Η Γιόγκα και το Ταξίδι προς την Ηρεμία5 min read

Αυτό το κείμενο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που είναι δυναμικοί, που κάνουν πολλά πράγματα μέσα στη μέρα τους, που έχουν άγχος, που δεν μπορούν να σταθούν σε μία μεριά και που πιστεύουν πως η γιόγκα δεν είναι για αυτούς. Ακούω συχνά την φράση η γιόγκα δεν είναι για εμένα, τι να μπω στην αίθουσα να κάνω ομμμμ και άλλα τέτοια…

Η πρακτική της άσανα στην γιόγκα μπορεί να είναι εξαιρετικά δυναμική, να ιδρώνεις πάρα πολύ και να γυμνάζεις το σώμα σου με τρόπο που δεν έχεις σκεφτεί ότι υπάρχει. Επίσης, μπορεί να μπεις σε μία αίθουσα για άλλους λόγους, όπως για να θεραπεύσεις κάποιο τραυματισμό, κάποιους πόνους που ίσως να αισθάνεσαι, ή να βρεις τρόπους να διαχειριστείς το άγχος σου, ή να υποστηρίξεις το σπορ που κάνεις ή να κάνεις τις διατάσεις σου. Ή απλά γιατί σου έχουν πει ότι θα νιώσεις καλύτερα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα κάνεις μόνο ομ και τα οφέλη είναι πολλά και σε πολλά επίπεδα (mind, body, spirit). Τώρα το αν η πρακτική που θα επιλέξεις είναι δυναμική ή έχει μία πιο απαλή προσέγγιση, αυτό εξαρτάται από εσένα την ενέργεια σου και κατ’ επέκταση τι σύστημα θα επιλέξεις, και πίστεψε με υπάρχουν πολλά συστήματα που διδάσκονται από διαφορετικούς δασκάλους και το τελικό αποτέλεσμα, είναι φυσικά, μοναδικό σε κάθε αίθουσα. Απλά πρέπει να δοκιμάσεις μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Η γιόγκα σε τελική ανάλυση είσαι εσύ! Και το να κάνεις πράγματα που δεν σου ταιριάζουν είναι κάτι έξω από την φύση σου, και αυτό δεν μπορεί να είναι γιόγκα. Μπορείς να ζητήσεις από ένα παιδί που η ενέργεια του ξεχειλίζει να κάτσει ακίνητο στον διαλογισμό; Δεν είναι σαν να του παίρνεις όλη του την δύναμη; Μήπως όμως μπορεί να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα από έναν διαφορετικό δρόμο που του ταιριάζει καλύτερα;

Καθώς λοιπόν και εγώ η ίδια έχω μία πολύ δυναμική παρουσία θα σου πω μία ιστορία. Πριν από μερικά χρόνια(κάτι λιγότερο από 10) μπήκα (από σπόντα) σε μία αίθουσα γιόγκα. Κόλλησα, και με διάφορους τρόπους, αυτή η πρακτική, μέσα από τυχαίες (ή όχι και τόσο τυχαίες) καταστάσεις άλλαξε την ζωή μου.  Άλλαξα δουλειά, άλλαξα συνήθειες, μάλλον αποδομήθηκα και ξανασυναρμολογήθηκα από την αρχή. Οι αρχές και οι ποιότητες που υπήρχαν μέσα μου δεν άλλαξαν, ο πυρήνας μου, το κέντρο μου παρέμεινε ίδιο και μάλιστα δυνάμωσε. Η αλλαγή, ή καλύτερα αυτό που έκανε την διαφορά ήταν ότι με γνώρισα καλύτερα. Τα βρήκα με μένα. Με αγάπησα όπως είμαι και με αυτή τη βάση εξελίχθηκα, άνθισα αν θέλεις.

Κυκλοφορεί ένας άγραφος γιόγκικος νόμος που λέει πως αν κάνεις γιόγκα είσαι ήρεμος άνθρωπος, ίσως στα όρια του νωχελικού. Η φωνή σου είναι απαλή, χαλαρωτική και οι κινήσεις σου θυμίζουν αερικό, δεν έχει καμία σημασία τι κάνεις έξω από την αίθουσα, πως συμπεριφέρεσαι στις σχέσεις σου, στις συνεργασίες σου, στην καθημερινότητα σου ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό. Σημασία έχει ότι έχεις μία ήρεμη και απαλή «εικόνα». Είσαι Γιόγκι…

Το είχα πιστέψει και εγώ στην αρχή αυτό, θαύμαζα αυτή την “ηρεμία”. Ήθελα και εγώ να έχω αυτή την εικόνα, προσπαθούσα, έκανα πρακτική, παρατηρούσα, άκουγα δάσκαλους και γιόγκι και φυσικά τίποτα από αυτά δεν ερχόταν, αντιθέτως κύλαγα στον αγχωτικό μου εαυτό όλο και περισσότερο. Ώσπου κατάλαβα πως η ηρεμία δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα. Η κατάκτηση της πολυπόθητης ηρεμίας που σου υπόσχεται η γιόγκα αποκτιέται με μία διαφορετική προσέγγιση και δεν χρειάζεται να ψάξεις πουθενά αλλού εκτός από μέσα σου.

