Satya και η Έννοια της Απόλυτης Αλήθειας5 min read

Το δεύτερο στη σειρά από τα γιάμας ονομάζεται στα σανσκριτικά satya, η λέξη σημαίνει αλήθεια και στην γιόγκικη παράδοση αναφέρεται στην ποιότητα του να παραμένεις αληθινός στην σκέψη, στον λόγο και στην πράξη. Να μην υπερβάλλεις και να μην μιλάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις.  Η λέξη sat σημαίνει “αυτό που είναι, αυτό που υπάρχει”, άρα λοιπόν η αρετή αυτή διαπραγματεύεται την ικανότητα του να βλέπεις και να επικοινωνείς αυτό που ακριβώς υπάρχει, και όχι αυτό που θα ήθελες να υπάρχει. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς η αλήθεια του καθενός εξαρτάται από τον χαρακτήρα του, το πως μεγάλωσε, τις εμπειρίες του, ακόμα και την διάθεση του ατόμου. Σήμερα μπορεί να βρίσκεις αυτό το χρώμα καταπληκτικό, ενώ την επόμενη μέρα να αλλάξεις γνώμη, για κάποιους ανθρώπους ο ουρανός είναι μπλε, ενώ για κάποιους άλλους είναι  γαλάζιος, καταλήγουμε λοιπόν ότι η αλήθεια είναι κάτι πολύ υποκειμενικό.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις την ετοιμολογία της λέξης αλήθεια, και βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι σε καμία κατηγορία (επιστημονική, θρησκευτική, προσωπική) δεν υπάρχει κάτι που να είναι απόλυτα αληθές, αντιθέτως χαρακτηρίζεται ως μία πολύ δύσκολη έννοια και αξία που απασχολεί τον κόσμο της φιλοσοφίας. Ακόμα και στην αναζήτηση της αλήθειας μέσα από τη επιστήμη όπου περνάει από αυστηρές διαδικασίες ελέγχου, αλλάζει καθώς γίνονται νέες  ανακαλύψεις, έτσι η αλήθεια αναπροσαρμόζεται ή εμπλουτίζεται. (Δείτε την έννοια της αλήθειας στην Wikipedia)

 

Εφαρμόζοντας την Satya στον Εαυτό Μου:

Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη πρακτική αλλά την ίδια στιγμή τόσο απελευθερωτική. Όταν λέμε ψέματα οι σοφοί λένε ότι αποσυνδεόμαστε από τον ανώτερο μας εαυτό, ο νους μας μπερδεύεται και δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας. Ο εγωισμός μας πολλές φορές μας ωθεί στο να κάνουμε πράγματα τα οποία αν ακούγαμε πραγματικά το σώμα μας ή την καρδιά μας δεν θα τα κάναμε. Συνήθως αυτή η συμπεριφορά ενεργοποιείται γιατί θέλουμε να αποδείξουμε κάτι στους άλλους ή ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, ότι δηλαδή αν το καταφέρω αξίζω ή θα με αποδεχτούν. Στην πρακτική μου για παράδειγμα κάποιες μέρες είμαι κουρασμένος ή κάποιες πόζες ξεπερνούν τα όρια του σώματος μου, εκεί η πραγματική γιόγκα ξεκινάει. Πως αντιμετωπίζω την κατάσταση, μένω αληθινός σε αυτό που το σώμα μου και η ενέργεια μου μου ζητούν να κάνω; Αν τελικά το κάνω και ξεκουραστώ εκείνη την ημέρα, ή κάνω ένα βήμα πίσω στην στάση πως αισθάνομαι; Τι συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια; Το ίδιο ισχύει και στην ζωή μου, μπορεί για παράδειγμα να επιλέγω να κάνω κάτι γιατί κάποιος με πιέζει ή για να μην τον στεναχωρήσω ή για το πως θα με χαρακτηρίσουν, για να αποφύγω την κριτική, ακόμα μπορεί και να αισθάνομαι τύψεις αν ακολουθήσω την αλήθεια μου. Αν όμως κάνω χώρο σε αυτό που αισθάνομαι και με ακούσω πόσο πιο ωραία θα αισθανθώ; Συναισθήματα που πηγάζουν από την εφαρμογή αυτής της ποιότητας είναι η αποδοχή, η ελευθερία, η φροντίδα και φυσικά η αυταγάπη. Η ζωή είναι πιο όμορφη όταν σε ακούς και σε αγαπάς γι αυτό που ακριβώς είσαι! Αν φερόμαστε έτσι στον εαυτό μας το ίδιο δεν θα κάνουμε και για τους αγαπημένους μας…

