Γίνε Εσύ ο Ήρωας της Ζωής σου!4 min read

Μου αρέσει πολύ ο Σεπτέμβρης, τον αγαπώ από μικρό παιδί, καινούρια σεζόν, νέα ξεκινήματα, νέοι στόχοι. Όταν ήμουν μικρό παιδί και ξεκινούσε η σχολική χρονιά είχα πάντα αυτόν τον ενθουσιασμό και το γαργάλημα στο στομάχι, ότι φέτος θα τα καταφέρω όλα, αγόραζα τα καινούρια μου τετράδια, έντυνα τα βιβλία μου με προσοχή και προετοιμαζόμουν με χαρά για τη σεζόν που έρχεται. Μεγάλωσα από τότε αλλά το συναίσθημα είναι το ίδιο, η εσωτερική μου φωτιά καίει στην θέση της καρδιάς μου και κάθε Σεπτέμβρη αισθάνομαι ότι μπορώ να επιτύχω ότι επιθυμώ, σαν να γράφω από την αρχή σε λευκό χαρτί και τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει, αν θέλω το Σεπτέμβρη μπορώ να κατακτήσω τον κόσμο. Τι φανταστικό συναίσθημα, έτσι;

Φυσικά δεν χρειαζόμαστε τον Σεπτέμβρη, γιατί όλους τους μήνες, όλες τις μέρες, κάθε λεπτό μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή, φτάνει να το θέλουμε, να το φανταστούμε και να το βάλουμε σε δράση! Αλλά η αρχή της σεζόν είναι πάντα μία καλή ευκαιρία.

Ένας από τους στόχους της Γιόγκα είναι να κατανοήσουμε την τελειότητα μας, την πληρότητα της ύπαρξης μας και ότι μπορούμε να επιτύχουμε ότι θέλουμε, είναι το καθήκον κάθε ανθρώπινου πλάσματος να αναγνωρίσει την τελειότητα του, τα ιδιαίτερα ταλέντα του, την δύναμη του και να την εκφράσει για το καλό του εαυτού του και κατ΄επέκταση του πλανήτη. Είμαστε όλοι μοναδικοί και απαραίτητοι σε αυτό τον κοσμικό χορό που λέγεται ζωή, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε γιατί είμαστε εδώ, στη γιόγκικη φιλοσοφία αυτό ονομάζεται dharma, δηλαδή ο ιερός σκοπός της ύπαρξης σου, το ιερό καθήκον του ταξιδιού σου.

Πως τώρα θα βρεις το dharma σου; Nομίζω πως το ξέρεις ήδη…. Η καρδιά σου στο φωνάζει με κάθε χτύπο της, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ησυχάσεις το νου σου, τις σκέψεις που σου λένε δεν μπορώ, φοβάμαι, δεν θα τα καταφέρω. Έτσι θα είσαι έτοιμος να ακούσεις την εσωτερική σου φωνή και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που σου δείχνει.

Δυστηχώς όμως ζούμε σε μία κοινωνία που μας μεγαλώνει με το συναίσθημα ότι δεν είμαστε αρκετοί, κυρίως για εμπορικούς λόγους, χρειάζεσαι αυτό το φόρεμα για να είσαι όμορφη, αυτό το αυτοκίνητο για να αρέσεις στις γυναίκες κλπ και έτσι η αγορά κινείται, εντωμεταξύ η αυτοπεποίθηση και αυταγάπη μειώνεται, χμμμ όχι δεν θα το επιτρέψω, όχι εγώ, ούτε και εσύ!

Επίσης δημιουργούνται μοτίβα του τύπου δεν μπορώ μόνος μου, χρειάζομαι τον σύντροφο μου, τον φίλο μου, τον δάσκαλο της γιόγκα, κάποιον τελοσπάντων να μου λύσει τα προβλήματα μου, να αναλάβει τις ευθύνες μου ή να το κάνει αυτός για εμένα όπως έκανε η μαμά μου και ο μπαμπάς μου. Όλα αυτά είναι αντιστάσεις που εκφράζονται με έναν κρυφό και ύπουλο τρόπο και ουσιαστικά αρνούμαι να πάρω την ευθύνη του εαυτού μου και αυτόματα με σαμποτάρω, δεν επιτρέπω εγώ ο ίδιος σε αυτό το υπέροχο πλάσμα που κρύβω μέσα μου να ανθίσει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επιμένω στους μαθητές μου τόσο πολύ στην προσωπική πρακτική, για να μάθουν να διαχειρίζονται την γιόγκα τους μόνοι τους και όχι να βολεύονται στο δάσκαλο.

Στην πρακτική μας αντιγράφουμε σχήματα από ζώα και μορφές και προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τις ποιότητες τους. Οι στάσεις vira badhrasana 1&2 (πολεμιστής 1&2) πήραν το όνομα τους από έναν μυθικό πολεμιστή που δημιουργήθηκε από μία τούφα από τα μαλλιά της Ινδικής Θεότητας του Shiva. Ο Shiva λοιπόν χρειαζόταν έναν πολεμιστή να εκδικηθεί για τον θάνατο της γυναίκας του, και όταν θύμωσε πέταξε στη γη μία τζίβα από τα μαλλιά του. Όταν προσγειώθηκε ο Virabhadra πήρε το σχήμα του πρώτου πολεμιστή, κρατώντας ένα σπαθί πάνω από το κεφάλι του, στη συνέχεια μετά την προσγείωση άλλαξε το βλέμμα του και πήρε το σχήμα του δεύτερου πολεμιστή.

Παρόλο που η πρώτη του αποστολή ήταν η εκδίκηση αργότερα έγινε γνωστός για το συμβολισμό του dharma, την έννοια ότι τελικά το καλό νικάει το κακό, τις προσωπικές μάχες που δίνει ο καθένας από μας, ξεκινάμε το ταξίδι μας με πόνο μόνο και μόνο για να βρούμε σκοπό και νόημα μέσα από την πρακτική μας και τελικά να ενωθούμε με την Συλλογική Συνειδητότητα.

Ο γιόγκι είναι ένας ειρηνικός πολεμιστής, είναι το ταξίδι του προσωπικού σου ήρωα που οδηγεί στο κέντρο του εαυτού σου, αντί να ψάχνεις σε μακρινούς τόπους ταξιδεύεις μέσα στο σώμα σου, αντί να τελειοποιείς τη χρήση ενός όπλου μαθαίνεις να ελέγχεις το μυαλό σου! Το να ελέγχεις το μυαλό σου σημαίνει ότι παίρνεις το ρόλο του ήρωα για εσένα και αλλάζεις τον εσωτερικό σου διάλογο από αδυναμία σε δύναμη και χάρη! Μεταμορφώνεσαι σε έναν γενναίο ήρωα και είσαι έτοιμος να πολεμήσεις για την αγάπη του εαυτού σου, για τα όνειρα σου που είναι το dharma σου και ο σκοπός σου στη Γη!

Όταν αυτό συμβεί κάθε σου δράση ρέει μέσα από την Θεική σου υπόσταση και γίνεσαι μία θεραπευτική δύναμη για τους συνανθρώπους σου και για όλα τα έμβια και άβια στοιχεία του πλανήτη μας. Υλοποιείς το dharma σου.

Έχεις γεννηθεί με ένα δώρο, μην το σπαταλάς!

Να επαναλαμβάνεις κάθε μέρα, κάθε λεπτό, είμαι ο ήρωας της ζωής μου και να εργάζεσαι για αυτό!

Καλή αρχή!

 

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη

 


Αφήστε μια απάντηση