Μυστικά για έναν καλύτερο ύπνο από την Αγουρβεδική επιστήμη4 min read

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να έχεις μία πολύ κουραστική μέρα και όταν έρχεται η ώρα να πέσεις για ύπνο να μην μπορείς να κοιμηθείς από την υπερένταση; Πόσες φορές σου έχει τύχει να έχεις κοιμηθεί αρκετές ώρες αλλά να ξυπνάς κουρασμένος και η ενέργεια σου να είναι πεσμένη για όλη την υπόλοιπη μέρα ή να υποφέρεις από πονοκεφάλους; Μήπως η διάθεση σου δεν είναι και στα καλύτερα της τον τελευταίο καιρό ή μήπως προσπαθείς να χάσεις κάποια περιττά κιλά και παρόλο που κάνεις ότι μπορείς με διατροφή και γυμναστική η ζυγαριά δεν κατεβαίνει… Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και αν δεν υπάρχει δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα. Ένα ξεκούραστο σώμα και μυαλό μας κάνει πιο υγιείς, αποδοτικότερους, εξυπνότερους και σίγουρα πιο χαρούμενους.

Ο ύπνος είναι μία απόλυτα φυσική λειτουργία του οργανισμού και θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντίσταση και σίγουρα χωρίς φάρμακα. Στη σημερινή εποχή όμως δυστυχώς όλες οι ανέσεις που μας παρέχονται η τηλεόραση, οι νυχτερινές έξοδοι κλπ και σίγουρα τα υψηλά επίπεδα άγχους έχουν επηρεάσει δραματικά αυτή την κατά τα άλλα φυσική λειτουργία. Από επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Νευρολόγων ένας στους τρεις ανθρώπους στη Δύση παρουσιάζει περιστασιακά προβλήματα ύπνου με τα 2/3 του ποσοστού να είναι γυναίκες. Σε έναν μόνο χρόνο 120.000.000 Αμερικάνοι ζήτησαν βοήθεια από τον γιατρό τους και φυσικά έλαβαν συνταγή για υπνωτικά χάπια, 120.000.000 επίσημες συνταγές σε έναν μόλις χρόνο… απίστευτο;

Μία απόλυτα φυσική λειτουργία έχει εξελιχθεί για πολλούς ανθρώπους σε καθημερινό εφιάλτη  με αποτέλεσμα να δημιουργείται η βάση για πολλαπλά προβλήματα στην γενικότερη τους υγεία (σωματική, νοητική αλλά και ψυχική).

Η επιστήμη της Αγιουρβέδα μας δίνει κάποιες γενικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα ή ακόμα και αν δεν έχεις να κάνεις τον ύπνο σου ακόμα πιο ποιοτικό:

1) Μην τρως και κοιμάσαι κατευθείαν. Ειδικά οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες επιστρέφουν στο σπίτι αργά, παίρνουν το τελευταίο τους γεύμα και μετά από λίγο πέφτουν ξεθεωμένοι στο κρεββάτι. Υπάρχουν βέβαια και οι νυχτερινές λιγούρες-επιδρομές στο ψυγείο… Κράτα μια απόσταση ασφαλείας 2-3 ώρες ανάμεσα στο φαγητό και τον ύπνο σου. Είναι όλα θέμα συνήθειας και θα γλιτώσεις και από περιττές θερμίδες.

2) Ετοίμασε ένα ζεστό χαλαρωτικό ρόφημα από βότανα που η ελληνική φύση μας δίνει απλόχερα, για παράδειγμα χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο ή κάποιο mix με λίγο μέλι. Επίσης κυκλοφορούν στο εμπόριο έτοιμα αγιορβεδικά mix αλλά ψηφίζω εντοπιότητα.

