Ishvara Pranidhana – Παράδοση Στο Θεϊκό4 min read

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης Θεός μπορεί να αντιστέκεσαι, κάτι μέσα σου να αμφιβάλει… Είναι μία περίεργη λέξη για μερικούς ανθρώπους, ήταν και για μένα. Μπορεί και όχι.. Μπορεί να έχεις καταλήξει κάπου. Πριν σκεφτείς οτιδήποτε δώσε μου λίγο χρόνο ακόμα. Ο Θεός κατά τη γνώμη μου είναι κάτι πολύ προσωπικό, για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Στη φιλοσοφία της γιόγκα η σανσκριτική λέξη είναι Ishvara και σημαίνει Θεός, Ανώτερη Δύναμη, Απόλυτη Αλήθεια, Αληθινός Εαυτός. Στις Ουπανισάδες αναφέρεται ως  “η κατάσταση της συλλογικής συνειδητότητας“. Για μένα η λέξη Ishvara σημαίνει το θεϊκό που κατοικεί μέσα μου, όπως επίσης και μέσα σου, και σε όλα τα πλάσματα γύρω μας, στα ζώα, στα δέντρα, στον αέρα, στη θάλασσα. Είναι όλη αυτή η ενέργεια που μας οδηγεί προς την αγάπη, προς το κάλο, και που ίσως κάποιες φορές ξεχνάμε ότι είναι εκεί, αλλά είναι πάντα εκεί, μέσα μας, δίπλα μας.

Η άλλη λέξη είναι Pranidhana και σημαίνει παράδοση, άφημα. Άλλη μία δύσκολη έννοια για τον περισσότερο κόσμο. Σε μία κοινωνία πού μας μαθαίνει  από τα πρώτα μας χρόνια πως να συμπεριφερόμαστε, να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο, να μην μας ξεφεύγει τίποτα πόσο δύσκολο είναι να παραδοθούμε.. Παρατήρησε τις αντιδράσεις σου όταν χάνεις τον έλεγχο σε μία κατάσταση… πως συμπεριφέρεσαι? Πρώτα σε σένα και μετά στους άλλους γύρω σου.. Απλά να σου υπενθυμίσω ότι “Το μόνο δεδομένο είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο”.

Όντας η ίδια τελειομανής και απόλυτο control freak θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω ραντεβού, να έχει τρομερή κίνηση στο δρόμο, να καθυστερώ και να με πιάνει ταχυκαρδία! Να μου αλλάζουν το πρόγραμμα της ημέρας και τα νεύρα μου να χτυπάνε κόκκινο, να μην αναφέρω την υστερία σε πιο δύσκολες καταστάσεις όπως να μην πηγαίνουν τα πράγματα στη ζωή μου σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο όπως τα έχω προγραμματίσει…

Όταν μπήκα στη γιόγκα άρχισαν πολλά πράγματα να αλλάζουν και να βγαίνουν από το σχέδιο του μυαλού μου για τον εαυτό μου. Λες και κάτι με προκαλούσε ακόμα περισσότερο. Τα πράγματα πήγαιναν ακόμα πιο ανάποδα από αυτό που σκεφτόμουν καλό για μένα. Να πω εδώ πως ο δρόμος της γιόγκα, της αυτογνωσίας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, πρέπει να αντιμετωπίσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, όλα αυτά που έχεις μάθει, όλες σου τις συνήθειες, να αναρωτηθείς για όλα αυτά που  θεωρείς δεδομένα. Αυτή η διαδικασία είναι επίπονη γιατί σε βγάζει από τη βολικότητα σου και σε ποίον αρέσει αυτό?

Στο δικό μου ταξίδι λοιπόν παρατήρησα όλη αυτή τη συμπεριφορά, συνειδητοποίησα ότι αυτός ο δρόμος σίγουρα δεν οδηγεί σε κάτι καλό. Τα νεύρα και το στρες κάποια στιγμή θα είχαν σοβαρότερες επιπτώσεις στην ψυχολογία μου και στο σώμα μου, αν δεν είχαν ήδη… και ήταν μία κατάσταση που σίγουρα δεν πέρναγα καθόλου καλά. Με ταλαιπωρούσα σχεδόν καθημερινά με τις συμπεριφορές μου. Κάπου εκεί αυτή η έννοια μπήκε πιο ενεργά στη ζωή μου!

Πρώτον πίστεψα σε αυτή την ανώτερη δύναμη και στο σχέδιο της για εμένα και δεύτερον συνειδητοποίησα πως ότι και να κάνω δεν μπορώ να ελέγξω τίποτε έκτος από εμένα, ότι δεν έχω καμία δύναμη σε οτιδήποτε εξωτερικό. Αποφάσισα λοιπόν να αφεθώ!

Ήξερα για τον εαυτό μου ότι είμαι υπεύθυνο άτομο και ότι δίνω το 100% σε ότι καταπιαστώ αλλά υπήρχαν κάποια πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για αυτά.. και αυτό με χαλάρωσε αρκετά! Άρχισα σιγά σιγά στις καταστάσεις που δεν πέρναγαν από το χέρι μου να αντιδρώ με ηρεμία και παρατηρητικότητα, να εμπιστεύομαι αυτό που συμβαίνει γιατί κάποιος λόγος υπάρχει που δεν τον καταλαβαίνω εκείνη τη στιγμή. Η ποιότητα του Ishvara Pranidhana έμπαινε σιγά σιγά στη ζωή μου.

Δεν θα σου πω ότι αυτό έγινε από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε ότι ήταν εύκολο, αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο! Η καθημερινότητα μου βελτιώθηκε πολύ και η εμπιστοσύνη στο πως έρχονται τα πράγματα στη ζωή μου επίσης! Το «Θεϊκό Σχέδιο» θα σου πω ήταν πως έπρεπε να πάρω το μάθημα μου με κάποιο τρόπο, ήταν να συνειδητοποιήσω τι κάνω στον εαυτό μου, να με αγαπήσω λίγο περισσότερο απομακρύνοντας από την ζωή μου περιττά άγχη και νεύρα, με αποτέλεσμα να ζω καλύτερα! Επίσης οι άνθρωποι που προσελκύω πια είναι και αυτοί πιο ήρεμοι! Γιατί είμαστε καθρέφτης!

Τέλος θέλω να τονίσω πως δεν είμαι ένας άλλος άνθρωπος, ότι ποτέ δεν βγάζω τις ίδιες συμπεριφορές αλλά είμαι σαφώς καλύτερα! Μπορεί να έρθει το μοτίβο συμπεριφοράς πάλι μπροστά μου αλλά θα κρατήσει πολύ λιγότερο, θα το αναγνωρίσω γρηγορότερα και θα πω συνειδητά όχι!! Δεν είναι για μένα πια αυτό!

Τον τελευταίο καιρό μία σούτρα (φράση) από τις Ουπανισάδες γυρνάει πολύ στο μυαλό μου. «Η Γιόγκα έρχεται και Η Γιόγκα φεύγει». Γι’ αυτό να είσαι πάντα σε εγρήγορση, συνέχισε την πρακτική σου, μην σταματάς ποτέ! Το οφείλεις στο Θεϊκό που κατοικεί μέσα σου και στο Θεϊκό που κατοικεί μέσα μου! Αυτό ξέρει!

Νamaste

Μαριάννα Θυμιάκη

Μαριάννα Θυμιάκη

Αφήστε μια απάντηση