Κάθε Σώμα είναι Σώμα για Γιόγκα3 min read

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από εικόνες στα social media με τέλεια σώματα να εκτελούν τέλειες  πόζες γιόγκα, η γιόγκα στη Δύση κάποιες στιγμές αισθάνομαι ότι έχει χάσει το νόημα της, ότι πρέπει σε σωματικό επίπεδο να μπορείς να δουλέψεις και σε ένα τσίρκο… Κατανοώ ότι ένας δάσκαλος γιόγκα πρέπει να ζήσει, να πληρώσει το ενοίκιο του, να προωθήσει αυτό που κάνει με κάποιο τρόπο αλλά τι γίνεται όταν ο μαθητής έρθει στην αίθουσα? Ποιός είναι ο στόχος?

Με την ιδιότητα της δασκάλας ακούω ποικίλα σχόλια από ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην πρακτική αλλά διστάζουν, σκέφτονται: “δεν είμαι ευλύγιστος οπότε δεν είναι κατάλληλο το σώμα μου για γιόγκα” ή “έχω πολλά παραπάνω κιλά” ή “μπορώ να κάνω σύσφιξη με τη γιόγκα” ακόμα και “είμαι πολύ νευρικός” και πολλά άλλα. Ακούω επίσης ανθρώπους να λένε κάνω γιόγκα αλλά δεν είμαι καλός. Τι σημαίνει καλός σε μία τέτοια πρακτική αλήθεια?

Σε μία κουβέντα-συνέντευξη που έκανα με την Monica Gauci (η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα) μου είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον:

”Πριν την εποχή των social media οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα ήταν αυτοί που είχαν δυσκαμψίες και όχι εύκολα σώματα, γιατί δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες και όλη αυτή η προβολή του κοίτα τι μπορώ να κάνω, οπότε οι ευλύγιστοι έχαναν γρήγορα το ενδιαφέρον τους!“

Μου αρέσει ειλικρινά πολύ το ότι η γιόγκα είναι μόδα, όπως και το τρέξιμο και η υγιεινή διατροφή, το να είναι στη μόδα οτιδήποτε μας κάνει καλό είναι τέλειο! Η ένσταση μου βρίσκεται στο να καταλάβουμε ότι η γιόγκα είναι για όλους, το μόνο κριτήριο είναι αν μπορείς να αναπνεύσεις. Ο στόχος είναι να έρθω προς τα μέσα και όχι περισσότερο προς τα έξω!

Κάπου εκεί λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα, κάνει γιόγκα αυτός που εκτελεί άψογα ένα σχήμα, μία στάση αλλά όταν λες εισπνοή δεν κινείται τίποτα, ή αυτός που με ηρεμία αναπνέει σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής, αυτός που σέβεται το σώμα του και δεν απαιτεί να τον εξυπηρετεί σε ότι σκαρφιστεί ο νους του. Υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζουν κυριολεκτικά το σώμα τους στην πρακτική, τραυματίζονται στο βωμό της τέλειας πόζας. Είναι αυτό γιόγκα?

Τι έχει συμβεί λοιπόν, έχουμε μεταφέρει το Δυτικό τρόπο σκέψης στις αίθουσες…. Πόσες άσανα κάνεις εσύ, ααα εγώ κάνω λιγότερες. Σε ποία σειρά της αστάνγκα γιόγκα είσαι? Ποίος είναι καλύτερος, γρηγορότερος, δυνατότερος, ομορφότερος… Θα απαντήσω εγώ.. ΚΑΝΕΙΣ! Βλέποντας σώματα καθημερινά θα σου πω πως είμαστε όλοι διαφορετικοί , με ευκολίες και δυσκολίες στο σώμα μας, και έτσι συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, και όλα λειτουργούν! Είναι όμορφο να εργάζεσαι για κάτι καλύτερο, για την εξέλιξη, ο στόχος μας δίνει ζωή, αλλά πρέπει να καταλάβεις πως δεν έχει τέλος αυτό το παιχνίδι. Όσο και να προσπαθείς πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο, γρηγορότερο, δυνατότερο αλλά πόσο σημασία έχει τελικά? Καμία! Το ταξίδι σου είναι αυτό που μετράει, και είναι μόνο δικό σου.

Θα υπάρχουν μέρες που θα έχεις πολύ όρεξη να κάνεις πρακτική και άλλες καθόλου. Ακούς το σώμα σου? Αποδέχεσαι την σημερινή σου κατάσταση? Δεν μετράς την αξία του εαυτού σου ανάλογα με το πόσες πόζες κάνεις και συντονίζεις την πρακτική σου με σεβασμό σύμφωνα με τις ανάγκες σου? ‘Έχει η πρακτική θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία σου και στη ζωή σου?  Αν ναι, τότε κατά τη γνώμη μου είσαι ένας προχωρημένος ασκούμενος και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με τον εαυτό σου, είσαι δηλαδή «καλός» στη γιόγκα.

Η παρουσία σου στο στρωματάκι σου είναι που μετράει, το ραντεβού που δίνεις με τον εαυτό σου και πώς τον αντιμετωπίζεις σε αυτή τη διαδικασία! Με κριτική και απογοήτευση ή με κατανόηση και αγάπη… Ο κάθε άνθρωπος είναι τέλειος όπως είναι, Το Ανώτερο, το Θεϊκό βρίσκεται μέσα σου τώρα και κάθε στιγμή! Μake your mat a loving place” λέει ένας δάσκαλος μου!

Εσύ τι κάνεις πάνω στο ματ?

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη

Μαριάννα Θυμιάκη

Comments

Αφήστε μια απάντηση