Το Modern Yogi Μιλάει με τον Babalu Aye (Δημήτρη Καραγιώργο) – #Yoga Confessions 49 min read

Ο Δημήτρης με κάλεσε στον καινούριο του χώρο στο Παγκράτι με όνομα Om Shanti, έκανα μαζί του μία πρακτική (άσανα & διαλογισμό) και στη συνέχεια είχα μία όμορφη συζήτηση μαζί του! Δείτε τι μας είπε: (Θα βρείτε το πλήρης βιογραφικό στο τέλος του άρθρου)

Μπορείτε να βρείτε την ακουστική έκδοση της συνέντευξης εδώ

 

Μαριάννα: Γεια σου Δημήτρη! Θα ήθελα να μου πεις λίγο πως ξεκίνησες, πως μπήκες σε αυτό το ταξίδι της γιόγκα;

Δημήτρης: H πρώτη μου επαφή με τη γιόγκα ήταν στην ηλικία των 7 χρονών όταν αντιμετώπιζα σοβαρό πρόβλημα υγείας, είχα εφηβική κύφωση και εδώ στη γειτονιά μας, στο Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π, το οποίο ήταν ίδρυμα με ειδικές ανάγκες στο Παγκράτι, όπου οι γιατροί του Ι.Κ.Α. μου σύστησαν φυσιοθεραπείες και πήγαινα για 3 ολόκληρα χρόνια. Η δασκάλα τότε μας έκανε γιόγκα αλλά δεν το ονόμαζε γιόγκα, οπότε έκανα κάθε μεσημέρι, θυμάμαι έφευγα από το Βύρωνα όπου κατοικούσα, έπαιρνα το λεωφορείο, έκανα κάθε μεσημέρι 2-3 μάθημα, με έπαιρνε η θεία μου μετά που ήταν οδηγός στο Αρσάκειο με το λεωφορείο και με ανέβαζε πάνω, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και σταμάτησα. Μετά όταν ξανά έπιασα τη γιόγκα από μία σχέση που είχα που έφευγε κάθε μέρα από το Βύρωνα, μέναμε πολύ ψηλά στον Καρέα τότε και πήγαινε στον Ερυθρό Σταυρό με το ποδήλατο και γυρνούσε πίσω πιο χαρούμενη λέω “Τι κάνει αυτή; Πρέπει να πάω και εγώ να δω τι κάνει..” Και όντως έτσι πήγα, και κάναμε γιόγκα και θυμάμαι στην πρώτη τάξη απορούσα πως έφταναν οι άνθρωποι τα πόδια τους, γιατί εγώ τότε έκανα μία δουλειά που οδηγούσα ένα φορτηγό πολλές ώρες την ημέρα και είχα κλειδώσει σαν άνθρωπος και σαν σώμα, και πραγματικά τα είχα φτύσει. Δεν θα με κρατούσε τίποτα άλλο στην πρακτική της γιόγκα, αλλά θυμάμαι ότι εκείνη την ημέρα ήμουν ο μοναδικός που μπόρεσα και έκανα στήριξη στο κεφάλι, και ο εγωισμός μου με κράτησε στην πρακτική. Βέβαια με τον καιρό όλα αυτά έφυγαν και είδα το πραγματικό essence της γιόγκα.

Μ: Θέλεις να μου πεις μία σημαντική στιγμή, κάτι που σε ενέπνευσε, κάτι ιδιαίτερο που έχεις αισθανθεί μέσα από την πρακτική και σε κράτησε, πέρα από το ότι στάθηκες στο κεφάλι σου.

