Χούμους με Πατζάρι ή Αβοκάντο2 min read

Λατρεύω τα ρεβίθια σε όλες τους τις παραλλαγές από την κλασσική σούπα με την οποία μεγάλωσα έως τις πιο μοντέρνες η πειραγμένες. Το χούμους είναι για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής ότι το τζατζίκι και η ταραμοσαλάτα για τους Έλληνες. Θεωρείται διάσημο ορεκτικό της Μεσογειακής κουζίνας γενικότερα, φορτωμένο με πρωτεΐνες, συνοδεύει τέλεια τα μπολ λαχανικών σας ή τα φαλάφελ σας, είναι απίθανο spread για τα αγαπημένα σας σάντουιτς, κράκερ ή αραβικές πίτες και ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αποφεύγουν τη γλουτένη.

Δείτε παρακάτω δύο γνωστές εναλλαγές του, που εντυπωσιάζουν με το χρώμα τους: με πατζάρι ή με αβοκάντο.

 

Θα χρειαστείτε:

  • 2 μέτρια σε μέγεθος βρασμένα παντζάρια κομμένα σε μικρά κυβάκια Ή δύο ώριμα μεγάλα αβοκάντο
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού καλά βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια
  • 1/2  φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με την προτίμηση σας)
  • 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  •  χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με την προτίμηση σας)
  • 1-2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο (προαιρετικά)
  • αλάτι , πιπέρι
  • Φρέσκος κόλιανδρος και νιφάδες τσίλι προαιρετικά για το γαρνίρισμα

 

Οδηγίες:

  • Μουλιάζετε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ, σε μπολ με νερό και λίγο αλάτι.
  • Αφού τα σουρώσετε και τα ξεπλύνετε, τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν πολύ, περίπου για 1 1/2 ώρες (αν τα βράζετε σε χύτρα, σαφέστατα θα χρειαστείτε λιγότερο χρόνο).
  • Τα στραγγίζετε και φυλάτε το νερό στο οποίο έβρασαν.
  • Βάζετε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το σκόρδο, τα κομματάκια πατζάρι ή τα αβοκάντο, τον χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά στο μπλέντερ. Προσθέστε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια, αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό.
  • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
  • Προσθέστε το ελαιόλαδο από πάνω αν θέλετε πριν το σερβίρετε.

Tip:

Μην ξεχάσετε να φυλάξετε το νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών για την περίπτωση που χρειαστεί να αραιώσετε λίγο το χούμους σας.

και

Πολτοποιήστε τα ρεβίθια ενώ είναι ακόμα αρκετά ζεστά, είναι σημαντικό (μυστικό από chef).

Ειρήνη Κατραβά

Αφήστε μια απάντηση