Μετά έγινα και εγώ δασκάλα. Έχει έρθει μαθητής στο τέλος του μαθήματος και μου έχει πει: “είσαι η μόνη δασκάλα γιόγκα που έχω γνωρίσει και δεν έχει ήρεμη φωνή” ή “είναι πολύ δυναμική η παρουσία σου για γιόγκα”. Αυτή είμαι και θέλω να σε βοηθήσω να είσαι και εσύ αυτός που είσαι.

Η γιόγκα είναι ένα εργαλείο αυτοπαρατήρησης. Ένα ταξίδι με προορισμό τον εαυτό σου και την εκπλήρωση του dharma σου, δηλαδή του σκοπού σου πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Το dharma σου είναι μοναδικά δικό σου, είσαι τόσο ξεχωριστός. Μία αγαπημένη μου δασκάλα λέει πως είμαστε κρυσταλλικές μορφές του Θεϊκού. Η γιόγκα λοιπόν δεν σε μεταμορφώνει μαγικά σε ένα άλλο άτομο από αυτό που είσαι. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Η απόλυτη επιτυχία στην γιόγκα έρχεται μέσα από την γνωριμία σου με τον αληθινό σου εαυτό, την αποδοχή και τέλος την έκφραση του στην υπηρεσία του κοινού καλού.

Σιγά σιγά, μέσα από τις γιόγκικες πρακτικές και την δική σου ειλικρινή διάθεση, το τοπίο καθαρίζει. Δυστυχώς είναι θολό από τις χιλιάδες σκέψεις που κατακλύζουν το νου σου. Ένας τεράστιος μεγεθυντικός καθρέπτης βρίσκεται μπροστά σου, οι πιο όμορφες και οι πιο σκοτεινές πτυχές του εαυτού σου είναι εκεί και σε κοιτούν κατάματα. Αντέχεις να σε δεις; Να σε αγαπήσεις; Να εκφραστείς επιτέλους!

Μαθαίνεις να απελευθερώνεις ότι δεν σε εξυπηρετεί, δηλαδή να βγάζεις πράγματα από μέσα σου, να κλαις, να ξεσπάς, χωρίς να μαζεύεις μέσα σου συναισθήματα που αργότερα σε δηλητηριάζουν, σε αρρωσταίνουν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, αυτοάνοσα, ψυχοσωματικά, καρκίνοι, κατάθλιψη κλπ. Μαθαίνεις ότι τίποτα από όσα νιώθεις δεν είναι ντροπή, ότι όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα. Σε αποδέχεσαι.

Και τελικά σε χαλαρώνεις. Φεύγει από τις πλάτες σου ένα τεράστιο φορτίο κοινωνικού καθωσπρεπισμού και διαρκής σύγκρισης που τελικά μόνο κακό μας κάνει. Μας χωρίζει αντί να μας ενώνει, μας διαιρεί και μας αποδυναμώνει. Ατομικά αλλά και σαν σύνολο. Και που υπάρχει παντού, στο τι τρως, στο πως ντύνεσαι, στο σώμα σου, στην οικογενειακή σου κατάσταση, στην εργασία σου ακόμα και στην γιόγκα σου…. Η ηρεμία προκύπτει από την ικανότητα που αποκτάς να αποδέχεσαι τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι. Σταματάς να προσποιείσαι, να παίζεις ρόλους οι οποίοι δεν σε εκφράζουν ειλικρινά. Σταματάει η πάλη του να γίνεις αποδεκτός, να χωρέσεις σε ρούχα άλλων και απλά είσαι. Με τα καλά σου και τα κακά σου.

Η ηρεμία που έψαχνες στην γιόγκα είναι εδώ.

Και εσύ είσαι ο ίδιος άνθρωπος!

Συνδεδεμένος με την ψυχή σου πιο πολύ από ποτέ.

Καθαρός, ελεύθερος

και πιο εσύ από ποτέ.

Namaste


Αφήστε μια απάντηση