Δ: Αυτό που με κράτησε αρχικά όπως σου είπα ήταν ο εγωισμός, αλλά αυτό που ήταν ορόσημο για εμένα ήταν ότι ενώ ασχολούμουν μόνο με το φυσικό σώμα και με τις asana στη γιόγκα και ήμουν ένα σύγχρονος John Rambo, έκανα 3-4 ώρες πρακτική με το σώμα μου, είχα πάει σε ένα φοβερό εκπαιδευτικό στην Ταϋλάνδη, όπου εκεί στο εκπαιδευτικό έλεγα στην αρχή μας κοροϊδεύουν εδώ μέσα, γιατί έδιναν πολύ απλά πράγματα κτλ, λέω τσάμπα ήρθα, έχασα τα χρήματα μου, αλλά τότε η δασκάλα μου είχε πει Δημήτρη άκου την καρδιά σου, και πρέπει να μπεις και λίγο στο διαλογισμό, λέω τι είναι αυτό το πράγμα, δεν έχω κάνει ποτέ, κανένας δάσκαλος δεν μας έκανε στην Αθήνα τέτοιο πράγμα, μου έμαθε κάποιους διαλογισμούς και τους κράτησα και γυρνώντας πίσω από το ταξίδι εκείνο που ήταν 2 μηνών στην Ταϋλάνδη, έμενα στο Χαλάνδρι με μία φίλη μου και σε έναν διαλογισμό συνάντησα αυτό που ονομάζεται στη γιόγκα Samhadi. Είχα έναν υπερσυνείδητο νου, δεν ξέρω για πόσο χρόνο, ήταν 1 λεπτό, 10 λεπτά, 5 λεπτά, είχε χαθεί ο χρόνος, αλλά εκείνη τη στιγμή ήμουν σαν ένας Θεός αν θέλεις, σε εισαγωγικά, δηλαδή αντιλαμβανόμουν ταυτόχρονα τα μυρμίγγια που περπατάνε, 10 ζευγάρια να κάνουν σεξ γύρω γύρω, να ακούω μακριά φωνές και να νιώθω ότι τα ελέγχω όλα. Δηλαδή τα αντιλαμβάνομαι όλα, υπήρχε ακοή, διόραση και ένα απίστευτο φαινόμενο, το οποίο όμως υπήρξε μόνο για τότε, γιατί κάθε φορά ένα βήμα πριν φτάσω σε αυτό, μέσα μου έλεγα α τώρα έρχεται, οπότε ποτέ δεν ξανά ερχόταν, γιατί είχα προσδοκία.

Μ: Κατάλαβα.. Άρα έχεις βιώσει μία μεταφυσική εμπειρία ας πούμε, αρκετά έντονη..

Δ: Ναι, ήταν αρκετά έντονη, τόσο έντονη που από τότε η βασική μου πρακτική, η βασική μου sadhana όπως λέμε στη γιόγκα είναι ο διαλογισμός, ο οποίος παραμένει 10 χρόνια αδιάκοπος, σταθερά, και φυσικά πάντα ασχολούμαστε με το φυσικό φορέα και τις asana αλλά σε δεύτερο χρόνο.

Μ: Έχεις κάποια συμβουλή να δώσεις στους ανθρώπους που κάνουνε γιόγκα, είτε σαν practitioners, είτε σαν νέοι δάσκαλοι;

Δ: Η συμβουλή που έχω να δώσω, αν μου επιτρέπεται να δώσω μία συμβουλή, είναι να ακολουθήσουν όλο το μονοπάτι της γιόγκα, να μην το διαχωρίσουν, η γιόγκα όπως μας την έγραψε ο Πατάντζαλι δεν αναφέρεται μόνο στις άσανας, φυσικά και πρέπει να αποτοξινώσουμε το φυσικό φορέα, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε και με το αιθερικό σώμα, να κάνουμε πραναγιάμα, όπως και με το νοητικό να κάνουμε διαλογισμό, και φυσικά πάνω από όλα να ακολουθούμε τα γιάμας και τα νιγιάμας ώστε να ηθικοποιηθούμε περισσότερο ως άνθρωποι. Οπότε η πρακτική πρέπει να είναι ολιστική για να μπορέσει κάποιος να γευτεί όλους τους καρπούς που μπορεί να αποκομίσει από αυτό το μονοπάτι.

