Ήρθε η Ώρα για Γλυκό Ψωμί Κολοκύθας2 min read

Φθινοπώριασε πια για τα καλά, έρχεται και σαββατοκύριακο, τέλεια ευκαιρία για χαλάρωση στο σπίτι, κοντά στο τζάκι με ζεστά ροφήματα, καινούρια βιβλία, καλή παρέα και φθινοπωρινές λιχουδιές. Ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε να φτιάξετε γλυκό ψωμί κολοκύθας και το σπίτι μέσα σε μία ώρα περίπου θα μοσχομυρίσει φθινοπωρινά αρώματα και μπαχαρικά.

Για μία φόρμα 35cm x 14cm θα χρειαστείτε:

  • 1 η 2 λαδόκολλες για τη φόρμα (έτσι αποφεύγετε το βουτύρωμα της φόρμας, και πετυχαίνετε να βγάζετε το ψωμί από τη φόρμα εφόσον είναι έτοιμο πολύ εύκολα χωρίς να κινδυνεύει να διαλυθεί και χωρίς να περιμένετε να κρυώσει).
  • 4 αυγά
  • 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι καρύδας ή καλαμποκέλαιο
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού τριμμένη κολοκύθα (στον τρίφτη – μ αυτή τη μορφή το ψωμί σας θα έχει την υγρασία που πρέπει)
  • 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη η σιρόπι αγαύης  ( έως 2 προαιρετικά)
  • 1 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού τριμένο γαρύφαλλο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια γλυκού baking powder
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 1/2  περίπου φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης η βρώμης
  • κολοκυθόσπορους για το πασπάλισμα αλλά και για το εσωτερικό της ζύμης (προαιρετικά σταφίδες ή cranberries)

 

Οδηγίες:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και τοποθετείτε τα φύλλα λαδόκολλας (ένα ή δύο) στη φόρμα να είναι έτοιμη.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το baking powder, τη μαγειρική σόδα και όλα τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά, στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι, το λάδι καρύδας και την τριμμένη κολοκύθα και ανακατεύετε πολύ καλά με τη σπάτουλα. Αν χρησιμοποιήσετε ακατέργαστη ζάχαρη καλό θα είναι να την χτυπήσετε με τα αυγά σε ένα μίξερ, και στη συνέχεια να προσθέσετε το λάδι και την κολοκύθα, και να δουλέψετε στη συνέχεια το μίγμα με τη σπάτουλα. Ρίχνετε τους κολοκυθόσπορους και ανακατεύετε σιγά για λίγο ακόμα.

Στη συνέχεια αναμιγνύετε τα δύο μίγματα και ανακατευέτε καλά με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετείτε το μίγμα στη φόρμα, πασπαλίζετε με κολοκυθόσπορους και το ψήνετε στο φούρνο στους 175 βαθμούς για μία ώρα και μισή περίπου, ανάλογα και με το φούρνο σας, Επειδή η τριμμένη κολοκύθα έχει αρκετή υγρασία θα χρειαστεί παραπάνω ώρα ψήσιμο γι αυτό καλό είναι να δοκιμάζετε με την οδοντογλυφίδα αν εσωτερικά έχει ψηθεί. Αν εξωτερικά δείχνει έτοιμο, ενώ δεν είναι, μπορείτε να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμο.

Όταν είναι έτοιμο, αφήνετε να κρυώσει 5 λεπτά και χάρη στη λαδόκολλα το βγάζετε πολύ εύκολα από τη φόρμα, το κόβετε και σερβίρετε. Αν σας μείνουν κομμάτια πέρα απο μία μέρα, μπορείτε να τα ζεστάνετε στη τοστιέρα και να τα σερβιρετε σαν να βγήκαν μόλις από το φούρνο.

Καλή επιτυχία! Αν τυχόν σας περισσέψει, παρακαλώ ειδοποιήστε με!!!!!

Namaste

Ειρήνη Κατραβά

 

Αφήστε μια απάντηση