Μπανανόψωμο ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ! – Ένα Υγιεινό αλλά Νόστιμο Σνακ2 min read

Το μπανανόψωμο είναι ένα είδος ψωμιού που φτιάχνετε από λιωμένες μπανάνες. Είναι ένα ζουμερό, γλυκό, γρήγορο ψωμί σαν κέικ που τρώγετε όλες τις ώρες.

Η ομορφιά αυτής της συνταγής του Μπανανόψωμου είναι ότι δεν χρειάζεστε μίξερ! Όλα όσα χρειάζεστε είναι ένα δοχείο ανάμειξης, ένα πιρούνι για να χτυπήσεις τα αυγά και ένα κουτάλι για να ανακατέψετε το μίγμα. Μπορείτε να αναμείξετε τα πάντα σε ένα μπολ, μπορείτε ακόμη να αλλάξετε την ποσότητα του μελιού ή των μπανανών.

Ακόμα μπορείτε να τροποποιήσετε την γεύση του ψωμιού με το να ρίξετε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια, σταφίδες, μούρα ή κομματάκια σοκολάτας, ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το μίγμα σε μια φόρμα για muffins και να φτιάξετε μπανάνα muffins. Μπορείτε να το πάτε ακόμη ένα βήμα παραπέρα και να κάνετε σοκολατένιο μπανανόψωμο προσθέτοντας κακάο.

Επίσης μπορείτε να δείτε τα θρεπτικά στοιχεία στο παρακάτω πινακάκι, που αντιστοιχούν σε 1 φέτα αν κόψετε το ψωμί 18 φέτες.

Υλικά:

  • 2 & 1/2 κούπες Αλεύρι Αμυγδάλου (γύρω στο ένα σακουλάκι 200g)
  • 3 Αυγά
  • 1/2 κούπες Μέλι ή Σιρόπι Αγαύης (Η λιγότερο)
  • 1/4 κούπες Γιαούρτι (65g)
  • 3 πολύ Γινωμένες Μπανάνες (που θα τις κάνουμε πουρέ)
  • 1 & 1/2 κτγ. Κανέλα
  • 1/4 κτγ. Μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κτγ. Αλάτι
  • 1 κτγ. Μαγειρική Σόδα
  • 1 κτγ. Βανίλια
  • Ψιλοκομμένους Ξηρούς Καρπούς (καρύδια, κολοκυθόσπορος, chia κτλ) ή σταφίδες, μούρα, κομματάκια σοκολάτας ή φυστικοβούτυρο

 

Σκεύη:

  • 1 Μεγάλο Μπολ
  • 1 Μεσαίο Μπολ
  • 1 Ταψάκι/Φόρμα Για Ψωμί (4×8)

 

Βήματα:

1) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

2) Αλείφουμε το ταψάκι με λάδι καρύδας η βούτυρο.

3) Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στο μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά (αλεύρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι & σόδα).

4) Λιώστε τις ώριμες μπανάνες με ένα πιρούνι μέχρι να μην έχουν πολλά κομματάκια.

5) Χτυπάμε τα αυγά στο μεσαίο μπολ & προσθέτουμε τα υγρά υλικά (μέλι, γιαούρτι, πουρές μπανάνας).

6) Ρίχνεις το υγρό μίγμα στο στερεό και ανακατεύεις καλά.

7) Προσθέτεις τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύεις μέχρι να πάνε σε όλο το μίγμα.

8) Ρίχνεις το μίγμα στο ταψάκι (θα είναι σχετικά υγρό) & ψήνεις για 50-60 λεπτά μέχρι το κέντρο να είναι στερεό.

9) Το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει τελείως πριν το κόψεις αλλιώς θα διαλυθεί.

 

Συμβουλές:

* Μπορείς να το δεις αν το κέντρο είναι στερεό τρυπώντας με ένα μαχαίρι το κέντρο και άμα δεν κολάι το μίγμα στο μαχαίρι είναι έτοιμο.

* Ανάλογα με τον φούρνο το αλεύρι αμυγδάλου μπορεί να πάρει πολύ γρήγορα χρώμα και να μην έχει γίνει μέσα. Σε αυτή την περίπτωση σκεπάζεις το ταψάκι με ένα αλουμινόχαρτο.

* Όταν κρυώσει μπορείς να το κόψεις σε φέτες και να το τυλίξεις με μεμβράνη η να το βάλεις σε τάπερ ώστε να σου κρατήσει 4-5 μέρες εκτός ψυγείου. (Ένα μαχαίρι ψωμιού βοηθάει να κόψετε φέτες που δεν είναι εύθρυπτες.

* Παραδοσιακά τρώγετε ζεστό με λιωμένο βούτυρο. Δηλαδή μόλις κρυώσει το ζεσταίνεις σε μια φρυγανιέρα η τοστιέρα και προσθέτεις ένα κομματάκι βούτυρο από πάνω που θα λιώσει.

Namaste

Αντώνης Χαραλάμπους

Αφήστε μια απάντηση