Κόκκινες Φακές Σούπα2 min read

Η σούπα με κόκκινες φακές είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. 

Οι κόκκινες φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα, βράζουν σε 20 λεπτά περίπου και χυλώνουν γρήγορα. Έχουν πολύ εντυπωσιακό κοραλί χρώμα, το οποίο γίνεται απαλό κίτρινο όταν μαγειρευτούν. Για να διατηρήσουμε φωτεινή την σούπα, προσθέτουμε ότι μπορεί να δώσει χρώμα, όπως καρότα, κουρκουμά, πάπρικα, πιπεριά φλωρίνης, πελτέ ντομάτας ή πελτέ πιπεριάς. Είναι πρωτεινούχο όσπριο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνες συμπλέγματος Β. Ένα φλυτζάνι του τσαγιού κόκκινες φακές περιέχουν πάνω από το μισό του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου ενός ανθρώπου.

Είναι πολύ πιο εύπεπτες και ελαφριές από τις κοινές φακές. Μαγειρεύονται κυρίως βραστές ως σούπα αλλά χρησιμοποιούνται και σε διάφορες σαλάτες, ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα και ακόμα ως κόκκινη φάβα. Η γεύση τους είναι πιο απαλή και γλυκιά από τις κοινές φακές. Είναι γνωστές και με την ονομασία ΄φακή της Αιγύπτου΄.

 

 

 

Για τη σούπα (4-5 μερίδες) θα χρειαστείτε:

  • 1 ξερό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουταλιά σούπας τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κοτσάνι από το σέλινο (όχι τα φύλλα) ψιλοκομμένο
  • 2-3 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλακι γλυκού κουρκουμάς
  • Ι φλυτζάνι τσαγιού τριμμένη ντομάτα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού κόκκινες φακές
  • ι φλυτζάνι τσαγιού τρυφερά φύλλα σπανάκι
  • αλάτι,  πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα των λαχανικών
  • 1 βιολογικός κύβος λαχανικών

 

Οδηγίες:

Βράζετε για 5 λεπτά τις κόκκινες φακές, τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε από τους αφρούς και τις αφήνετε να περιμένουν.

Σωτάρετε σε λίγο λάδι σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το σέλινο και τα καρότα.

Προσθέτετε τα μπαχαρικά, κουρκουμά, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Κατόπιν προσθέτετε την τριμένη ντομάτα και τον ζωμό λαχανικών διαλυμένο καλά σε ζεστό νερό (καλό είναι να υπολογίσετε το ζεστό νερό που θα προσθέσετε σύμφωνα με τα πιάτα σούπας που θέλετε να σερβίρετε)

Περιμένετε να έρθουν σε βρασμό.

Αμέσως μετά προσθέτετε τις κόκκινες φακές, χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 -20 λεπτά ακόμα.

Στο τέλος προσθέτετε τα τρυφερά φύλλα σπανάκι και απομακρύνετε από τη φωτιά.

 

Η σούπα με κόκκινες φακές είναι έτοιμη να σας ζεστάνει και να σας χορτάσει!!

 

Namaste

Ειρήνη Κατραβά

Αφήστε μια απάντηση