Πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι2 min read

Μία πολύ ωραία, ‘εναλλακτική’ και μοντέρνα ιδέα για πίτσα με λίγους υδατάνθρακες, χωρίς γλουτένη και λίγες θερμίδες είναι η πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι. Αγαπημένο ορεκτικό των κατοίκων της Καλιφόρνιας της Αμερικής αλλά και όσων αγαπούν την υγιεινή διατροφή και την πίτσα φυσικά.

Το κουνουπίδι είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό, πολλοί το θεωρούν άγευστο και με δυσάρεστη μυρωδιά.

‘Oμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνες C, K και Ε. Περιέχει ακόμα ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεϊνης και φυτικών ινών, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος.

Να θυμάστε ότι τα λαχανικά αποδίδουν βέλτιστα τις θρεπτικές τους ουσίες όταν μαγειρεύονται στον ατμό ή καταναλώνονται ωμά. Τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, αλεσμένα στο μπλέντερ σαν κουσκούς, μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή στον ατμό και ν’ αντικαταστήσουν το ρύζι στα πιάτα σας ως λαχανικό με λίγους υδατάνθρακες ή να το προσθέσετε στις σαλάτες σας.

Για την ζύμη πίτσας από κουνουπίδι θα χρειαστείτε:

  • 1 κουνουπίδι μέτριο προς μεγάλο
  • 1-2 αυγά
  • ρίγανη ή δυόσμος
  • 1/2 κούπα τριμμένο τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα ή ακόμα και μαλακό κατσικίσιο τυρί
  • λίγο αλάτι

 

 

Εκτέλεση:

  • Κόβετε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια χωρίς το κοτσάνι τους και το περνάτε από το μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν κουσκούς.

  • Τοποθετείτε το μίγμα σε μπολ και το βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων 5-7 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του μίγματος.
  • Το βγάζετε με προσοχή γιατί το κουσκούς κουνουπίδι καίει πολύ και το αδειάζετε σε μία λινή η βαμβακερή πετσέτα.
  • Φοράτε γάντια και στίβετε πολύ καλά την πετσέτα που έχει μέσα το τριμμένο και βρασμένο κουνουπίδι για να στραγγίξει τα νερά του.
  • Το αφήνετε μία ώρα στο ψυγείο να ‘ξεκουραστεί’.
  • Το βγάζετε και ρίχνετε στο μπολ το αυγό, ρίγανη ή δυόσμο, αλάτι και το τριμμένο τυρί που σας αρέσει. Το πλάθετε μέχρι να φτιάξετε μία ‘μπάλα ζύμης΄.
  • Σε ταψί με λαδόκολλα τοποθετείτε την΄ζύμη΄σας και με σπάτουλα την ανοίγετε, ενώ με τα χέρια σας την πιέζετε και την φορμάρετε μέχρι να σχηματίσετε μια λεπτή βάση για την πίτσα σας.

Για το topping της πίτσας σας, θα αποφασίσετε εσείς. Αφήστε την φαντασία σας και αυτοσχεδιάστε!

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και κάτω αντίσταση για 45 λεπτά ανάλογα και με τον φούρνο σας.

Tip: το μυστικό για μία στεγνή ζύμη για την πίτσα σας, έτσι ώστε να μπορείτε να την δουλέψετε με τα χέρια σας είναι να απομακρύνετε πολύ καλά την υγρασία που περιέχει το βρασμένο μίγμα κουνουπίδι-κουσκούς. Γι’αυτό στίψτε την πετσέτα με το μίγμα πολύ πολύ δυνατά!

Η ίδια ιδέα μπορεί να γίνει και με το μπρόκολο ή με μπρόκολο και κουνουπίδι μαζί.

Καλή επιτυχία!


Αφήστε μια απάντηση