3) Κλείσε όλες τις οθόνες τουλάχιστον μισή ώρα πριν. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να ξυπνάει με το φως. Η κλασική συνήθεια να με παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση ή να φέρνω το κινητό στο κρεββάτι και να χαζεύω στα social media μέχρι να νυστάξω δίνει στον εγκέφαλο μου εντολή να κάνει την ακριβώς αντίθετη λειτουργία. Ένα βιβλίο είναι πολύ πιο όμορφη συντροφιά και δεν μπερδεύει το σύστημα μου.

4) Αγόρασε ένα αιθέριο έλαιο με κάποια μυρωδιά που σε χαλαρώνει, μία πολύ καλή επιλογή είναι σίγουρα η λεβάντα, και βάλτο στο κομοδίνο σου. Κάνε λίγο μασάζ στον εαυτό σου, στα χέρια σου και στα πόδια σου πριν κοιμηθείς. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ηρεμήσεις και να φροντίσεις τον εαυτό σου, είναι μία πράξη αγάπης στο πιο σημαντικό πλάσμα στον πλανήτη, εσένα!

5) Άφησε στην καρέκλα τα ρούχα σου μαζί με τις σκέψεις σου. Είναι πολύ συνηθισμένο να ξαπλώνουμε στο κρεββάτι και να αναλογιζόμαστε όλη την ημέρα που πέρασε, όλα τα άγχη να περνάνε από μπροστά μας την πιο ακατάλληλη στιγμή. Πες όχι τώρα, η ώρα αυτή δεν είναι η σωστή, αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο. Μία πολύ καλή και εύκολη άσκηση αντί να μετράς προβατάκια είναι να παρατηρήσεις την αναπνοή σου. Τοποθέτησε τα χέρια σου στην κοιλιά σου και νιώσε να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει σαν μπαλόνι, στη συνέχεια προσπάθησε σιγά σιγά η εισπνοή με την εκπνοή να είναι ισόχρονες, όση ώρα εισπνέω, τόση ώρα εκπνέω. Ξεκίνα μετρώντας τέσσερις χρόνους και σιγά σιγά μπορείς να το αυξήσεις. Η λειτουργιά της αναπνοής είναι αποδεδειγμένο ότι είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, όσο έχω τον έλεγχο μπορώ να ελέγξω σε ένα βαθμό το μυαλό μου. Η κοιλιακή αναπνοή είναι μία χαλαρωτική αναπνοή.

6) Η ιδανική ώρα για να κοιμηθείς ή έστω να ξεκινήσεις να μπαίνεις σε διαδικασία ύπνου είναι σύμφωνα με την Αγιουρβέδα στις 10 βράδυ. Κάνε το τεστ έστω μία φορά να κοιμηθείς αυτή την ώρα και παρατήρησε πόσο πιο ξεκούραστος θα ξυπνήσεις. Αν κοιμηθείς πολύ αργά όσες ώρες και να κοιμηθείς η ποιότητα του ύπνου μειώνεται κατά πολύ και το πιο πιθανό είναι να ξυπνήσεις κουρασμένος.

Ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Στη σημερινή εποχή μας σπρώχνουν διαρκώς να ξεχνάμε τα βασικά και καταλήγουμε να ζούμε μία ζωή εντελώς εκτός ισορροπίας. Ο ύπνος όπως και το φαγητό, μία βόλτα για περπάτημα στον ήλιο ή μία αγκαλιά θα έπρεπε να είναι προτεραιότητες και όχι να στριμώχνονται μέσα στο πρόγραμμα της ρουτίνας μας. Δώσε τον ζωτικής σημασίας χρόνο στις απλές καθημερινές σου ανάγκες, η υγεία σου είναι η πιο σημαντική ευθύνη που έχεις, το σώμα σου είναι το όχημα σου στη γη και όταν αρρωσταίνεις ίσως είναι λίγο αργά για να το συνειδητοποιήσεις.

Δημιούργησε μικρές ιεροτελεστίες μέσα στην ημέρα σου λουσμένες με αγάπη για τις βασικές σου ανάγκες και το σώμα σου, το μυαλό σου και η ψυχή σου θα σε ανταμείψουν!

Όνειρα γλυκά!

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη


Αφήστε μια απάντηση