Αγκάλιασε το ταξίδι! – #Embrace the Journey2 min read

Η ΓΙΟΓΚΑ

Η γιόγκα είναι της μόδας, και είναι πια παντού. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη κάνουν γιόγκα ή έχουν έστω δοκιμάσει. Οι λόγοι που τόσος κόσμος μπαίνει σε αυτή την διαδικασία ποικίλουν, σωματική άσκηση, αύξηση της ευλυγισίας, μυοσκελετικά προβλήματα, διαχείριση του στρες, πνευματική αναζήτηση και πολλοί άλλοι.. Τι ακριβώς όμως είναι τελικά η γιόγκα και ποίο είναι αυτό το ταξίδι?

Η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα που έχει τις ρίζες του στην Ινδία , είναι μία από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος, ένα ολιστικό σύστημα προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές οπώς η asana (σωματικές ασκήσεις), pranayama (ασκήσεις αναπνοής), τεχνικές διαλογισμού, chanting (επανάληψη μάντρας), kriyas (τεχνικές καθαρισμού) κ.α.

Στη Δύση είναι γνωστή κυρίως για το σωματικό της σκέλος το οποίο είναι οντώς και το πρώτο κομμάτι που ο ασκούμενος είναι καλό να προσεγγίζει, για να μπορέσει όμως να γευτεί όλα τα ωφέλη θα πρέπει να προχωρήσει και στα υπόλοιπα σκέλη.

Στόχος είναι το Samadhi που σημαίνει φώτιση, ο καλύτερος ορισμός που έχω ακούσει μέχρι τώρα για τη φώτιση είναι ¨Η ικανότητα να ζεις σε ηρεμία με τον εαυτό σου, τα υπόλοιπα πλάσματα και τον πλανήτη¨ Με απλά λόγια η γιόγκα είναι ένα εργαλείο αύξησης της συνειδητότητας, ένας δρόμος αυτοπαρατήρησης και αυτογνωσίας, ένας τρόπος ψυχοθεραπείας, ένα ταξίδι προς τα μέσα ή καλύτερα η δυνατότητα να δεις την ψυχή σου.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Τι συμβαίνει όμως όταν κάνεις γιόγκα ? Τι αλλάζει ? Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι οτί ανακαλύπτεις το σώμα σου ξάνα, τεντώνεσαι, ιδρώνεις, αναπνέεις και μόλις το μάθημα τελειώσει νιώθεις μια ευφορία, ένα αίσθημα χαράς το οποίο το αναζητάς, σιγά σιγά πηγαίνεις πιο συχνά στα μαθήματα και αρχίζεις να παρατηρείς οτι ο τρόπος ζωής σου αλλάζει.

Δεν θέλεις να ξενυχτάς γιατί έχεις γιόγκα το πρωί, η διατροφή σου αλλάζει προς το καλύτερο γιατι ξαφνικά αισθάνεσαι αν αυτό που τρως σου κάνει καλό ή όχι, θέλεις να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που μοιράζεστε τις ίδιες εμπειρίες, τα ρούχα που φοράς έχεις την ανάγκη να είναι άνετα και το στυλ σου έρχεται σε δεύτερη μοίρα, και τελικά το ταξίδι αρχίζει, ΣΕ ΑΚΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!

Η φροντίδα και η αγάπη για τον εαυτό σου γίνεται επιτακτική ανάγκη, και στη συνέχεια μοιράζεσαι αυτό το δώρο και με τους άλλους, νοιάζεσαι ..είμαστε καθρέφτης. Ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίση γιατι η σχέση με τον εαυτό βρίσκεται σε κρίση.

Η αγάπη είναι η απάντηση και η γιόγκα είναι ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει να μάθεις να αγαπάς απο την αρχή, χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς, πρώτα εσένα και στη συνέχεια και ότι υπάρχει γύρω σου. Η πνευματικότητα έχει νόημα στο εδώ και στο τώρα! Εσύ ακόμα να δοκιμάσεις?

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη

 

Yoga Ruins Your Life – by Richard Freeman

Μαριάννα Θυμιάκη

Αφήστε μια απάντηση