Η Asteya και Το Μυστικό της Αφθονίας5 min read

Η asteya(μη-κλοπή) έρχεται τρίτη στη σειρά από τα πέντε yamas(ηθικοί περιορισμοί) που αναφέρονται στο κείμενο Yoga Sutras του Πατάντζαλι. Λέει να μην κλέβεις ή επιθυμείς κάτι που δεν είναι δικό σου, να μην δανείζεσαι κάτι χωρίς την άδεια του κατόχου, να μην οικιοποιήσε ιδέες άλλων.  Όπως και στα υπόλοιπα, έτσι και εδώ κρύβονται από πίσω πολύ περισσότερα από το να κλέψεις κάτι από κάποιον.

Προφανώς οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε κλέφτες, παρόλα αυτά όλοι καθημερινά παίρνουμε πράγματα, νερό, τροφή, ρούχα, αντικείμενα, κλπ. Η απληστία οδηγεί στην κλοπή. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κρίση είναι ότι αγοράζουμε αγαθά τα οποία δεν χρειαζόμαστε, με αυτό τον τρόπο τα κλέβουμε από τις επόμενες γενιές, που ίσως λόγω του υπέρ-καταναλωτισμού μας δεν θα έχουν καθαρό νερό να πιουν, ωραία φρέσκα λαχανικά, ή ακόμα χειρότερα πλανήτη να κατοικήσουν.

Κάθε χρόνο εξαντλούμε τις πηγές της γης νωρίτερα, στους 7 μήνες βρισκόμαστε σήμερα, και δανειζόμαστε από την επόμενη χρονιά. Φέτος αυτή η ημερομηνία ήταν η 1 Αυγούστου, πιο νωρίς από ποτέ.

Το οικολογικό αποτύπωμα είναι ένας τρόπος να μετράμε τις επιδράσεις που ασκούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες πάνω στη γη. Το 2013, το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος υπολόγισε το παγκόσμιο οικολογικό αποτύπωμα ως 1.6. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι οικολογικές υπηρεσίες (φυσικοί πόροι ή φυσικό κεφάλαιο ) του πλανήτη είχαν χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο 1,6 φορές ταχύτερα από αυτό που η φύση μπόρεσε να ανανεώσει. Δες το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά και με ποιους τρόπους μπορείς να βοηθήσεις:

Ο πιο άμεσος τρόπος να παρατηρήσεις την asteya είναι αυτός ακριβώς, δηλαδή η σχέση σου με τα αγαθά. Αυτή η ποιότητα είναι ο φίλος σου που έρχεται και σου χτυπάει φιλικά την πλάτη και σου λέει ¨Το χρειάζεσαι αυτό;”

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ορειβασία και την αναρρίχηση ήταν από τα πρώτα πράγματα που θαύμασα στους ανθρώπους του χώρου, ή μάλλον καλύτερα του βουνού, η αυτάρκεια! Μία από τις πιο σημαντικές ικανότητες του ορειβάτη είναι να γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται να βάλει μέσα στο σάκο του για να κάνει την διαδρομή, αυτό σημαίνει ρούχα, εξοπλισμό, νερό και τροφή για όσες μέρες θα είναι στο βουνό. Και όταν λέμε ακριβώς εννοούμε τίποτα παραπάνω γιατί ο σάκος θα βρίσκεται στην πλάτη του σε όλη τη διάρκεια. Στις σχολές ορειβασίας η οργάνωση του σακιδίου είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα. Σε αποστολές ψηλού βουνού όπως για παράδειγμα Ιμαλάια και ‘Ανδεις που η ανάβαση διαρκεί πολλές φορές πάνω από 10 μέρες παίζουν ρόλο ακόμα και τα γραμμάρια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ακριβώς έτσι και στη ζωή τους. Τι όμορφο παράδειγμα, έτσι;

Λέμε συχνά ότι στη φύση υπάρχει αφθονία, η αφθονία όμως προκύπτει από αυτήν ακριβώς την πρακτική, δηλαδή σωστή διαχείριση αγαθών, σωστή διαχείριση ενέργειας. Και μπορεί κάποια πράγματα να μην τελειώνουν για μας, αλλά τελειώνουν για κάποιους άλλους, δεν είμαστε μόνοι μας! Ότι δίνεις να παίρνεις, και το αντίθετο διαφορετικά αν παίρνεις διαρκώς κάποια στιγμή όλα τελειώνουν, ή στην αντίθετη περίπτωση αδειάζεις εσύ. Και στις σχέσεις όμως κάπως έτσι δεν λειτουργεί; Oι υγιείς σχέσεις διατηρούν αυτό το χαρακτηριστικό, δίνουν και οι δύο από την ενέργεια τους και έτσι δημιουργείται μία σωστή ροή ενέργειας, ένας όμορφος κύκλος που επιτρέπει και στις δύο πλευρές να τρέφονται και να ανθίζουν, αν αυτό δεν συμβαίνει δημιουργούνται προβλήματα και τελικά δεν είναι καλό για καμία από τις δύο πλευρές.

