Την λατρεύω αυτή τη σαλάτα! Είναι πρωτότυπη, νόστιμη, εξαιρετικά δροσιστική και χορταστική. Θα μπορούσα να την τρώω κάθε μέρα από εκείνες του καλοκαιριού που η ζέστη είναι ανυπόφορη και το μόνο που ζητάς, είναι να πίνεις νερό και να τρως παγωμένο καρπούζι! Πραγματικά το εννοώ!
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια στο εξοχικό, τον πατέρα μου, κουρασμένο από την δουλειά, να ξεκουράζεται στη βεράντα με ένα πιάτο παγωμένο καρπούζι και φέτα. Τότε ο συνδυασμός μου φαινόταν παράξενος. Ακόμα πιο παράξενος ακούγεται ο συνδυασμός του καρπουζιού με την ντομάτα. Όμως ο συνδυασμός και των τριών είναι πραγματική έκπληξη στο στόμα!
Το καρπούζι είναι αγαπημένο φρούτο όλων, συνώνυμο με το ελληνικό καλοκαίρι!
Περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού (92%) και θρεπτικών συστατικών, ενώ έχει πολύ λίγες θερμίδες, σε αντίθεση μ’αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, μηδενικά λιπαρά, και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό και χορταστικό καθώς έχει καλή περιεκτικότητα και σε φυτικές ίνες. Αποτελεί επίσης μία πολύ καλή πηγή κιτρουλλίνης και λυκοπενίου, δύο πολύ σημαντικών φυτοχημικών ουσιών, καθώς και βιταμίνης C, Α και αρκετών άλλων βιταμινών και μετάλλων. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην αποθεραπεία των καταπονημένων μυών. Πραγματικά είναι έκπληξη το πόσο υγιεινό φρούτο είναι!
Για την αγαπημένη μου σαλάτα θα χρειαστείτε:
- 3-4 κομμάτια καρπούζι καθαρισμένα από τα κουκούτσια τους
- λίγα φύλλα ρόκας ( μπορείτε να την παραλείψετε αν δεν σας αρέσει)
- 1 κόκκινο (μωβ) κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- ντοματίνια cherry κομμένα στη μέση (λιγότερα από τα κυβάκια καρπούζι)
- 4-5 παξιμαδάκια χαρουπιού (προαιρετικά, αλλά ταιριάζουν περίφημα λόγω της γλυκιάς τους γεύσης)
- τριμμένη φέτα ( 1/2-1 φλυτζάνι τσαγιού)
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Κόβετε τα κομμάτια καρπουζιού σε κυβάκια, αφού έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια τους και τα τοποθετείτε στο μπολ της σαλάτας σας.
- Προσθέστε τα παξιμαδάκια χαρουπιού, τα φύλλα ρόκας, τα ντοματίνια και τις ροδέλες κρεμμυδιού.
- Από πάνω, ρίχνετε την τριμμένη φέτα.
- Ρίχνετε τον φρέσκο δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε με προσοχή για να μην σας διαλυθεί το καρπούζι.
- Ραντίστε την με ξύδι βαλσάμικο και φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο
Είμαι σίγουρη πως θα την λατρέψετε όπως εγώ, ακόμα και χωρίς τη φέτα, εκδοχή για τους αυστηρά vegan! Μην ξεχάσετε τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, πραγματικά την απογειώνει! Καλή επιτυχία!