Η Δύναμη του Αγγίγματος2 min read

Καθώς αναμένουμε την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανένταξη μας σε μια καθημερινότητα που ακόμα δεν ξέρουμε πως θα είναι ακριβώς καθώς θα πρέπει να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους, να χρησιμοποιούμε γάντια, να αποφεύγουμε τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά, έχω την ανάγκη να γράψω για την σπουδαιότητα του αγγίγματος για σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία.

Όταν γεννιόμαστε το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνουμε είναι η επαφή με την μητέρα μας. Στην ουσία καταλαβαίνουμε τα όρια του σώματος μας μέσα από το άγγιγμα της. Η ζεστασιά, το χάδι, η επαφή στην διάρκεια του θηλασμού παρηγορούν το βρέφος και το τρέφουν συναισθηματικά, το κάνουν να νοιώθει ασφάλεια κι εμπιστοσύνη στην αγκαλιά της μητέρας του κι έτσι μπορεί να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στα ιδρύματα που στερούνται το άγγιγμα και την αγκαλιά μαραζώνουν και κάποια πεθαίνουν. Ίσως γι αυτό πολλά ιδρύματα ζητούν εθελόντριες για να αγκαλιάζουν τα βρέφη.

Εμείς οι άνθρωποι δεν προοριζόμαστε να ζούμε σε απομόνωση – η μοναξιά έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε ασθένεια και σε πρόωρο θάνατο. Γι αυτό τον λόγο μετά το πέρας των 2-3 πρώτων εβδομάδων καραντίνας δεν πίστεψα πως τα τόσο αυστηρά μέτρα κάνουν καλό στην υγεία, το αντίθετο.

Οι στενοί δεσμοί όχι μόνο βοηθούν στην προώθηση θετικών συναισθημάτων, αλλά προστατεύουν επίσης από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στρες. Μια αγκαλιά με τους αγαπημένους μας δεν είναι μόνο παρηγορητική, παράγει επίσης ορμόνες στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη  που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αποφυγή ασθένειας.

Πόσες φορές όταν πονάμε σωματικά ή συναισθηματικά μας έχει ανακουφίσει το χάδι της μητέρας μας ή η αγκαλιά του αγαπημένους μας; Το άγγιγμα δεν είναι μόνο αναλγητικό και αντικαταθλιπτικό αλλά προάγει συναισθήματα όπως ενσυναίσθηση, ευγνωμοσύνη, αγάπη και συμπόνια.

Η Μητέρα Τερέζα είχε πει ότι υπάρχει περισσότερη πείνα για αγάπη και εκτίμηση σε αυτόν τον κόσμο παρά για ψωμί – και δεν έκανε λάθος. Οι στενοί δεσμοί και η αίσθηση ότι μας αγαπούν επηρεάζει βαθιά το πώς νιώθουμε καθημερινά και τι επιλογές κάνουμε στην ζωή μας.

Το κράτημα του χεριού του συντρόφους μας, οι αγκαλιές και τα φιλιά με τους φίλους μας, η επίσκεψη στα αγαπημένα μας πρόσωπα, η οικειότητα που αναπτύσσεται με το άγγιγμα και την εγγύτητα είναι εξίσου σημαντικές για την ευημερία μας όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση.

Κι ενώ η επικοινωνία μέσω ίντερνετ ήταν ανεκτίμητη στην διάρκεια της καραντίνας καθώς εκατομμύρια ανθρώπων επικοινώνησαν, γέλασαν, έκλαψαν, αντάλλαξαν λόγια αγάπης, με τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή.

Περιμένω με λαχτάρα να αγκαλιάσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα.


Αφήστε μια απάντηση