Φορτωμένες Γλυκοπατάτες από το Φούρνο2 min read

Οι φορτωμένες γλυκοπατάτες ή αλλιώς γεμιστές γλυκοπατάτες  είναι μία ακόμα ευκαιρία να αυτοσχεδιάσετε στη κουζίνα και να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει, με ότι υπάρχει στο ψυγείο ή στα ντουλάπια σας, ένα διαφορετικό αλλά πάντα υγιεινό γεύμα, μεσημεριανό ή βραδινό.

Η ιδέα είναι απλή.

Ενώ ψήνετε τις γλυκοπατάτες σας στο φούρνο, ετοιμάζετε το ‘φορτίο’ τους. Διάφορα λαχανικά που τα έχετε κόψει, όπως πιπεριά, κολοκύθι, κρεμμύδι, μανιτάρια, καρότα ή οτιδήποτε έχετε και σας αρέσει. Tα σωτάρετε για 10 λεπτά στο τηγάνι να μαλακώσουν με λίγο ζωμό λαχανικών. Mπορείτε να προσθέσετε λίγα φασόλια ή φακές ή ρεβύθια βρασμένα αν έχετε στο ψυγείο σας.

Στο μεταξύ προλαβαίνετε να φτιάξετε και μία κρέμα για να στολίσετε από πάνω τις φορτωμένες σας γλυκοπατάτες και να τις κάνετε πιο ζουμερές, όπως πχ. κρέμα από αβοκάντο ή κρέμα από κάσιους.

Για την κρέμα αβοκάντο θα χρειαστείτε:

  • 1/2 ώριμο αβοκάντο (για κάθε γλυκοπατάτα)
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι ή χυμό λάϊμ
  • 3-5 κουταλιές σούπας νερό
  • αλάτι, πιπέρι, ξύσμα από μισό λεμόνι ή λίγο τριμμένο τζίντζερ

Βήματα: Λιώνετε το αβοκάντο με το πηρούνι σας. Προσθέτετε το χυμό λεμόνι, νερό, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού ή το τζίντζερ. Ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.

Για να ψήσετε τις γλυκοπατάτες, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς.
  • Τοποθετείτε ολόκληρες τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, αφού τις έχετε καθαρίσει πολύ καλά και τις έχετε τρυπήσει με πηρούνι σε διάφορα σημεία (6-8 σημεία τουλάχιστον σε κάθε πατάτα), σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Τις αλείφετε με λίγο λάδι και τις αλατοπιπερώνετε.
  • Τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου, έως ότου γίνουν τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό τους. Τα τελευταία 15 λεπτά μπορείτε ν’ αυξήσετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς. (μπορεί να χρειαστούν παραπάνω ώρα ανάλογα με τον φούρνο σας.)
  • Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζετε απο το φούρνο. Tις ανοίγετε κατά μήκος με το μαχαίρι και με το κουτάλι σκαλίζετε λίγο το εσωτερικό τους να αφρατέψουν.
  • Στη σχισμή αδειάζετε το ‘φορτίο’ τους που έχετε ετοιμάσει όση ώρα ψήνονταν οι γλυκοπατάτες και ρίχνετε από πάνω τους και την κρέμα αβοκάντο.

 

Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν και εμπνευστείτε! Καλή επιτυχία!

Με λαχανίδα Kale και φέτα!

Με μανιτάρια και μία σάλτσα από γιαούρτι!

Με ρεβύθια και κινόα!

Ειρήνη Κατραβά

Αφήστε μια απάντηση