Σχετικά με την Αναρρίχηση Βράχου3 min read

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με την αναρρίχηση! Σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα. Από το 2020 θα είναι επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Η Ελλάδα προσφέρεται για αναρρίχηση βράχου περισσότερο από κάθε χώρα αναλογικά του μεγέθους της, και αναρριχητές από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την χώρα μας για να σκαρφαλώσουν τα βράχια της. Η Κάλυμνος μάλιστα είναι μέσα στους top προορισμούς παγκοσμίως!

Γιατί να κάνω αναρρίχηση;

Είναι ένα σπορ που σε φέρνει κοντά στη φύση, για τη μαγεία της περιπέτειας και της εξερεύνησης, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης πνευματικής και σωματικής, θα κάνεις πολλούς φίλους, είναι τελείως ξεχωριστό από κάθε άλλο και προσφέρει εκπληκτικές συγκινήσεις! Εξασκεί τον αυτοέλεγχο, την αυτοσυγκέντρωση, την στρατηγική και βελτιώνει κατά πολύ τη φυσική κατάσταση!

Ωφέλει στην υγεία:

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, γυμνάζει το σώμα και το πνεύμα, αυξάνει την μυϊκή μάζα και μειώνει το λίπος, καλλιεργεί την ισορροπία, τη συγκέντρωση, την κινητικότητα, την ευλυγισία και τη δύναμη, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, χτίζει τη διαχείριση του φόβου, αναπτύσσει την αποφασιστικότητα κάτω από δύσκολες συνθήκες και τη σωστή διαχείριση του άγχους.

Σε ποίους απευθύνεται:

Η αναρρίχηση απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, ηλικίας και ικανοτήτων. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει αρκεί να το επιθυμεί.

Αναρρίχηση και παιδιά:

Όλοι μας θυμόμαστε τους εαυτούς μας μικρούς να τρέχουμε, να πηδάμε από εδώ και από εκεί. Είναι στη φύση του παιδιού να σκαρφαλώνει να πέφτει και να ξανασηκώνεται μέχρι πια να εξαντληθεί από δυνάμεις αλλά να έχει γεμίσει η ψυχή του ενέργεια και όμορφες εικόνες. Είναι ένα άθλημα για το παιδί με περιπέτεια που μπορεί να μάθει με χαμηλό κίνδυνο σε πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον. Είναι οικονομικά προσιτή και μη εμπορική. Διδάσκει γενναιότητα, πειθαρχεία, ταπεινοφροσύνη, συνεργασία, εμπιστοσύνη, οικειότητα με τη φύση ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι σούπερ διασκεδαστική!!!

Πως μπορούμε να ξεκινήσουμε?

Η αναρρίχηση είναι ένα απόλυτα ασφαλές άθλημα εφόσον υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και τηρούνται πιστά οι κανόνες ασφαλείας.

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει σε κλειστή πίστα αναρρίχησης που υπάρχουν αρκετές στην Αθήνα.

Σε φυσικό περιβάλλον υπάρχουν καταρτισμένες σχολές αναρρίχησης βράχου, με πιστοποιημένους εκπαιδευτές που διεξάγονται συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο σε διάφορους ελληνικούς αναρριχητικούς προορισμούς.

 

Άλλωστε ο κόσμος δείχνει πιο όμορφος από ψηλά!

 

Namaste

Δημήτρης Δερμετζής & Μαριάννα Θυμιάκη

 

Σχετικά με τον Δημήτρη Δερμεντζή:

Ο Δημήτρης Δερμεντζής είναι Εναερίτης, Ηλεκτρολόγος & Μηχανικός στο τομέα της Βιομηχανίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται ενεργά με την Ορειβασία & Αναρρίχηση από το 2003. Στη δράση του σημειώνονται αρκετές χειμερινές αναβάσεις στα Ελληνικά βουνά όπως και πολλές αναβάσεις αθλητικού και παραδοσιακού στυλ στα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία στον ελληνικό χώρο ενώ έχει σκαρφαλώσει διαδρομές βράχου, πάγου και μικτού πεδίου σε ορθοπλαγίες των Γαλλικών και Ιταλικών Άλπεων. Εκτός των άλλων έχει υπάρξει μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πολιτιστικό ορειβατικό σύλλογο (Φυλής) όπου έχει αναλάβει την εθελοντική πυροφύλαξη και την διοργάνωση αναρριχητικών φεστιβάλ στη Δυτική Πάρνηθα. Επίσης έχει εργαστεί ως προπονητής αναρρίχησης σε γυμναστήρια και «κλειστές» πίστες αναρρίχησης με διακρίσεις παίδων και κορασίδων σε πανελλήνια πρωταθλήματα αγωνιστικής αναρρίχησης. Τα τελευταία χρόνια ζεί στο Ναύπλιο όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλίου οργανώνει την συντήρηση υπάρχουσων και την διάνοιξη νέων αναρριχητικών διαδρομών στη περιοχή με κύριο σκοπό την πρόοδο και την εξέλιξη της αθλητικής αναρρίχησης βράχου στην Ελλάδα για τις επόμενες γενιές και παράλληλα αποτελεί μίας πρώτης τάξης μορφή τουρισμού ενώ για τον ίδιο είναι τρόπος ζωής.

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση