Μια κοιτίδα πολιτισμού στο Χαλάνδρι – Φεστιβάλ Ρεματιάς3 min read

Κάθε φορά που πηγαίνω βόλτα στη Ρεματιά Χαλανδρίου θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια. Είναι ένα μέρος άμεσα συνδεδεμένο με την παιδική μου ηλικία, που είχα την τύχη να είναι μέσα στην καθημερινότητά μου καθώς μεγάλωσα στη γειτονιά. Πρόκειται για μια όαση μέσα στην αστική έρημο, ιδανική για βόλτες αποφόρτισης, για μια ανάσα δροσιάς στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, για τρέξιμο και κοινωνικοποίηση των τετράποδων φίλων μας, ακόμα και για την πρακτική μας, καθώς διαθέτει πολλά σημεία που μπορούμε να απλώσουμε το στρωματάκι μας και να ασκηθούμε μέσα στο φυσικό τοπίο.

Ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθούμε την Ρεματιά είναι το ανοιχτό θέατρο, το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου. Όσες παραστάσεις έχω παρακολουθήσει εκεί μου έχουν μείνει αξέχαστες. Όχι μόνο διότι ήταν καλές οι παραστάσεις, αλλά και γιατί κάθε φορά συνειδητοποιώ το μέγεθος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πιο συγκεκριμένα της θεατρικής. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα που σχεδόν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε επαρχιακή πόλη και σε αρκετά χωριά υπάρχουν ανοιχτά θέατρα. Έχουμε την μοναδική ευκαιρία να απολαμβάνουμε παραστάσεις κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό με φόντο φυσικά τοπία μεγάλης ομορφιάς.

Κάθε καλοκαίρι (από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο) διοργανώνεται από τον Δήμο Χαλανδρίου το Φεστιβάλ Ρεματιάς-Νύχτες Αλληλεγγύης, το οποίο έχει εκτός από πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών (παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και μεικτά θεάματα), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχουν ελεύθερη είσοδο και οι θεατές καλούνται μόνο να συνεισφέρουν εθελοντικά με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς δείτε εδώ http://www.theatrorematias.gr/

Πέρα από τις συνεργασίες με μεγάλους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, το Φεστιβάλ Ρεματιάς δίνει τη δυνατότητα και σε νέους, ανερχόμενους καλλιτέχνες και ομάδες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το “Our Festival 4” πρόκειται για ένα φεστιβάλ εναλλακτικών καλλιτεχνικών σχημάτων που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, σινεμά, παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που υλοποιείται αυτή η παράλληλη δράση στα πλαίσια του Φεστιβάλ και καλεί τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε μια πιο άμεση και συμμετοχική σχέση με τις τέχνες. Θα πραγματοποιηθεί από 27/7 μέχρι 1/8 στο θέατρο Ρεματιάς. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του “Our Festival 4” δείτε εδώ http://festivalrematias-halandri.blogspot.com/2018/06/festival-4.html.

Όσοι βρισκόμαστε ακόμα στην Αθήνα αξίζει να βρεθούμε εκεί, απολαμβάνοντας μια βόλτα και συνδυάζοντάς την με μια παράσταση, μια συναυλία ή ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο. Ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, αξιοποιώντας ουσιαστικά τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών τους.

Η περίσταση γίνεται διονυσιακή αν επιλέξουμε την 27η Ιουλίου που ο καλοκαιρινός ουρανός θα φωτίζεται από την πανσέληνο.

 

Namaste

Ειρηάννα Δραγώνα

 

Λίγα λόγια για την Ειρηάννα Δραγώνα:

Η Ειρηάννα Δραγώνα είναι Θεατροπαιδαγωγός και Performer. Η θεατρική της πρακτική εστιάζει στο Σωματικό Θέατρο, καθώς επίσης και στη χρήση αντικειμένων. Το ενδιαφέρον της για την εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση του θεάτρου, την οδήγησε στις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στο Εφαρμοσμένο Θέατρο. Έχει εργαστεί ως Θεατροπαιδαγωγός στο Λονδίνο και την Αθήνα με ομάδες παιδιών διαφόρων ηλικιών εντός και εκτός σχολείων, όπως επίσης και ως Εμψυχώτρια Θεάτρου σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων.

Αφήστε μια απάντηση