Φαγόπυρο: Ένας ακόμα Super Σπόρος!3 min read

Δεν θέλω να είμαι ανειλικρινής μαζί σας, αλλά όταν πρωτοάκουσα για το φαγόπυρο, αναρωτιόμουν τι είναι πάλι αυτό!

Δεν είναι τόσο γνωστό ακόμα στην Ελλάδα, αλλά όσοι είστε οπαδοί της υγιεινής ή gluten free διατροφής ή χορτοφάγοι σίγουρα το γνωρίζετε.

Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο σιτάρι είναι ο μικρός καφετής και τριγωνικός σπόρος ενός χαμηλού αυτοφυούς θάμνου, που φτάνει τα 80 cm. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα ψυχρά κλίματα, στα φτωχά εδάφη και ανθοφορεί τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο. Μεγαλώνει γρήγορα κι εύκολα χωρίς φυτοφάρμακα η χημικά πρόσθετα. Ανήκει κι αυτό στη κατηγορία των ψευδοδημητριακών, στην ουσία όμως πρόκειται για έναν ακόμα αρχαίο σπόρο – θησαυρό.

Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα καθώς και άλλες ασιατικές χώρες, ενώ μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής στη Βρετανία, Νορμανδία, τη Βόρειο και Ανατολική Ευρώπη. Λέγεται ότι οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν ήταν οι μοναχοί στο Θιβέτ που έφτιαχναν ζυμαρικά από το αλεύρι του.

Δεν περιέχει γλουτένη, ενώ είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (14 γραμμάρια πρωτείνης στα 100 γραμμάρια φαγόπυρου). Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 και Β9 (φολικό οξύ), σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε και Κ, ενώ περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό. Έχει καλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες (10 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια φαγόπυρου) και σε φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Όλα αυτά με σχετικά λίγες θερμίδες (343 θερμίδες τα 100 γραμμάρια ωμού φαγόπυρου ενώ μόλις 92 θερμίδες τα 100 γραμμάρια βρασμένου σε νερό φαγόπυρο) και σχεδόν χωρίς λιπαρά.

Η κατανάλωση φαγόπυρου:

  • ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας στην ρύθμιση των τιμών χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.
  • Συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Βοηθά σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Προσφέρει γρήγορο κορεσμό.
  • Συμβάλλει στην λειτουργία αποβολής τοξινών από τον οργανισμό.
  • Ενισχύει το νευρικό και μυϊκό σύστημα, καθώς και στη λειτουργία του μεταβολισμού.
  • Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους.

 

Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ με τη μορφή ωμών σπόρων, νιφάδων, κράκερ και ζυμαρικών τύπου noodles, και αλευριού. Το αλεύρι από φαγόπυρο είναι κατάλληλο για παρασκευάσματα που δεν φουσκώνουν πχ. τηγανίτες, μπισκότα, βάφλες, κρέπες χωρίς γλουτένη και με μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ αν αναμιχθεί με άλλα αλεύρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων. όπως ψωμί, κέικ. Το συγκεκριμένο αλεύρι καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο.

Καλό είναι να ξεπλένετε τους σπόρους φαγόπυρου κάτω από τρεχούμενο νερό όπως την κινόα, πριν τους μαγειρέψετε για να απομακρύνετε τυχόν χώματα και υπολείμματα. Καταναλώνονται ωμοί, βραστοί με αναλογία ένα μέρος φαγόπυρο με δύο νερό, όπως το ρύζι ή ψητοί. Βρασμένο μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, όσπρια – ταιριάζει πολύ ωραία στη σούπα με φακές- άλλες σούπες, γιαούρτι ή να συνοδεύσει κρέας στην κατσαρόλα ή ψάρι. Ακόμη να αντικαταστήσει το ρύζι στα γεμιστά, ή στα ριζότα.

Μαζί με βρώμη σε νερό ή φυτικό γάλα φτιάχνει πολύ χορταστικό χυλό σιγοβράζοντας για 25 λεπτά περίπου και ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε τα αγαπημένα σας berries, κολοκυθόσπορους και 1-2 βασιλικούς χουρμάδες για γλυκαντικό και έχετε ένα σούπερ μπολ πρωινού.

Πιστέψτε με κάθε φορά που προσθέτω σπόρους φαγόπυρου στον πρωινό χυλό μου, ο οργανισμός μου ξεχνάει να ξαναπεινάσει! Με κρατάει χορτάτη με άνεση γύρω στις πέντε ώρες!!

Αν μετά από όλα αυτά δεν το έχετε λατρέψει ακόμα, σας προτείνω τουλάχιστον να το δοκιμάσετε!


Αφήστε μια απάντηση