Γάλα Αμυγδάλου με Κουρκουμά: το Χρυσό Αντιφλεγμονώδες Γάλα3 min read

Απ’ όλα τα χειμωνιάτικα ροφήματα, αυτό είναι πραγματικά το αγαπημένο μου!! Αυτό το ινδικό ρόφημα, το χρυσό γάλα κερδίζει ολοένα και πιο πολλούς θαυμαστές στις δυτικές χώρες. Ακόμα και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μοντέρνα καφέ ή all day brasserie.

Το χρυσοκίτρινο ινδικό ρόφημα φτιάχνεται παραδοσιακά ζεσταίνοντας γάλα αγελάδος ή φυτικό γάλα ( αμυγδάλου, καρύδι, φουντούκι) με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα και τζίντζερ. Αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί ο κουρκουμάς είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας μπαχαρικό. Έχει ιδιαίτερη γεύση, λίγο καυτερή, πιπεράτη, κάπως γήινη θα έλεγα, αφού η μυρωδιά του θυμίζει χώμα και πανέμορφο κίτρινο χρώμα.

Είναι διάσημος ως το χρυσό ή θεραπευτικό μπαχαρικό της Ασιατικής κουζίνας ή ως το ινδικό σαφράν το οποίο χαρίζει στο κάρυ το κίτρινό του χρώμα. Στην Ινδία θεωρείται ιερή ρίζα που ανανεώνει σώμα και πνεύμα, κύριο συστατικό της ιατρικής Αγιουβέρδα εδώ και 4000 χρόνια. Μετά από 3000 δημοσιευμένες μελέτες τα τελευταία 25 χρόνια για τα οφέλη του, ο κουρκουμάς έχει κάνει εντυπωσιακή είσοδο και στο δυτικό ιατρικό κόσμο. Είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά όπως πρωτείνη, φυτικές ίνες, νιασίνη (βιταμίνη Β3), βιταμίνες C, E, και Κ, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική ακόμα και αναλγητική δράση. Είναι ακόμη αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή αναστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου ενώ περιορίζει την κατάπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών που έρχονται με την πάροδο του χρόνου. Ενισχύει το ανοσοποιητιμό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι και το αίμα, αυξάνει την μεταβολική λειτουργία, βοηθάει την ομαλή λειτουργία της πέψης, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας. Καλό είναι να συνδυάζεται με πιπερίνη, η οποία περιέχεται στο πιπέρι και ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης στην κυκλοφορία του αίματος.

Δώστε του μία κυρίαρχη θέση στα μπαχαρικά της κουζίνας σας. Ζωντανέψτε μ’ αυτό τις σάλτσες σας με κάρυ, ενισχύστε το χρώμα και τη γεύση στο ρύζι η τα ριζότα σας με λαχανικά, τις σούπες με κολοκύθα ή όσπρια, τα dressings για τις σαλάτες σας, ακόμα και το τζίντζερ τσάι ή τα smoothies σας.

Για μία κούπα χρυσό γάλα θα χρειαστείτε:

  • 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα αμυγδάλου άγλυκο
  • 1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ελάχιστο γαρίφαλλο (προαιρετικά)
  • ελάχιστο πιπέρι (προαιρετικά)

Οδηγίες και συμβουλές:

Ζεσταίνετε ελαφρά το γάλα και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Το σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου καθώς ανακατεύετε καλά. ‘Οσο περισσότερο αφήνετε το ρόφημα να σιγοβράσει, τόσο πιο δυνατή θα γίνει η γεύση του. Σερβίρετε αμέσως στην αγαπημένη σας κούπα.

Θα σας πρότεινα, αν δεν γνωρίζετε ήδη τη γεύση και το άρωμα του κουρκουμά, να μειώσετε την δοσολογία του και όσο τον συνηθίζετε να προσθέτετε παραπάνω, μέχρι να το φτιάξετε όπως ακριβώς σας αρέσει.

Ακόμα μπορείτε για τον ίδιο λόγο, στην αρχή να προσθέσετε λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης (μόνο αν το γάλα σας είναι άγλυκο) και όσο το συνηθίζετε να μειώνετε το γλυκαντικό μέσο.

Εμένα μου αρέσει να το φτιάχνω με γάλα αμυγδάλου μόνο με κουρκουμά και ελάχιστο (στην άκρη του κουταλιού) γαρίφαλλο, κανέλλα και να το πασπαλίζω από πάνω με ροζ πιπέρι. Με αυτό τον τρόπο ενισχύω την θερμότητα που μου προσφέρει αλλά και την απορρόφηση της κουρκουμίνης απο τον οργανισμό μου.

Θα το αγαπήσετε!  ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!

Namaste

Ειρήνη Κατραβά

Αφήστε μια απάντηση