Mote con huesillos ή αλλιώς Σίτος με ροδάκινα – Γράφει ο Δημήτρης Δερμεντζής2 min read

Μετά από ένα ταξίδι μου στη Χιλή και αφού πρώτα γεύτηκα εκεί τα πρώτης κλάσης τυπικά παραδοσιακά φρούτα και λαχανικά όπως mango, avocados, green beans, black beans κι όλων των ειδών τα berries, ανακάλυψα ότι η κουζίνα τους δεν διαφέρει πολύ από την τυπική μεσογειακή. Φαγητά όπως Sopapillas, Completos, Pan con palta και Papafritas πωλούνται από πλανόδιους σε σταθερές καντίνες σε πλατείες, καντίνες-τροχόσπιτα σε πάρκα και δρόμους ή και σε εστιατόρια- λεωφορεία στην εθνική οδό!

Βέβαια το mote con huesillos το βρίσκεις παντού! Σε κάθε πλατεία, σε κάθε πάρκο, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Υπάρχει μάλιστα ένα ρητό που λέει “Más chileno que el mote con huesillοs” που σημαίνει «Περισσότερο Χιλιανός από Mote con huesillos» και αν ρωτήσεις τον πωλητή να σου πει την συνταγή, αυτός με χαμόγελο και περηφάνια θα την μοιραστεί μαζί σου, όπως έκανε μαζί μου μιλώντας μου στα Ισπανικά κι ας μιλούσα εγώ μόνο τα βασικά.

Θα χρειαστείτε: (για 6 μερίδες)

  •  250g trigo mote ή αποφλοιωμένο σίτο
  • 12 ξερά ροδάκινα ή ξερά βερίκοκα ή ξερά δαμάσκηνα
  • 5-6 sticks κανέλας (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι καφέ ζάχαρη ή αγαύη ή μελάσσα
  • 1 ½ πορτοκάλι

Προετοιμασία:

Ξεπλύνετε τα αποξηραμένα ροδάκινα και ρίξτε τα σε μια λεκάνη. Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού, την φλούδα ενός πορτοκαλιού, τις κανέλες και άφθονο νερό. Αφήστε τα τη νύχτα να μουλιάσουν μαζί. Το πρωί σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και προσθέστε τη ζάχαρη. Βάλτε τα στο ψυγείο.

Σιγοβράστε το σιτάρι σε άφθονο νερό για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. (Αν χρησιμοποιήσετε προβρασμένο σιτάρι τότε ακουληθήστε τις οδηγίες του παρασκευαστή στο πίσω μέρος της συσκευασίας). Στραγγίξετε και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Βάλτε το στο ψυγείο.

Σερβίρισμα:

Σε ένα ψηλό παχύ ποτήρι προσθέστε ½ του ποτηριού σιτάρι, ½ του ποτηριού ροδάκινα και 2/3 του ποτηριού χυλό. Χρησιμοποιήστε κουτάλι του γλυκού και απολαύστε!

Namaste

Δημήτρης Δερμεντζής

 

Σχετικά με τον Δημήτρη Δερμεντζή:

Ο Δημήτρης Δερμεντζής είναι Εναερίτης, Ηλεκτρολόγος & Μηχανικός στο τομέα της Βιομηχανίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται ενεργά με την Ορειβασία & Αναρρίχηση από το 2003. Στη δράση του σημειώνονται αρκετές χειμερινές αναβάσεις στα Ελληνικά βουνά όπως και πολλές αναβάσεις αθλητικού και παραδοσιακού στυλ στα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία στον ελληνικό χώρο ενώ έχει σκαρφαλώσει διαδρομές βράχου,πάγου και μικτού πεδίου σε ορθοπλαγίες των Γαλλικών και Ιταλικών Άλπεων. Εκτός των άλλων έχει υπάρξει μέλος δοιηκιτικού συμβουλίου σε πολιτιστικό ορειβατικό σύλλογο (Φυλής) όπου έχει αναλάβει την εθελοντική πυροφύλαξη και την διοργάνωση αναρριχητικών φεστιβάλ στη Δυτική Πάρνηθα. Επίσης έχει εργαστεί ως προπονητής αναρρίχησης σε γυμναστήρια και «κλειστές» πίστες αναρρίχησης με διακρίσεις παίδων και κορασίδων σε πανελλήνια πρωταθλήματα αγωνιστικής αναρρίχησης. Τα τελευταία χρόνια ζεί στο Ναύπλιο όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλίου οργανώνει την συντήρηση υπάρχουσων και την διάνοιξη νέων αναρριχητικών διαδρομών στη περιοχή με κύριο σκοπό την πρόοδο και την εξέλιξη της αθλητικής αναρρίχησης βράχου στην Ελλάδα για τις επόμενες γενιές και παράλληλα αποτελεί μίας πρώτης τάξης μορφή τουρισμού ενώ για τον ίδιο είναι τρόπος ζωής.

Αφήστε μια απάντηση