Είναι vegan, gluten free και απόλυτα εθιστική, γεμάτη λαχανικά και τα αγαπημένα μου μπαχαρικά! Την δοκίμασα για πρώτη φορά στο κεντρικό Λονδίνο, σε γνωστό βιολογικό κατάστημα κοντά σε κεντρικό πανεπιστήμιο της πόλης που κάθε μεσημέρι στήνεται vegan και gluten free μπουφές με ζεστά αλλά και κρύα πιάτα. Από τότε κάθε φορά που επισκέπτομαι την κόρη μου στριμώχνομαι στην ουρά μαζί με φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους της περιοχής να την φάω σε μικρό η μεγάλο μπολ. Τους ζήτησα την συνταγή για το dressing γιατί τα υλικά της σαλάτας ήταν ευδιάκριτα. Και ναι!! Μου την έδωσαν χωρίς καθόλου δισταγμό! Τι ωραίο που είναι να μοιράζεσαι!!!! Συνταγές, εμπειρίες, γνώση, συναίσθημα!
Θα χρειαστείτε: (για 2 άτομα)
- I μικρό κουνουπίδι (το κεφάλι μόνο) κομμένο σε μικρές φουντίτσες
- 2 μέτριες γλυκοπατάτες κομμένες σε κυβάκια
- 2/3 φλυτζάνι τσαγιού αρακά βρασμένο
- 2 -3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 1 κουταλάκι γλυκού κάρυ σκόνη
- ι/2 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σκόνη
- 1/4 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
- 1/4 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκος μαιντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικός)
- αλάτι , πιπέρι
Για το dressing :
- 3 κουταλιές σούπας ταχίνι
- 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμόνι
- 5-6 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό για την αραίωση της σάλτσας
- ι/2 κουταλάκι γλυκού κάρυ σκόνη
- 1/4 κουταλάκι γλυκού κουρκουμάς σκόνη
- 1/2 κουταλιά σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
- πιπέρι
Οδηγίες:
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα ταψάκι απλώνετε λαδόκολλα και πάνω σ΄αυτήν τα φουντάκια κουνουπιδιού μαζί με τα κυβάκια γλυκοπατάτας.
Ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κάρυ, κουρκουμά, πιπέρι καγιέν και το σκόρδο.
Με καθαρά χέρια τα ανακατεύετε καλά έτσι ώστε όλα τα λαχανικά να είναι καλυμμένα με ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
Τα ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά, αναλογα με τον φούρνο σας. (Γυρίστε τα στα μισά του χρόνου)
Τοποθετείστε τα ψημένα λαχανικά σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέστε τον βρασμένο αρακά, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον φρέσκο κόλιανδρο. Ο μαιντανός είναι προαιρετικός.
Σε ένα μικρό μπολ ετοιμάστε το dressing, ανακατεύοντας καλά το ταχίνι με το χυμό λεμονιού, το χλιαρό νερό, το τριμμένο τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Προσθέστε κι άλλο νερό αν χρειάζεται να αραιώσετε περισσότερο το dressing.
Ρίξτε το dressing στο μπολ με τα λαχανικά σας και ανακατέψτε καλά.
Διατηρείστε την στο ψυγείο έως 3-4 μέρες.
Extra tips:
- Προσέχτε με το πιπέρι γιατί η συνταγή περιέχει πιπέρι καγιέν και αρκετά μπαχαρικά.
- Προσθέστε αν θέλετε αποξηραμένα cranberries για μία αίσθηση δροσιάς στην ελαφριά hot αυτή σαλάτα.
- Χρησιμοποιείστε λευκό ταχίνι για να μείνουν τα χρώματα της σαλάτας σας φωτεινά, αν και εμείς στο Modern Yogi είμαστε πάντα υπέρ των προιόντων ολικής άλεσης.