 

Η εφαρμογή της Satya στις Σχέσεις Μου…

Το να γνωρίζω την αλήθεια μου και να την εκφράζω είναι μία πολύτιμη βοήθεια στο να δημιουργώ υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις, χωρίς συμβιβασμούς και εγωισμούς. Με αυτόν τον τρόπο κάνω χώρο στον άλλον να με γνωρίσει και να με αγαπήσει για αυτό που πραγματικά είμαι και όχι για αυτό που νομίζει ότι είμαι. Χωρίς μάσκες και ψέματα οι σχέσεις που δημιουργώ χτίζονται πάνω στην εμπιστοσύνη, η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί αισθάνομαι ελεύθερος και την ίδια στιγμή ασφαλής. Έτσι οι σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους δημιουργούνται και εξελίσσονται πάνω σε καθαρές και σταθερές βάσεις και φυσικά ένα εύφορο έδαφος για να ανθίσουν.

Πολλές φορές η αλήθεια πονάει, συμβαίνει συχνά άνθρωποι να κρύβονται πίσω από την φράση “μα, είμαι ειλικρινείς” και να πληγώνουν τον φίλο τους. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε είναι η satya να μην έρχεται σε αντίθεση με το πρώτο yamas την μη-βία (ahimsa). Αν βρεθούμε σε μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ πως θα εκφράσουμε την αλήθεια μας ή αν θα πρέπει απλώς να σιωπήσουμε για να μην προκαλέσουμε πόνο. Αν τελικά αποφασίσουμε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή τότε θα πρέπει να ενεργήσουμε με συμπόνια και έναν πολύ ευγενικό τρόπο. Οι αρχαίοι σοφοί μας συμβουλεύουν να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε αν αυτό που θα πούμε: Είναι όντως αλήθεια; Είναι απαραίτητο; Είναι χρήσιμο; Είναι ευγενικό;

Στα Yoga Sutras του Patanjali λέει ότι ¨Αυτός που θα κατακτήσει την ποιότητα της φιλαλήθειας, οι πράξεις του και τα αποτελέσματα που ακολουθούν είναι ανάλογα.” Το οποίο σημαίνει ότι όσο συνεχίζουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι εμπειρίες που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα αυτής της αλήθειας , και δεν βασίζονται στον φόβο και στην άγνοια.

 

Πρακτικές:

  • Στην πρακτική των asana για άλλη μία φορά η αναπνοή είναι το κλειδί. Ο χώρος που δημιουργώ για να υπάρχει αναπνοή μέσα στα σχήματα είναι το σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει χώρος για να ακούσω, να αισθανθώ, να παρατηρήσω.
  • Η έννοια του χώρου είναι πολύ σημαντική στο να μπορούμε να δούμε την αλήθεια. Όλοι έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις που δεν ξέρουμε τι θέλουμε πραγματικά ή τι πρέπει να κάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, δηλαδή να καθίσουμε με τα μάτια κλειστά σε μία άνετη καθιστή στάση, τα χέρια τοποθετημένα στην καρδιά, να κάνουμε την ερώτηση που μας απασχολεί και να δούμε τι θα αναδυθεί. Μην βιαστείς να πάρεις απάντηση, δώσε χρόνο.. απλά συνέχισε την ίδια διαδικασία μέχρι να ακούσεις πραγματικά, θα ξέρεις ποια είναι η στιγμή αυτή.
  • Το Asato mantra από τις Ουπανισάδες χρησιμοποιείται από πολλούς γιόγκις σαν μία καθημερινή υπενθύμιση ότι κινούνται στο μονοπάτι της αλήθειας. Tο chanting είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να συνδεθείς με τον εσωτερικό σου κόσμο και να συγκεντρωθείς:

Asato Maa

Om Asato Maa Sad-Gamaya

Tamaso Maa Jyotir-Gamaya

Mrtyor-Maa Amrtam Gamaya

Οδήγησε με από το ψέμα στην αλήθεια.

Από το σκοτάδι(άγνοια) στο φως(γνώση).

Από τον θάνατο στην αθανασία.

Quote of the week: Stay true, Stay you!

 

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη


Αφήστε μια απάντηση