4 Asana που θα σε Βοηθήσουν να Βελτιώσεις την Ισορροπία σου στην Εγκυμοσύνη4 min read

Ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται στις εγκύους είναι η έλλειψη ισορροπίας λόγο της αλλαγής του κέντρου βάρους.

Παρακάτω θα βρείς 4 asanas που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ισορροπία σου, να δυναμώσεις τα πόδια σου και να συνδεθείς με το κέντρο σου!

Πριν ξεκινήσεις κάποιες σημαντικές οδηγίες:

  • Συμβουλέψου τον γυναικολόγο σου αν σου επιτρέπει να κάνεις γιόγκα.
  • Στην περίοδο της εγκυμοσύνης προσέγγισε το σώμα σου με ηρεμία, με διάθεση για παρατήρηση, με ευγένεια και με σεβασμό στο πλασματάκι που έχεις μέσα σου, ποτέ μην φτάνεις στα όρια σου, πάντα πριν.
  • Όταν αναπνέεις η συμβουλή μου είναι να μετράς αργά από μέσα σου μέχρι το 3 σε κάθε εισπνοή και σε κάθε εκπνοή. Η αναπνοή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο!
  • Αν νιώσεις κάποια ενόχληση για παράδειγμα κράμπα, ή πονάκι στην περιοχή της κοιλιάς, ξάπλωσε ανάσκελα, ξεκουράσου και ξαναδοκίμασε την επόμενη μέρα. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, άκου το σώμα σου κάθε μέρα σαν να είναι μία ξεχωριστή περίπτωση.

 

Ας ξεκινήσουμε:

1. Η στάση της καρέκλας (Utkatasana)

Αφού έρθεις πάνω στο στρωματάκι σου, άνοιξε τα πόδια σου στο άνοιγμα της λεκάνης (όχι πιο κλειστά). Κράτησε στην αρχή τις  σου παλάμες σου ενωμένες μπροστά στην καρδιά σου, σε θέση προσευχής. Άρχισε σιγά σιγά να λυγίζεις τα πόδια σου ενώ κοιτάς τα δάχτυλα των ποδιών σου, κάθισε όσο πιο χαμηλά μπορείς ενώ η προσοχή σου είναι στραμμένη στο να ενεργοποιείς τους τετρακέφαλους και τους γλουτούς. Η ουρά σου έρχεται συνεχώς μαλακά προς τα κάτω και αν μπορείς τέντωσε τα χέρια σου ψηλά, αν όχι, κράτησε τα στη θέση της προσευχής. Πάρε από 5 έως 10 αργές βαθιές αναπνοές και μην ξεχνάς να ελέγχεις αν σε όλη τη διάρκεια μπορείς να δεις τα δάχτυλα των ποδιών σου! Επανέλαβε από 3 έως 5 φορές.

 

2. Η στάση του πολεμιστή 1 (Vira Bhadrasana 1)

Για άλλη μία φορά ξεκίνα με τα πόδια σου στο άνοιγμα της λεκάνης και στείλε το δεξί σου πόδι περίπου ενάμιση βήμα μπροστά. Η λεκάνη σου κοιτάει στην μπροστινή πλευρά από το στρωματάκι σου. Φέρε τα χέρια σου στην μέση σου και κοίτα το 2 δάχτυλο του δεξιού σου ποδιού σου να κοιτάει ευθεία μπροστά ένω το πίσω πέλμα να είναι σε 45 μοίρες γωνία σε σχέση με το μπροστά. Λύγισε καλά το μπροστά σου πόδι τόσο ώστε να μήν ξεπερνάει το γόνατο σου ενώ το πίσω σου πόδι παραμένει καλά τεντωμένο. Στέλνεις συνεχώς την λεκάνη σου να κοιτάει μπροστά, ενώ η ουρά σου δείχνει μαλακά προς τα κάτω. Τώρα μπορείς να τεντώσεις τα χέρια σου ψηλά. Προσοχή, οι περισσότεροι κλέβουν και δεν λυγίζουν καλά το μπροστά πόδι, λύγισε τόσο ώστε να νιώθεις τον τετρακέφαλο σου να παίρνει φωτιά! Πάρε 5 έωσ 10 αναπνοές και επέστρεψε στην αρχική σου θέση. Επανέλαβε στο άλλο πόδι. Επανέλαβε την asana έως 3 φορές στο κάθε πόδι.

 

3. Η στάση του πολεμιστή 2 (Vira Bhadrasana 2)

Τώρα η λεκάνη σου κοιτάει στην μεγάλη πλευρά του ματ. Άνοιξε τα χέρια σου δεξιά και αριστερά και τέντωσε τα μέχρι το άνοιγμα των ώμων. Φέρε τα πόδια σου παράλληλα ακριβώς κάτω από τους καρπούς σου και στη συνέχεια στρίψε το δεξί σου πέλμα να κοιτάει ευθεία μπροστά, δηλαδή 90 μοίρες σε σχέση με το πίσω. Λύγισε το δεξί σου πόδι τόσο ώστε να φτάσει το γόνατο σου ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο (και εδώ κλέβουν οι περισσότεροι, λύγισε καλά το πόδι σου). Γύρισε το κεφάλι σου να κοιτάει την δεξιά σου παλάμη. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή να μην πέφτει το δεξί σου γόνατο προς τα μέσα αλλά να βρίσκεται συνεχώς πάνω από τον αστράγαλο σου σε μία ωραία ορθή γωνία. Κράτα τους ώμους σου χαλαρούς και μακριά τον έναν από τον άλλον. Πάρε 5 έως 10 αναπνοές και επέστρεψε στην αρχική σου θέση. Επανέλαβε στο άλλο πόδι. Επανέλαβε την asana έως 3 φορές στο κάθε πόδι.

 

4. Η στάση του πολεμιστή 3 (Vira Bhadrasana 3)

Αυτή είναι λίγο πιο δύσκολη και ίσως χρειαστεί περισσότερη εξάσκηση. Έλα για άλλη μία φορά με τα πόδια σου στο άνοιγμα της λεκάνης και φέρε τα χέρια σου στην μέση σου. Τώρα άρχισε σιγά σιγά να μεταφέρεις το βάρος σου στο δεξί σου πόδι ενώ σηκώνεις προς τα πίσω το αριστερό καλά τεντωμένο και χαμήλωσε το θώρακα σου προς τη γη. Κράτα το δεξί σου πόδι ελαφρώς λυγισμένο και παρατήρησε αν η λεκάνη σου κοιτάει τη γη, τετραγώνισε την όσο μπορείς και μαγνήτισε δυνατά τα πόδια σου μεταξύ τους. Αν είσαι έτοιμη τέντωσε τα χέρια σου μπροστά, αλλιώς διατήρησε τα στην μέση σου ή άνοιξέ τα δεξιά και αριστερά(έτσι είναι λίγο πιο εύκολο). Πάρε 5 έως 10 αναπνοές και επέστρεψε στην αρχική σου θέση. Επανέλαβε στο άλλο πόδι. Επανέλαβε την asana έως 3 φορές στο κάθε πόδι.

Καλή πρακτική!

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη


Αφήστε μια απάντηση