10 συμβουλές για να κάνετε τα γεύματα σας πιο θρεπτικά2 min read

  • Προσθέστε 1 -2 κουταλιές σπόρους κεχρί ή κινόα ή αμάρανθο στις σούπες οσπρίων σας (ρεβύθια, φασολάδα, φακές). Γίνονται πιο πηχτές μεν αλλα και πιο χορταστικές. Με τον τρόπο αυτό προσφέρετε στον οργανισμό σας φυτικής προέλευσης πρωτείνη υψηλής ποιότητας που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος.
  • Μην συνδυάζεται τις φακές η το σπανάκι με τυρί γιατί έτσι ο σίδηρος που περιέχεται στη φακή και στο σπανάκι ανταγωνίζεται με το ασβέστιο του τυριού για το ποιό από τα δύο στοιχεία θα αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Για να γίνει καλύτερη απορρόφηση και αποθήκευση του σιδήρου, το φαγητό πρέπει να συνοδεύεται με κάποια πηγή βιταμίνης C, πχ λίγο λεμόνι ή αμέσως μετά το φαγητό ένα φρούτο όπως ακτινίδιο, πορτοκάλι, μανταρίνι ή γκρέιπφρουτ. Μία καλή ιδέα για την χορτόπια η σπανακόπιτα σας είναι να προσθέσετε πληγούρι ή τραχανά αντί για τυρί.
  • Χρησιμοποιείτε ζυμαρικά ολικής άλεσης ή από δίκκοκο σιτάρι Ζέας ή από όσπρια  που είναι πλούσια σε σύνθετους υδτάνθρακες αλλά και πρωτείνη.
  • Αν όμως επιμένετε με τα συνηθισμένα ζυμαρικά, τότε φροντίζετε να τα συνδυάζετε με ωμή σαλάτα ή λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των απλών υδατανθράκων και έτσι σταματούν την απότομη άνοδο της μεταγευματικής γλυκόζης και την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης που κουράζει το πάγκρεας, άρα και την αποθήκευση λίπους.
  • Αποφύγετε τους καβουρδισμένους και αλατισμένους ξηρούς καρπούς, θερμαίνονται στους 200 βαθμούς και γίνονται δύσπεπτοι και βλαβεροί. Όταν καταναλώνονται ωμοί, ανάλατοι και κυρίως μετά από μούλιασμα είναι περισσότερο εύπεπτοι και τα θρεπτικά τους συστατικά απορροφούνται καλύτερα.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικά και εναλλακτικά αλεύρια για τις διάφορες παρασκευές σας στο σπίτι: κέικ, μπισκότα, pancakes και διάφορα αρτοσκευάσματα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα βιολογικά καταστήματα. Το αλεύρι αμυγδάλου κάνει πολύ ωραίο banana bread, το αλεύρι φαγόπυρου φτιάχνει καταπληκτικά pancakes χωρίς γλουτένη, ενώ το αλεύρι από χαρούπι χαρίζει ελαφριά γλυκιά γεύση και χρώμα σοκολάτας σε ότι θα φτιάξετε.
  • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, όμως στην εποχή τους.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα σνακ του περιπτέρου, έχετε πάντα μαζί σας ένα φρούτο βιολογικό ή λίγους ωμούς ξηρούς καρπούς με κορινθιακές σταφίδες.
  • Μειώστε τους καφέδες, τα τσάι, τα επεξεργασμένα ροφήματα των σούπερ μάρκετ και χαρίστε στον εαυτό σας ένα ρόφημα από μίγμα των αγαπημένων σας βοτάνων της Ελληνικής υπαίθρου, ειδικά από το απόγευμα και μετά: δίκταμο, τσάι του βουνού, τίλιο, φασκόμηλο, λουίζα και πολλά πολλά άλλα.
  • Αποφύγετε το νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων, έως μία ώρα πριν το φαγητό και μετά από μία ώρα και μισή αφού φάτε.

 

 

Namaste

 Ειρήνη Κατραβά

 

Αφήστε μια απάντηση