, που σημαίνει «τρέμουλο», «κούνημα» και από την λέξη asana που σημαίνει «στάση», «θέση».

Αυτό που γνωρίζουμε για την ιστορία της Lolasana –σύμφωνα με τον ερευνητή της γιόγκα N.E. Sjoman- είναι ότι παλιά ήταν γνωστή ως jhula («κάνω κούνια» στα Ινδικά) και ανήκε σε ένα σύστημα ινδικής γυμναστικής, η οποία περιγραφόταν στο κείμενο «Light on Exercise» (Vyayama Dipika). Ο T. Krishnamacharya, ο οποίος σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους γίγαντες στη γιόγκα του 20ου αιώνα, χρησιμοποίησε το κλασσικό κείμενο και, πιθανόν, ξαναβάφτισε τη jhula, καθώς και άλλες ασκήσεις, τις ανύψωσε στο επίπεδο των άσανας και άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της κλασσικής γιόγκα.

Παραδοσιακά η Lolasana θεωρείται ότι ενεργοποιεί τα τσάκρας Muladhara (της βάσης) και Manipura (ηλιακό πλέγμα). Η ενεργοποίηση του Muladhara παρέχει νοητική και συναισθηματική ισορροπία και μια αίσθηση ασφάλειας, ενώ η ενεργοποίηση του Manipura βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και το κίνητρο μας.

Για να κάνετε τη Lolasana θα πρέπει να προετοιμάσετε καταρχήν το σώμα σας και το μυαλό σας. Μερικές άσανας που προετοιμάζουν τον κορμό και το πάνω μέρος του σώματος είναι η Adho Mukha Svanasana (Σκύλος που κοιτάζει κάτω), Utthita Chaturanga Dandasana (Θέση Σανίδας), Gomukhasana (το Πρόσωπο της Αγελάδας), Vasisthasana (Πλάγια Σανίδα), Bakasana (το Κοράκι).

Προχωρώντας προς την επίτευξη της άσανας, μπορείτε να σταυρώσετε τους αστραγάλους και να καθίσετε στις φτέρνες σας, σε μία παραλλαγή της Vajrasana (Θέση του Κεραυνού) και να τοποθετήσετε τις παλάμες σας στο πάτωμα, δίπλα στις κνήμες περίπου.

Πρώτα σηκώστε μόνο τη λεκάνη ψηλά, αφήνοντας τα πέλματα στο πάτωμα. Δοκιμάστε το μερικές φορές και στη συνέχεια σηκώστε τη λεκάνη και το ένα πέλμα για μερικές φορές. Αλλάξτε το σταύρωμα των αστραγάλων και σηκώστε πάλι τη λεκάνη και το άλλο πέλμα για μερικές φορές. Για να σηκώσετε και τα δύο πέλματα ταυτόχρονα απ’ το πάτωμα πρέπει να σχηματίσετε με τον κορμό και τα λυγισμένα πόδια σας (οι αστράγαλοι σταυρωμένοι) μια μπάλα. Στη συνέχεια θα σηκώσετε αυτή τη μπάλα από το πάτωμα και θα στηρίξετε το βάρος της με τα χέρια σας. Από τη στιγμή που η μπάλα αιωρείται, αρχίζει να κουνιέται ανάμεσα στα χέρια σαν κούνια. Οι αστράγαλοι στην αρχή είναι σταυρωμένοι από τη μια μεριά και μετά η άσανα επαναλαμβάνεται με τους αστράγαλους σταυρωμένους από την άλλη.

Σε όλες τις προσπάθειες μπορείτε να στηρίζετε τα χέρια σας σε τούβλα για να έχετε μεγαλύτερο ύψος και να μπορέσετε να σηκωθείτε απ’ το πάτωμα.

Η Lolasana δεν είναι εύκολη αλλά όταν καταφέρετε να αψηφήσετε τη βαρύτητα και να απογειωθείτε θα νιώσετε μια σπουδαία αίσθηση επίτευξης,. Αν πάλι δεν τα καταφέρνετε όσο γρήγορα θα θέλατε, μην απογοητεύεστε. Οι άσανας γίνονται με μια διαλογιστική διάθεση και όχι ως μέρος μιας λίστας πραγμάτων που πρέπει να γίνουν. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα οφέλη της άσανας τα αποκομίζουμε και από την προετοιμασία που κάνουμε.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι από την εμπειρία μου, έχω καταλάβει ότι αν μια άσανα δεν μας μαθαίνει την ταπεινότητα και δεν απαιτεί όλη τη συγκέντρωσή μας προκειμένου να διατηρηθεί, τότε δεν είναι όσο ευεργετική θα μπορούσε να είναι για το μυαλό μας. Ας το θυμόμαστε αυτό κάθε φορά που μια άσανα που την κάναμε εύκολα στο παρελθόν τώρα τη βρίσκουμε δύσκολη, ή όταν δυσκολευόμαστε με μια καινούρια άσανα.


Αφήστε μια απάντηση