Purnamadah Chant3 min read

Η σούτρα 1.29 λέει ότι η επανάληψη των μάντρας αποτρέπει όλα τα εμπόδια (antarayas). Το chanting είναι ένα υπέροχο εργαλείο, μία πολύ όμορφη πρακτική η οποία ενεργοποιεί το Πνευμονογαστρικό Νεύρο που είναι συνδεδεμένο με το παρασυμπαθητικό σύστημα, το πνευμονογαστρικό νεύρο περνάει από τον εγκέφαλο, την γλώσσα, την καρδιά, τους πνεύμονες και το στομάχι. Σε περιόδους έντονου στρες ή δυσφορίας οπού η asana ή ο διαλογισμός δεν λειτουργούν, το chanting μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτές τις περιόδους.

Στην αρχή επαναλαμβάνεις τις φράσεις μηχανικά δίνοντας έμφαση στην δόνηση των συλλαβών, προχωρώντας στην πρακτική αρχίζεις να διαλογίζεσαι στο νόημα και όχι στο να μεταφράζεις τις λέξεις, γι’ αυτό και είναι καλύτερα να μην κάνεις την πρακτική στην μητρική σου γλώσσα. Αυτή η πρακτική αποτυπώνει το νόημα στον εγκέφαλο και βοηθάει στην κατανόηση. Καθώς κάθε chant έχει το δικό του νόημα, θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα και γνώσεις που θα αποκτήσουμε ανάλογα με ποιο επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε.

 

 

Om
Puurnnam adah
Puurnnam idam
Puurnaat purnnam udachyate
Puurnnashya puurnnam aadaaya
Purnam eva avashishyate
Om shaantih, shaantih, shaantih

 

Αυτό είναι όλο(Purna)
Εκείνο είναι επίσης όλο
Από την ολότητα γεννιέται ολότητα
Αφαιρώντας όλο από το όλο
ολότητα παραμένει

Αυτό = Εξωτερικός κόσμος, Όλο/Purna = Πλήρες με Θεϊκή συνειδητότα-Ολότητα, Εκείνο= Εσωτερικός κόσμος, Shantih =Ειρήνη

 

Το παραπάνω μάντρα είναι από τις παλαιότερες Ουπανισάδες και μας επιτρέπει να βιώσουμε το Ananda(Ecstasy) Samhadi (5ο), η εμπειρία είναι σαν να μπαινοβγαίνεις στο σύμπαν, όπου δεν υπάρχει τέλος και τα πάντα είναι ολότητα. 

Η εκστατική εμπειρία του να βλέπεις ολόκληρο το Κόσμο ως εκδήλωση του Θεϊκού νόμου και της Θεϊκής αγάπης, της οποίας είμαστε ένα μικρό αλλά αναπόσπαστο και υπεύθυνο μέρος, θα μας ενθαρρύνει να επανενταχθούμε στο ευρύτερο πλαίσιο της φύσης και του Κόσμου.

Η έκσταση (Ananda) που βιώνεται εδώ έχει ένα χαρακτηριστικό τραχύ χαρακτήρα, παρόμοιο με τους εκστατικούς χορούς και τα τύμπανα των σαμάνικων και φυλετικών πολιτισμών αντί για την πολιτικά σωστή και ανώτερης τάξης γιόγκικης ευδαιμονίας. Ο ψυχίατρος Stanislaf Grof χώρισε τις εκστάσεις σε εκείνες με ωκεάνια και με ηφαιστειακά χαρακτηριστικά. Αυτή η έκσταση για την οποία μιλάμε εδώ είναι του ηφαιστειακού τύπου.

 

Για να βοηθηθείτε στην διαδικασία εκμάθησης του πώς να προφέρετε αυτό το chant, μπορείτε να δοκιμάσετε να ακούτε το παρακάτω βίντεο και να επαναλαμβάνετε τις φράσεις δυνατά. Μετά από λίγο, συνιστούμε να ελαττώσετε την χρήση του βίντεο και να το προφέρετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας τις δονήσεις στο κεφάλι σας σαν πληροφορία για το αν προφέρετε σωστά το chant (θα πρέπει να αισθανθείτε κάθε λέξη σε ολόκληρο τον εγκέφαλό σας). Μόλις έχετε μια βασική κατανόηση των δονήσεων και μπορείτε να θυμηθείτε το chant χωρίς βοηθήματα μπορείτε να συνεχίσετε στο τελευταίο στάδιο όπου διαλογίζεστε πάνω στο νόημα του ενώ το προφέρετε/τραγουδάτε.

 

Από την πλευρά της δυτικής επιστήμης, αυτό το chant αναφέρεται στο Μοντέλο Mandelbrot, το οποίο δείχνει ότι όταν κάνουμε ζουμ σε μια δομή το ίδιο μοτίβο εμφανίζεται κάθε φορά μετά από μερικές επαναλήψεις/ζουμ π.χ. αν μεγεθύνεται μια νιφάδα χιονιού, θα δείτε πάντα το ίδιο σχήμα, ανεξάρτητα από το βάθος που πηγαίνετε. Αυτό είναι επίσης ένα μοντέλο/θεωρία για τη δομή του σύμπαντος και το μοντέλο των παράλληλων συμπάντων. Το παρακάτω βίντεο δείχνει το τρέχον ρεκόρ σε ζουμ όπου η τωρινή τεχνολογία μας επιτρέπει να φτάσουμε, το οποίο είναι 750 εκατομμύρια επαναλήψεις.

 

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη & Αντώνης Χαραλάμπους


Αφήστε μια απάντηση