Ρεβυθοκεφτέδες ή Φαλάφελ1 min read

 

Παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας που προέρχεται μάλλον από την Αίγυπτο. Εξελίχθηκαν σε μορφή φαγητού στο χέρι από πλανόδιους ή σε υποκατάστατα του κρέατος σε όλο τον κόσμο. Συνήθως σερβίρονται μέσα σε αραβική πίτα που μοιάζει με φάκελο η τυλιγμένα σε ένα είδος τορτίγιας. Συνδυασμένα με σαλάτα και χούμους ή σάλτσα από ταχίνι, τα συναντάς παντού στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, τα διάσημα φαλάφελ μπολ, ένα κανονικό και πολύ δημοφιλές γεύμα για τους χορτοφάγους αλλά και vegan εκεί εξω.

 

Θα χρειαστείτε:

  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ρεβύθια βρασμένα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι βρώμης ή κεχριού ή της προτίμησης σας
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1  κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/4 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο βασιλικό ή μαιντανό
  • 1/4 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο κόλιανδρο
  • χυμό απο 1 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού
  • 2 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Οδηγίες:

  • Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπλέντερ τα βρασμένα ρεβύθια, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού και ξύσμα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
  • Το τοποθετούμε σ’ ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μυρωδικά και το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια καλά.
  • Αφήνουμε το μίγμα να χαλαρώσει για 10 λεπτά.
  • Κατόπιν πλάθουμε με τα χέρια μας το μίγμα σε μπαλάκια. Τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να γίνουν λίγο πιο πλατιά.
  • Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά σε τηγάνι με καλαμποκέλαιο.
  • Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν καλά από το λάδι.

Για πιο υγιεινά φαλάφελ με λιγότερες θερμίδες ψήνουμε τα μπαλάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Namaste

Ειρήνη Κατραβά

Αφήστε μια απάντηση