Η Κατερίνα Τοπούζογλου και η All For Blue4 min read

Όταν πρωτογνώρισα την Κατερίνα, περίπου 10 χρόνια πριν στη Μύκονο, ήταν ένα δραστήριο και ενθουσιώδες κορίτσι που σε κέρδιζε με το αληθινό της χαμόγελο, την αμεσότητα και ευγένειά της και την ζεστή της αγκαλιά.

Σε εντυπωσίαζε η αγάπη της για τη θάλασσα, …τους καρχαρίες και τα παιδιά. Τα κατορθώματά της ήταν από τότε σημαντικά και πολλά: τη θαύμαζα για τη φιλάνθρωπη δράση της, χάριζε τα ψάρια που ψάρευε στα συσσίτια των αστέγων της Αθήνας – υπήρξε για πολλά χρόνια πρωταθλήτρια στην υποβρύχια αλιεία – και μαγείρευε γι αυτούς, και τα ταξίδια της μέσα στο χειμώνα για να βρεθεί κοντά στα ζώα που αγαπάει τόσο πολύ τους καρχαρίες! Έκανε πολύ ιδιαίτερα και ξεχωριστά πράγματα για την ηλικία της και σε ενέπνεε ότι είναι ικανή για ακόμα πιο σπουδαία.

Με τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι η θάλασσα είναι κυριολεκτικά το δεύτερο σπίτι της, και μέσα σ αυτήν η φίλη μου είναι πραγματικά ευτυχισμένη.

Μέσα σ’ αυτά τα 10 χρόνια η Κατερίνα:

 • Παρακολούθησε Shark Biology & Conservation course – Cornell University 2017
 • Κέρδισε τον τίτλο Παγκόσμιας πρωταθλήτριας υποβρύχιας σκοποβολής – Ιταλία 2016
 • Κέρδισε τον τίτλο Πανευρωπαϊκής πρωταθλήτριας υποβρύχιας σκοποβολής 2015 & 2016
 • Βραβεύτηκε ως “Γυναίκα της Χρονιάς” 2010 από το περιοδικό LIFESTYLE για την φιλανθρωπική της δράση
 • Βραβεύτηκε από τη “Μυκονιάτικη Νεολαία” για τη συμβολή της στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος
 • Βραβεύτηκε από το περιοδικό DEEP για τη συμβολή της στα αθλήματα της ελεύθερης κατάδυσης
 • Βραβεύτηκε από την ΕΟΥΔΑ για τις αθλητικές της διακρίσεις
 • Έγινε Εκπαιδεύτρια Αυτόνομης Κατάδυσης
 • Έγινε Εκπαιδεύτρια Ελεύθερης Κατάδυσης
 • Έγινε Εκπαιδεύτρια για την προστασία καρχαριών από την Project Aware
 • Έγινε Εκπαιδεύτρια τονικής ακινησίας σε καρχαρίες
 • Έγινε διοργανώτρια σεμιναρίων για την προστασία της θάλασσας και των καρχαριών σε όλο τον κόσμο
 • Έγινε διοργανώτρια παγκοσμίων δράσεων υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών

 

Και από το 2017 είναι ιδρύτρια και χρηματοδότρια της All For Blue:

Η All For Blue είναι μία διεθνής, μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει αποστολή την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών. Με τους παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς της φιλοδοξεί να επαναφέρει την καθαρότητα των νερών και ακτών – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται δίπλα στους ωκεανούς της γης. Μέχρι σήμερα η Κατερίνα και η ομάδα της έχουν βγάλει πάνω από 127 τόνους (!) σκουπιδιών από τη θάλασσα σε οργανωμένες δράσεις (και αμέτρητα σε μη οργανωμένες).

Με τα εκπαιδευτικά της σεμινάρια στοχεύει να ενημερώσει τις μελλοντικές γενιές για την τεράστια σημασία των καρχαριών σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα που κινδυνεύει, προετοιμάζοντας έτσι τους αυριανούς πολίτες για μία μεγάλη πρόκληση: τη διατήρηση της μεγαλύτερης πηγής ζωής στον πλανήτη.

Τα σεμινάρια του All For Blue έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τις νέες γενιές για τους καρχαρίες, αλλάζοντας την εσφαλμένη εντύπωση που κυριαρχεί γι’ αυτό το υπέροχο είδος.

 

Εσείς γνωρίζετε ότι:

100.000.000 καρχαρίες θανατώνονται ετησίως από τον άνθρωπο; Είναι ευάλωτοι στην υπεραλίευση, αναπτύσσονται αργά και αναπαράγονται αργά.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που αυτά τα πανέμορφα και παρεξηγημένα πλάσματα απειλούνται.

 

Γνωρίζετε ακόμα ότι:

Υπάρχουν 506 είδη καρχαριών; O μικρότερος από αυτούς χωράει στην παλάμη μας, ενώ ο μεγαλύτερος μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 20μ.

Στη Μεσόγειο έχουμε 47 είδη καρχαριών και στην Ελλάδα ζουν τα 36 από αυτά, στα οποία περιλαμβάνεται και ο γαλέος.

Οι καρχαρίες είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής; αφού είναι γνωστοί «σκουπιδοφάγοι»,που σημαίνει ότι τρέφονται κυρίως με άρρωστα ή αδύναμα ψάρια, καθώς και με σκουπίδια, δηλαδή πρόκειται για τους επίσημους καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αυτό το υπέροχο είδος είναι προς εξαφάνιση. Αν δεν κάνουμε κάτι αμέσως για την προστασία τους, το 2050 τα σκουπίδια στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από ότι τα ψάρια!

 

Μετά από όλα αυτά, η φίλη μου παραμένει το ιδιο απλή και  αληθινή, ενθουσιώδης και δραστήρια όπως πριν από δέκα χρόνια.

Παρ’όλο το γεμάτο της πρόγραμμα έχει πάντα διάθεση και βρίσκει χρόνο να σε δει και να σε ακούσει ή να θυμηθεί τα γενέθλιά σου ξαφνιάζοντας σε με την πιο όμορφη ανθοδέσμη που έχεις λάβει ποτέ. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έχει αποκτήσει τη Ρήνεια, ένα καταπληκτικό jack russell που την ακολουθεί παντού.

Συμφωνείτε ότι αν υπήρχαν λίγοι ακόμα με την οικολογική ευαισθησία και δράση σαν την Κατερίνα, ο πλανήτης μας θα είχε τελικά ελπίδα!!!

Μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα γι΄αυτόν. Μπες στο allforblue.org, αγόρασε το πακέτο με τα ανοξείδωτα καλαμάκια από τους πρώτους που τα έφεραν στην Ελλάδα, γίνε εθελοντής στον επόμενο παράκτιο η υποβρύχιο καθαρισμό ή επικοινώνησε με την Κατερίνα για την διοργάνωση ενός σεμιναρίου για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των καρχαριών στο σχολείο των παιδιών σου ή ακόμα για τα παιδιά του ευρύτερου δήμου ή κοινότητας όπου ανήκεις.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥ!!

 

 

Namaste

Ειρήνη Κατραβά

 

Pic credits: Nick Nikolaou, Christopher Bartlett, Alex Suh Divewet


Αφήστε μια απάντηση