Η Asteya στον εαυτό μας:

  • Παρατήρησε την σχέση σου με τον χρόνο, έχεις χρόνο μέσα στην ημέρα σου για να φας, να κάνεις το μπάνιο σου, να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, να κοιμηθείς, να κάνεις κάτι που σε τρέφει, που σου δίνει ενέργεια; Πόσο χρόνο κλέβεις κάθε μέρα από τον εαυτό σου;
  • Παρατήρησε πόσο συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, η σύγκριση προκαλεί καμουφλάζ και αυτό με έναν τρόπο είναι κλοπή από την φυσικότητα μας, είμαστε όλοι από ένα διαφορετικό φρούτο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Η μόδα, οι διαφημίσεις κάποιοι άνθρωποι του περιβάλλοντος μας μας προτρέπουν να αλλάζουμε συνεχώς, πολλές φορές να νιώθουμε άσχημα για αυτό που είμαστε και μας δημιουργούν την ανάγκη για μακιγιάζ, πλαστικές επεμβάσεις κλπ. Μην φτιάχνεις τον εαυτό σου σε σχέση με τα πρότυπα της εποχής ή με το τι θέλει κάποιος άλλος. Είσαι τέλειος με τις ατέλειες σου ακριβώς όπως είσαι, μέσα και έξω!
  • Ο Βούδας είπε “Να είσαι εκεί ακριβώς που είσαι αλλιώς θα χάσεις τον περισσότερο χρόνο από την ζωή σου.” Μην φεύγεις από σκέψεις και συναισθήματα, ζήσε τα καλά και τα κακά, αντιμετώπισε τα, για κάποιο λόγο είναι εκεί. Δείξε εμπιστοσύνη στην διαδικασία.
  • Στην πρακτική σου παρατήρησε το νου σου πως φεύγει και αν μένει στην αναπνοή, εκπαίδευσε τον να είναι παρών, αν φεύγει μην κρίνεις, αυτό έχει μάθει να κάνει, απλά παρατήρησε.
  • Όταν καταλάβεις ότι η πηγή για όλες τις λύσεις που ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου, είναι πάντοτε παρών μέσα σου, τότε η asteya συμβαίνει φυσικά.

 

Παρακάτω θα βρεις κάποιες δηλώσεις που θα σε βοηθήσουν να έρθεις πιο κοντά σε αυτή την ποιότητα:

  • Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχω.
  • Παίρνω και χρησιμοποιώ μόνο ότι είναι δικαιωματικά δικό μου.
  • Σέβομαι τα αγαθά, τα κεκτημένα και τα ταλέντα των άλλων.
  • Απελευθερώνω την επιθυμία να έχω αντικείμενα ή ταλέντα που δεν είναι δικά μου.
  • Εκτιμώ την ζωή μου όπως ακριβώς είναι.

 

Θα σε αφήσω με μία ιστορία, ήταν κάποτε σε ένα χωριό ένας αγρότης που είχε μία φάρμα. Μία μέρα το άλογο του έφυγε και το έχασε, αμέσως έτρεξε το χωριό να του πει πόσο λυπάται για την κακή του τύχη, αυτός τους αποκρίθηκε ίσως.. Το άλογο επέστρεψε μετά από μερικές μέρες και έφερε και παρέα, άλλα 100 άλογα ήρθαν στην φάρμα μαζί του, έτρεξε πάλι όλο το χωριό να του πει συγχαρητήρια για την καλή του τύχη, η απάντηση του ίδια, ίσως. Ο γιος του προσπαθώντας να μάθει να καβαλάει ένα από τα καινούρια άλογα έσπασε το πόδι του, για άλλη μία φορά ήρθαν για τα περαστικά και να τον συλλυπηθούν, αυτός πάλι τα ίδια, ίσως. Μετά από μερικές μέρες ξέσπασε πόλεμος και δεν τον πήραν τον γιο του γιατί είχε σπασμένο πόδι.

Φυσικά η Asteya δεν τελειώνει με τα πράγματα που ανέφερα, αλλά αυτά είναι μερικές καλές συμβουλές για να ξεκινήσεις. Καλή πρακτική!

Quote της εβδομάδας: Έχω ότι χρειάζομαι!

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη


Αφήστε μια απάντηση