Μ: Θέλεις να μου πεις τι είναι η γιόγκα για εσένα;

Δ: Η γιόγκα για εμένα πλέον είναι η ζωή μου, δηλαδή τι είναι η ζωή μου, όπως λέει η γιόγκα σημαίνει ένωση, προσπαθώ να κάνω γιόγκα κάθε στιγμή, δηλαδή να ζω αυτούσια στο παρόν, δηλαδή αυτή τη στιγμή που κάνουμε τη συνέντευξη να είμαι μαζί σου και να μην σκέφτομαι το μάθημα που έχω μετά ή όταν θα είμαι στο μάθημα να σκέφτομαι τι θα πω στη συνέντευξη. Οπότε η συνειδητότητα που έχει αποκομιστεί αν θέλεις από όλη αυτή την πρακτική είναι ότι κατά κύριο λόγο, όχι στο 100%, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό της ημέρας μου καταφέρνω να είμαι συνειδητός μέσα σε αυτό το μονοπάτι. Οπότε η ζωή αποκτά ένα άλλο χρώμα και γίνεται γιόγκα.

Μ: Έχεις αλλάξει σαν άνθρωπος, από τα προηγούμενα χρόνια μέσα από την πρακτική σου;

Δ: Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος αλλάζει, όχι μόνο από την πρακτική, αλλά και από την πορεία των χρόνων, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι έχω αποκτήσει τη συνειδητότητα, δηλαδή σαν να βλέπω τον εαυτό μου σε μία ταινία να παίζει και τον παρατηρώ, και αν θέλεις κάτι πολύ σημαντικό που έχει συμβεί στην πρακτική μου είναι ότι πλέον δεν προσκολλούμε τόσο πολύ στα ευχάριστα και αποστρέφομαι τα δυσάρεστα, έχω γίνει λίγο flat. Δηλαδή κάτι πολύ θετικό δεν με εξιτάρει τόσο πολύ όπως και κάτι πολύ αρνητικό δεν με ρίχνει στα πατώματα, οπότε αυτό το θεωρώ σαν μεγάλο κέρδος.

Μ: Έχεις ανοίξει και αυτό το χώρο τώρα και είναι καινούριος, καλή αρχή.

Δ: Ευχαριστούμε!

Μ: Θέλεις λίγο να μου πεις τι μπορεί να περιμένουν οι μαθητές με το να έρθουν εδώ;

Δ: Ναι. Ανοίξαμε αυτό το χώρο με σκοπό όπως γράφουμε κιόλας, είναι yoga & pilates academy, είναι μία ακαδημία λοιπόν της γιόγκα και του pilates και ο σκοπός μας είναι να μάθουμε στους ανθρώπους απλά πράγματα, για τον απλό άνθρωπο, ώστε να βιώνουν μία καλύτερη καθημερινότητα, να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους με μία πιο ουδέτερη στάση, να αποδέχονται τα πάντα και να μπορούν να εξελίσσονται. Αυτό το οποίο κάνουμε στο χώρο και προτείνουμε σε όλους τους υποψήφιους ή αν θέλεις μαθητές που έχουμε είναι ότι, είναι και το μότο μας αν θέλεις ότι ¨Οι καλές συνήθειες μαθαίνονται όπως και οι κακές, με συνεχής εξάσκηση και πρακτική¨. Δεν υπάρχει κάποιο χάπι να μας πάει κάπου γρήγορα, οπότε όλα αυτά τα σιγά σιγά, βήμα βήμα στήνουμε αυτό που κάνουμε σήμερα, να γράψει στο αύριο μας, να είναι κάτι πιο θετικό απέναντι σε αυτό που έχουμε να βιώσουμε όλοι καθώς περνούν τα χρόνια κτλ.

Μ: Πριν κλείσουμε, θα κάνεις και εκπαιδεύσεις δασκάλων εδώ, θα ήθελες να μου μιλήσεις λίγο για αυτό;

Δ: Ναι, θα ήθελα καταρχάς να πω ότι, αυτό το οποίο ονομάζουμε στην αγορά teacher training 200h, επί της ουσίας δεν γίνεται κανείς δάσκαλος σε 200 ώρες. Αυτό που λέω πάντα στους υποψήφιους σε εισαγωγικά δασκάλους είναι ότι αυτό το εκπαιδευτικό θα έπρεπε να το κάνει ο καθένας πριν ξεκινήσει τη γιόγκα ώστε να πάρει τις σωστές βάσεις για να μπορεί να μπει σε μία τάξη γιόγκα, και να συμπεριφέρεται σωστά, να αποφεύγει τραυματισμούς και να κάνει μία σωστή πρακτική, και επί της ουσίας είναι ένα εντατικό σχολείο εκμάθησης γιόγκα όπου μέσα στις 200 ώρες πρακτικής κάποιος θα μπορέσει να κατοχυρώσει την πρακτική του, να διαλέξει τι του αρέσει και έπειτα ανάλογα το βίωμα που θα αποκτήσει από την εντατική πρακτική αν όντως το νιώθει ότι έχει να μοιραστεί κάτι με τον άνθρωπο, θα ξέρει τις κατάλληλες τεχνικές και πως να μεταλαμπαδεύσει τη συγκεκριμένη γνώση.

