Περπατώντας την Αρχαία Οδό των Ασεβών – Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωστούρος6 min read

Η τέχνη ως αποκάλυψη· η βία το ιερό και τα εξιλαστήρια θύματα

Πόσο ένοχος ήταν τελικά ο Οιδίποδας; Ο Ιώβ ήταν μονάχα ένας άνθρωπος που έγινε παιχνίδι στα χέρια του θεού; Υποσχέθηκε ο Χριστός ότι θα φέρει ειρήνη στον κόσμο; Κατά πόσο τελικά οι θεοί «παραγγέλνουν» ιερούς πολέμους;

Είναι γνωστό ότι οι κοινότητες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα ώς και σήμερα, σε κάθε δύσκολο κύκλο της ιστορίας, επιχειρούν να ανασύρουν ένα πανάρχαιο τελετουργικό βίας που θα φέρει ένα υποψήφιο θύμα (ή μια ομάδα θυμάτων) στο προσκήνιο. Αυτός ο αποδιοπομπαίος τράγος θα φορτωθεί όλες τις «δυσλειτουργίες» της κοινότητας και, αφού «θυσιαστεί τελετουργικά», θα επιτρέψει στο σύνολο να ξαναρχίσει «καθαρό» μια νέα πορεία.

Στις 3, 10, 17 & 21 Δεκεμβρίου 2018, θα παρουσιαστεί το εικαστικό – θεατρικό δρώμενο «Περπατώντας την Αρχαία Οδό των Ασεβών» στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγ. Παύλου στην Αθήνα.

Το Περπατώντας την αρχαία οδό των ασεβών αντλεί την έμπνευσή του από το έργο του Γάλλου διανοητή και ακαδημαϊκού Ρενέ Ζιράρ. Ο Ζιράρ, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων Το εξιλαστήριο θύμα και Η αρχαία οδός των ασεβών, είναι ένας μελετητής, ο οποίος ασχολείται πολύ με το θέμα της βίας και του ιερού, όπως αυτό εμφανίζεται διαχρονικά και παγκόσμια, μέσα στις ανθρώπινες κοινότητες.

Λεπτομέρεια ζωγραφικού έργου. Λάδι σε σκουριασμένη λαμαρίνα. Διαστάσεις: 175 εκ. ύψος Χ 50 εκ. πλάτος. Φωτογραφία: Ιωάννα Παγκαλιά

Μέσα από την τέχνη, το δρώμενο καταπιάνεται με μια πολύ σκοτεινή ιστορία. Σκοτεινή όσο το βάθος του χρόνου και παλιά όσο ο άνθρωπος. Μιλά για θήτες και θύματα, για αρχαίους πολιτισμούς και σύγχρονες κοινωνίες, για ανθρωπολογία αλλά και θρησκεία.

Μιλά για τη βία και το πώς εκδηλώνεται στις κοινότητες των ανθρώπων· για την ιδέα του «ιερού» και πώς αυτό διαμορφώνει τις θρησκείες. Κυρίως, όμως, προσπαθεί με ιδιαίτερο και ποιητικό τρόπο να επιστήσει την προσοχή σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Προσπαθεί να αποκαλύψει γιατί, όπου και να ταξιδέψουμε σε αυτή τη γη, όποια ιστορική περίοδο και να μελετήσουμε, θα συναντήσουμε το φαινόμενο του «Εξιλαστήριου Θύματος».

Αφήστε μια απάντηση