Yoga Friends3 min read

Πάντα με συγκινούσαν οι σχέσεις των ανθρώπων. Στο μονοπάτι της γιόγκα η πιο σημαντική σχέση που χτίζουμε είναι αυτή με τον εαυτό μας, και είναι αλήθεια πως ότι και να γίνει, σε πολλές καταστάσεις που συναντάμε στην ζωή μας είμαστε μόνοι μας, όση υποστήριξη και να έχουμε από τον σύντροφο, την οικογένεια, τους φίλους με έναν τρόπο είμαστε ξεχωριστοί από τους άλλους. Οι άνθρωποι που έλκονται από την πρακτική της γιόγκα αναζητούν έναν καλύτερο εαυτό, ένα καλύτερο σώμα, έναν πιο ήσυχο νου ή ακόμα καλύτερα αυτό το φως που καίει μέσα σε όλους μας. Όμως η ανώτερη μορφή γιόγκα, η εξέλιξη όλης αυτής της προσωπικής δουλειάς είναι τελικά ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τους άλλους.

Όταν μπαίνεις σε ένα μάθημα γιόγκα σιγά σιγά ο κόσμος σου αρχίζει να αλλάζει, μπορεί να νιώσεις πάρα πολύ χαρούμενος επειδή στάθηκες στο κεφάλι σου ή επειδή σηκώθηκες επιτέλους στην γέφυρα. Και ποιος άλλος εκτός από τον γιογκοφίλο σου μπορεί πραγματικά να καταλάβει το συναίσθημα της χαράς που σε κατακλύζει. Αρχίζεις να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που ξεκινάνε την μέρα τους με τσάι, πίνουν όλη μέρα πράσινους χυμούς και τρώνε σπόρους και καρπούς σε μία προσπάθεια να φροντίσουν το σώμα τους, ίσως ξυπνάνε στα άγρια χαράματα για να κάνουν την πρακτική τους ώστε να ξεκινήσουν την μέρα τους με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι αυτό όμως μία πολύ καλή επιρροή; Μία ακόμη ώθηση στο ταξίδι σου για έναν καλύτερο εαυτό;

Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν αποφάσισα ότι θέλω να διδάξω. Ένιωθα τόσο έντονα την ανάγκη να μοιραστώ αυτό το δώρο με τους άλλους, να μοιραστώ αυτό το συναίσθημα, την αλλαγή που βίωσα στο σώμα μου και στην ψυχή μου. Ήθελα με όλη μου την καρδιά να νιώσουν και άλλοι άνθρωποι όσο όμορφα ένιωθα και εγώ! Όπως είπα και νωρίτερα πάντα με συγκινούσαν οι σχέσεις των ανθρώπων, όσο όμως το ταξίδι μου συνεχίζει, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω την ανάγκη για ενότητα, την ηθική μας υποχρέωση να τρέφουμε ο ένας τον άλλον, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να ταξιδεύουμε μαζί όλο και ψηλότερα. Υπάρχει καλύτερος χώρος για να συμβεί αυτό από την κοινότητα της γιόγκα;

Καθοδηγώ μία αίθουσα mysore τα τελευταία χρόνια και απολαμβάνω τόσο πολύ (παρόλο που τους φωνάζω να μην μιλάνε μεταξύ τους) όταν ένας καινούριος μαθητής εμφανιστεί στην αίθουσα, πάνω από 3-4 φορές και δεν θυμάται κάποια στάση από την σειρά με πόση χαρά είναι πρόθυμοι όλοι ακόμα και από την  άλλη άκρη της αίθουσας να του ψιθυρίσουν ή ακόμα και με νοήματα πίσω από την πλάτη μου την επόμενη θέση. Μια υπέροχη ομάδα που έχουν γίνει φίλοι και νοιάζονται πραγματικά ο ένας για τον άλλον.

Όπως και στους υπόλοιπους χώρους που κινούμαστε στην ζωή μας, έτσι και στο χώρο της γιόγκα θα συναντήσεις ανθρώπους που τους ενδιαφέρει περισσότερο το κουτσομπολιό, το προσωπικό συμφέρον, το χρήμα, το εγώ τους και όλα αυτά τα ωραία. Μην ψάχνεις για αγγέλους, είμαστε απλά ανθρώπινα πλάσματα… Μην σπαταλάς όμως την ενέργεια σου σε αυτό, κράτα την πίστη σου στους ανθρώπους, να είσαι δυνατός και σταθερός. Γίνε εσύ ο καλός φίλος, αυτός που θα χαρεί επειδή ο φίλος του στάθηκε στο κεφάλι του. Γίνε εσύ αυτός που θα ανησυχήσει αν η κοπέλα από το διπλανό ματ δεν εμφανίστηκε στο μάθημα όλη την εβδομάδα. Γίνε εσύ αυτός που θα φέρει λίγους παραπάνω από τους φανταστικούς πρωτεϊνούχους σπόρους που ανακάλυψες για να δοκιμάσουν και οι άλλοι.

Οι φιλία είναι από τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής μας. Λένε πως είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Αυτή την εβδομάδα σου προτείνω να κάνεις μία όμορφη πράξη για έναν φίλο σου στην γιόγκα! Αν δεν έχεις ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις, ή να πάρεις μαζί σου έναν φίλο σου που δεν έχει κάνει γιόγκα ποτέ να δοκιμάσει μαζί σου για πρώτη φορά. Αν δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο κάνε μια όμορφη χειρονομία στον άνθρωπο που βρίσκεται συνήθως στο διπλανό στρωματάκι.

Άλλωστε και αυτό το site κάπως έτσι ξεκίνησε, μέσα από φιλίες που δημιουργήθηκαν πάνω στο στρωματάκι και τελικά εξελίχθηκαν και έγιναν  δημιουργικές.

Ειρήνη & Αντώνη Love U guys!

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη

 

 

Αφήστε μια απάντηση