Ψωμί χωρίς γλουτένη με βρώμη και σπόρους, που όχι απλά τρώγεται, γιατί κατά τη γνώμη μου αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν τρώγονται, αλλά είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, νόστιμο, χορταστικό και τι πιο ωραίο: το έχετε φτιάξει ΕΣΕΙΣ!
Το δοκίμασα σε workshop των Vegan Fairies, και ενθουσιάστηκα! Από τότε το φτιάχνω και στο σπίτι μου. Το κόβω σε φέτες, αφού έχει κρυώσει καλά, τις οποίες συντηρώ στην κατάψυξη και βγάζω κάθε πρωί όσες θα χρειαστούμε μέσα στην ημέρα.
Θα χρειαστείτε:
- 150γρ κάσιους
- 160γρ αμύγδαλα
- 170γρ φαγόπυρο
- 100γρ κολοκυθόσπορους
- 45γρ σπόροι τσία
- 180γρ βρώμη χωρίς γλουτένη
- 20γρ βιολογικό ψίλλιο σε σκόνη
- 65γρ λάδι καρύδας
Το βιολογικό ψίλλιο σε σκόνη είναι συμπλήρωμα διατροφής, ένα φυσικό υπακτικό πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και κολλοειδή, που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού σε σχέση με το βάρος τους και να δημιουργούν ένα τζελ στον εντερικό σωλήνα. Αυτό το τζελ προάγει την καλή κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας στον καθαρισμό και στην αποτοξίνωση του. Η χρήση του ψίλλιου δεν δημιουργεί εξάρτηση. Βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας ενώ προσφέρει αίσθημα κορεσμού και μειώνει την όρεξη βοηθώντας έτσι στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.
( Καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν από τη χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής)
Οδηγίες:
- Χτυπάτε τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τη βρώμη και το φαγόπυρο σε ένα μίξερ μέχρι να γίνουν αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο αλεύρι που φτιάξαμε, τους σπόρους τσία, το ψύλλιουμ, τους κολοκυθόσπορους και το λάδι καρύδας και ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά με το χέρι σας.
- Αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου και το αδειάζετε σε φόρμα μακρόστενη και όσο πιο ψηλή μπορείτε να βρείτε (πχ. 21 x 11,5 εκατοστά) που έχετε αλείψει με λάδι καρύδας ή έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
- Πιέστε το μείγμα ελαφριά με βρεγμένα δάχτυλα και απλώστε το καλά να φτάσει ως τις άκρες.
- Πασπαλίστε το με κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους ακόμα και με νιφάδες βρώμης.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 2,5 ώρες περίπου ή παραπάνω ανάλογα με τον φούρνο σας.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά για μία ώρα μέσα στη φόρμα, και κατόπιν το βγάζουμε από τη φόρμα με προσοχή.
Extra tip: βάλτε το αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα σε δύο κομμάτια δημιουργώντας ένα σταυρό, ένα κατά μήκος στην ακριβή διάσταση του πάτου και μακρύ ώστε να βγαίνει από τις άκρες και ένα κατά πλάτος με τον ίδιο τρόπο, για να ξεφορμάρετε το ψωμί σας χωρίς να χαλάσει στις γωνίες.
Καλή επιτυχία!