Η Γύρη δεν Είναι Ωφέλιμη μόνο για τις Μέλισσες!3 min read

Η γύρη αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής των μελισσών και μιλάμε για τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, που τα μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια και τα μεταφέρουν στη κυψέλη τους. Φτιάχνουν μ΄αυτήν το ψωμί των μελισσών το οποίο αποθηκεύουν στην κηρήθρα και ταϊζουν μ΄αυτό τα μωρά τους.

Πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη και δεν έχει καμία σχέση με την γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, την ανεμόφιλη που προκαλεί φτέρνισμα, καταρροή και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης και υπερτροφή για τον άνθρωπο καθώς περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.

Είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια ως αμβροσία ή τροφή των θεών. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως φάρμακο, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την τοποθετούσαν στους τάφους των Φαραώ ως την μεταθανάτια τροφή τους.

Το 40% της σύστασης της αποτελείται από πρωτεϊνες και είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, D, E, K και Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά, αμινοξέα, ένζυμα και συνένζυμα.

Χαρίζει ενέργεια, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθάει στα προβλήματα υπογονιμότητας, αποτελεί εξαιρετικό αφροδισιακό, βοηθάει στον προστάτη σε άνδρες πάνω από 45 χρόνων, καταπραΰνει τις παθήσεις του δέρματος, υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα, κάνει καλό στην εποχιακή τριχόπτωση, βοηθάει την πέψη, βελτιώνει τις εγκεφαλικές  λειτουργίες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ιδανική τροφή για άτομα με αναιμία, αλλά και για αθλητές, έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Βοηθάει στη ρύθμιση του βάρους του σώματος, αφού αν καταναλωθεί πριν την προπόνηση, βοηθάει στις καύσεις, ενώ μετά από αυτήν, βοηθά στην αύξηση της μυικής μάζας.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε νωπή μορφή, αποξηραμένη και σε ταμπλέτες. Θυμηθείτε πριν επιλέξετε ότι όσο μικρότερη είναι η επεξεργασία στην αρχική της μορφή τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά της. Η καλύτερη επιλογή είναι η νωπή μορφή γιατί σ’ αυτή διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και μπορείτε να την προμηθευτείτε από παραγωγούς μελισσοκόμους, λαϊκές βιολογικές αγορές ή σούπερ μάρκετ βιολογικών τροφίμων και πρέπει να φυλάσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και στην κατάψυξη, όπου διατηρείται για ένα χρόνο. Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας γιατί έχουμε πολλά αρωματικά φυτά με πολύ καλή ανθοφορία.

Πρόκειται για μικροσκοπικούς χρυσοκίτρινους κόκκους με μαλακή υφή που λιώνουν γρήγορα στο στόμα. Το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και το βάρος των κόκκων αυτών ποικίλλει ανάλογα με το είδος του φυτού από το οποίο συλλέγονται. Μπορείτε να την καταναλώσετε σκέτη ή αν δεν σας αρέσει η γεύση της να την προσθέσετε σε χυμό, γάλα, δημητριακά, γιαούρτι με μέλι ή ακόμα και στη σαλάτα σας.

Πασπαλίστε μ αυτήν τις πουτίγκες με chia seeds, τα acai bowls, το πρωινό σας porridge!

Για μία κουταλιά της σούπας γύρη, μία μέλισσα πρέπει να εργάζεται 8 ώρες την ημέρα για ένα μήνα για να την μαζέψει.

Αποτελεί το άριστο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για τους αθλητές!

Δύο κουταλάκια του γλυκού μαζί με μία κουταλιά μέλι είναι ότι πρέπει για να μου δώσουν την ενέργεια που χρειάζομαι το πρωί, πριν τη γυμναστική μου αλλιώς δύο κουταλάκια του γλυκού αμέσως μετά την προπόνηση μου είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι μύες μου.

Τα ευεργετικά της αποτελέσματα χρειάζονται 2-4 μήνες για να φανούν στον οργανισμό οπότε προμηθευτείτε την, βρείτε πως θα την καταναλώνετε και αφήστε την να δράσει!! Η χρήση της δεν ενδείκνυται σε άτομα που εκδηλώνουν ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις στο προϊόν αυτό.

Namaste

Ειρήνη Κατραβά

Αφήστε μια απάντηση