Μπαλάκια ενέργειας με Τζίντζερ και σκόνη Μεσκίτη – από τις Vegan Fairies2 min read

Για την υγιεινή αυτή λιχουδιά

Θα χρειαστείτε:

  • 115 γρ νιφάδες βρώμης
  • 20 γρ Μεσκίτη σκόνη
  • 1 ½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • ¾ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • ½ κούπα απεσταγμένο σιρόπι ζαχαρότευτλου
  • 200 γρ βασιλικοί χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι

 

Εκτέλεση:

Προσθέτετε όλα τα υλικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Πλάθετε μπαλάκια και αφήνετε στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξουν. Τα πασπαλίζετε με σκόνη μεσκίτη.

Ευχαριστούμε τις Vegan Fairies που μοιράστηκαν μαζί μας τη συνταγή τους!!

 

Για όσους δεν γνωρίζουν:

Η σκόνη Μεσκίτη είναι το χαρούπι της Αμερικής! Έχει πικάντικη, γλυκιά, καρυδένια γεύση που θυμίζει καραμέλα και ινδική καρύδα αλλά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI 25).

Προέρχεται από ώριμους λοβούς σπόρων του δέντρου Mesquite, γνωστό και ως algorroba (Prosopis juliflora), ένα είδος άγριας μιμόζας που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική,οι οποίοι αποξηραίνονται και αλέθονται μέχρι να γίνουν ένα λεπτής υφής αλεύρι.

Στις ερήμους της Αμερικής, οι αυτόχθονες χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τους σπόρους μεσκίτη στην καθημερινή τους διατροφή, σε μορφή αλευριού, γλυκαντικού ή δημιουργώντας γλυκά ποτά. Σήμερα, η σκόνη μεσκίτη έχει αποδειχτεί ένα ευπροσάρμοστο τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση.

Η σκόνη μεσκίτη περιέχει καλές ποσότητες μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιοδιαθέσιμης πρωτεΐνης, αμονοξέων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Λόγω των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει θεωρείται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει αντιμυκητιακές ιδιότητες, καθαρισμό του πεπτικού συστήματος, αποτροπή πονοκεφάλων και ημικρανιών.

Ο Μεσκίτης δεν περιέχει γλουτένη από τη φύση του. H ιδιαίτερη υφή και γλυκύτητα του το καθιστούν ιδανικό υποκατάστατο του αλευριού σε συνταγές κέικ και μπισκότων χωρίς γλουτένη.

Επίσης, ταιριάζει εξαιρετικά με κακάο και maca. Μπορεί να προστεθεί σε κέικ, μπισκότα, τηγανίτες, σπιτικές σοκολάτες, smoothies, σάλτσες, dressings, σούπες, λαχανικά, αλλά και κρέας, συνταγές κατσαρόλας κ.α. Επειδή δεν χρειάζεται ψήσιμο θεωρείται σημαντικό συστατικό στην ωμοφαγική κουζίνα. Μπορεί απλά να χρησιμοποιηθεί και ως γλυκό καρύκευμα.

Ο ωμός και βιολογικός Μεσκίτης είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να προσθέτουμε γεύση και θρεπτική αξία σε κάθε συνταγή ή ρόφημα!

 

Namaste

Ειρήνη Κατραβά

Αφήστε μια απάντηση