Μ: Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για το χρόνο σου, έκανα και εγώ ένα μάθημα μαζί σου ήταν πολύ ωραία!

Δ: Ευχαριστώ πολύ Μαριάννα, να είσαι καλά. Χάρηκα!

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη

Σχετικά με τον Δημήτρη Καραγιώργο(Babalu Aye):

Η πρώτη μου επαφή με την γιόγκα ήταν στην ηλικία των 8 ετών, πίσω στο μακρινό 1987. Ήταν η μέθοδος αποκατάστασης που χρησιμοποίησα για τρία χρόνια, ώστε να απαλλαγώ από το έντονο πρόβλημα παιδικής κύφωσης που αντιμετώπιζα και να ανακτήσω ξανά την ορθοσωμία μου.

Περίοδο σταθμό όμως αποτέλεσε η διετία μεταξύ 2007-2009, όπου η γιόγκα ρίζωσε βαθιά μέσα μου και από μια μέθοδο άσκησης μετατράπηκε σε τρόπο ζωής. Εκείνο το διάστημα μέσα από την πρακτική μου και αναγνωρίζοντας όλο και περισσότερο τον εαυτό μου μέσω αυτής, σταδιακά αποσύρθηκα από ό,τι έως τότε έκανα στην ζωή μου και δεσμεύτηκα προσωπικά ότι θα ακολουθήσω με όλες μου τις δυνάμεις το σύστημα αυτό.

Τα τελευταία 10 χρόνια κατοικώ έξω από την Αθήνα, στο Λαγονήσι, όπου και μοιράζω την ζωή μου μεταξύ της αδιάκοπης ροής της πρακτικής μου και της διδασκαλίας των διαπιστώσεων που αποκομίζω από αυτήν.

Όλο αυτό το διάστημα έχω παρακολουθήσει διαφορά εκπαιδευτικά προγράμματα, έχω μαθητεύσει δίπλα σε αρκετούς δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχω λάβει μέρος σε αμέτρητες τάξεις. Παράλληλα έχω πάνω από 10.000 ώρες διδασκαλίας σε διάφορους χώρους της Αττικής, με περισσότερους από 5.000 μαθητές που έχουν συμμετάσχει στις τάξεις μου. Έχουν διοργανωθεί με επιτυχία περίπου 50 αποδράσεις από την πόλη και εργαστήρια με διαφορετική θεματολογία. Τα τελευταία έξι χρόνια μέσω των σχολείων εκμάθησης γιόγκα (Yoga Teacher Training) όπου είμαι υπεύθυνος, έχουν εκπαιδευτεί 60 δάσκαλοι, μερικοί εκ των οποίων κάνουν εξαιρετική καριέρα στον χώρο.

Το κυριότερο όμως στοιχείο του βιογραφικού μου είναι ότι παραμένω καθημερινός, ακούραστος και ακλόνητος μαθητής στο μονοπάτι της γιόγκα και του διαλογισμού. Οι καρποί της ρουτίνας μου αυτής, είναι αναρίθμητοι και αφορούν όλα τα επίπεδα της ύπαρξης μου. Αυτά είναι και τα βιώματα τα οποία έχουν καθορίσει και τον μοναδικό μου στόχο, που δεν είναι άλλος από το να μπορέσω να εμπνεύσω και να μεταφέρω σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ολιστικό σύστημα – επιστήμη της γιόγκα. Να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να βαδίσουν ελεύθεροι πάνω στον δρόμο που ονομάζεται ζωή και εν τέλει να ενωθούν με τον Ανώτερο Εαυτόν.

 

Μαριάννα Θυμιάκη

Αφήστε μια απάντηση