Χούμους με Πατζάρι ή Αβοκάντο2 min read

Λατρεύω τα ρεβύθια σε όλες τους τις παραλλαγές από την κλασσική σούπα με την οποία μεγάλωσα έως τις πιο μοντέρνες η πειραγμένες. Το χούμους είναι για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής ότι το τζατζίκι και η ταραμοσαλάτα για τους Έλληνες. Θεωρείται διάσημο ορεκτικό της Μεσογειακής κουζίνας γενικότερα, φορτωμένο με πρωτείνες, συνοδεύει τέλεια τα μπολ λαχανικών σας ή τα φαλάφελ σας, είναι απίθανο spread για τα αγαπημένα σας σάντουιτς, κράκερ ή αραβικές πίτες και ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αποφεύγουν τη γλουτένη.

Δείτε παρακάτω δύο γνωστές ενναλαγές του, που εντυπωσιάζουν με το χρώμα τους: με πατζάρι ή με αβοκάντο.

Θα χρειαστείτε:

  • 2 μέτρια σε μέγεθος βρασμένα πατζάρια κομμένα σε μικρά κυβάκια Ή δύο ώριμα μεγάλα αβοκάντο
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού καλά βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια
  • 1/2  φλυτζάνι τσαγιού ταχίνι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με την προτίμηση σας)
  • 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  •  χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με την προτίμηση σας)
  • 1-2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο (προαιρετικά)
  • αλάτι , πιπέρι
  • Φρέσκος κόλιανδρος και νιφάδες τσίλι προαιρετικά γαι το γαρνίρισμα

 

Οδηγίες:

  • Μουλιάζετε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδι, σε μπολ με νερό και λίγο αλάτι.
  • Αφού τα σουρώσετε και τα ξεπλύνετε, τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν πολύ, περίπου για 1 1/2 ώρες (αν τα βράζετε σε χύτρα, σαφέστατα θα χρειαστείτε λιγότερο χρόνο).
  • Τα στραγγίζετε και φυλάτε το νερό στο οποίο έβρασαν.
  • Βάζετε τα ρεβύθια, το ταχίνι, το σκόρδο, τα κομματάκια πατζάρι ή τα αβοκάντο, τον χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά στο μπλέντερ. Προσθέστε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβύθια, αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό.
  • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
  • Προσθέστε το ελαιόλαδο από πάνω αν θέλετε πριν το σερβίρετε.

Tip:

Μην ξεχάσετε να φυλάξετε το νερό από το βράσιμο των ρεβυθιών για την περίπτωση που χρειαστεί να αραιώσετε λίγο το χούμους σας.

και

Πολτοποιήστε τα ρεβύθια ενώ είναι ακόμα αρκετά ζεστά, είναι σημαντικό ( μυστικό από chef).

       

 

 

Namaste

 Ειρήνη Κατραβά

Αφήστε μια απάντηση