Ahimsa – Κάνε τον Κόσμο σου Ένα Καλύτερο Μέρος να Ζεις6 min read

Για τον καθένα η γιόγκα σημαίνει κάτι διαφορετικό, είτε είναι σωματική δραστηριότητα, είτε είναι διαλογισμός, είτε είναι chanting, σίγουρα όμως η λέξη που ετοιμολογικά σημαίνει “ένωση” είναι κάτι παραπάνω από ένα 60λεπτο μάθημα, είναι κάτι παραπάνω από την ικανότητα να στέκομαι στα χέρια μου, να στρίβω και να ιδρώνω.

Τι κάνω λοιπόν αν θέλω να ασχοληθώ λίγο περισσότερο, από που να ξεκινήσω, μία πολύ συχνή ερώτηση είναι τι να διαβάσω, σου έχω την απάντηση… Προχωρώντας λοιπόν λίγο παρακάτω (ή πιο σωστά λίγα βήματα πριν) συναντάμε τα γιαμας & τα νιγιαμας τα οποία είναι κάποιοι κώδικες ηθικής δεοντολογίας και αυτοπαρατήρησεις που αναφέρονται στο κείμενο Γιογκα Σουτρας του Παταντζαλι. Είναι κάποιες βασικές έννοιες και απαραίτητα συστατικά στη ζωή ενός γιόγκι που με βοηθούν να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να έχω έναν πιο ήρεμο νου. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά κατευθείαν στην δράση, γιατί η γιόγκα έχει σημασία αν εφαρμόζεται στην ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, στις σχέσεις μας…

Τις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε ένα ταξίδι στη φιλοσοφία και θα δούμε πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε στην ζωή μας. Θα αναλύσουμε ένα προς ένα τα γιάμας & τα νιγιάμας και θα τα δουλέψουμε παρατηρώντας τα και αλλάζοντας έστω και κάτι μικρό, ένα μικρό βήμα τη φορά, τα βήματα μαζεύονται και γίνονται ένα μεγάλο. Είναι ένα ταξίδι που το κάνω κάθε χρόνο στην αρχή της σεζόν μαζί με τους μαθητές και κάθε χρόνο η σχέση μου με αυτές τις έννοιες βελτιώνεται. Δέξου την πρόκληση και δες την ζωή σου να μεταμορφώνεται.

 

Αhimsa – Μη-Βία

Μη βία στην σκέψη, στον λόγο και στην δράση, αγάπη για κάθε ζωντανό πλάσμα, συμπόνια, ευγένεια, μη-κριτική, δικαιοσύνη

Η ahimsa δεν αναφέρεται μόνο στην πράξη λοιπόν αλλά και στην σκέψη, αναφέρεται στην συναισθηματική βία, στην λεκτική βία(ενοχές, κριτική, κουτσομπολιό) απέναντι σε οτιδήποτε υπάρχει στην φύση, σε όλα τα έμβια πλάσματα αλλά και άβια στοιχεία του πλανήτη συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου. Που είναι και ο πιο σημαντικός, γιατί από μέσα μου ξεκινάνε όλα.

Η βία γεννιέται από τον φόβο, την αδυναμία την άγνοια ή την ανησυχία. Λέγοντας άγνοια εννοούμε την άγνοια της αληθινής μας φύσης, το να μην γνωρίζω την τελειότητα και την πληρότητα της ύπαρξης μου, να μην βλέπω το Θεϊκό που κατοικεί μέσα μου. Όταν την γνωρίζω δεν μπαίνω σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους, σε κανέναν ανταγωνισμό γιατί γνωρίζω την Αλήθεια, ότι είμαι πλήρης. Η γνώση αυτή έχει αποτέλεσμα να βιώνω την ισότητα.

Στην εποχή μας η βία υπάρχει παντού στο φαγητό, στα ρούχα που αγοράζουμε, στις ερωτικές μας σχέσεις ή στις σχέσεις μας γενικότερα. Κι όμως είναι αλήθεια, έχεις ποτέ σκεφτεί πως έχει έρθει στο πιάτο σου το φαγητό σου, ή όλο αυτό το φαγητό που αγοράζεις αλλά δεν χρειάζεσαι πραγματικά, ίσως το πετάς μερικές φορές. Ή το τέλειο φθηνό μπλουζάκι που αγόρασες από την γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, έχεις σκεφτεί ότι για να καταναλώσεις κάποια αγαθά μικρά παιδιά δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς. Αυτό δεν είναι ένα είδος βίας που συμμετέχεις; Ή στις ερωτικές σου σχέσεις σου πόσες φορές συμπεριφέρεσαι με τον εγωισμό σου και όχι από την καρδιά σου;

Δυστηχώς η βία υπάρχει στο σύστημα, στις διαφημίσεις οι οποίες προσπαθούν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι δεν είσαι αρκετός για αυτό πρέπει να αγοράσεις το εκάστοτε προϊόν, μεγαλώνουμε με αυτές τις συνθήκες και είναι αρκετά δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτό τον κύκλο, μπαίνουμε σε έναν αγώνα δρόμου που δεν τελειώνει ποτέ ασκώντας βία πρώτα στον εαυτό μας.

Υπάρχει παντού στις σκέψεις που κάνουμε για εμάς, στο γρήγορο φαγητό, στον λίγο ύπνο, στο ατελείωτο άγχος, στις συμβιβασμένες σχέσεις και όλα αυτά για να χωρέσουμε στο σύστημα, για να είμαστε αποδεκτοί. Από ποιον; Τελικά καταλήγουμε να υποφέρουμε από κρίσεις πανικού, αυπνίες, κατάθλιψη, νευρική ανορεξία, αυτοάνοσα κλπ. Για ποιο λόγο;

Μπορείς να αλλάξεις, ένα βήμα τη φορά, δεν είναι εύκολο να βγεις από την συνήθεια και τον τρόπο που έχεις μεγαλώσει αλλά γίνεται!

 

Παρακάτω θα βρεις κάποιες ασκήσεις, κάποια πράγματα που μπορείς να παρατηρήσεις κάνοντας έτσι ένα μικρό βήμα, ένα βήμα για να βγεις από αυτόν τον άσκοπο κύκλο, ξεκινώντας ένα μονοπάτι με προορισμό την αγάπη και  την συμπόνια, τις ποιότητες που υπάρχουν μέσα σου και περιμένουν υπομονετικά να τις ανακαλύψεις:

  • Παρατήρησε τι σκέψεις κάνεις για τον εαυτό σου, πόση κριτική ασκείς π.χ. δεν είμαι όμορφη, έχω παχύνει, έχω μεγάλη μύτη, δεν μπορώ να το κάνω αυτό κλπ ή το πόσο συγκρίνεις εσένα με τους άλλους.
  • Παρατήρησε την βία που ασκείς στον οργανισμό σου μέσα από την διατροφή σου, την έλλειψη σωματικής άσκησης ή υπερβολικής άσκησης, το κάπνισμα, το αλκόολ.
  • Παρατήρησε πόσο επιτρέπεις στους άλλους να ασκούν βία επάνω σου, αν θέτεις τα όρια σου και προστατεύεις τον εαυτό σου.
  • Παρατήρησε την σχέση σου με την αγορά, αν χρειάζεσαι όλα αυτά που αγοράζεις ή αν ψωνίζεις άσκοπα πράγματα, πάρε ότι ακριβώς χρειάζεσαι, ο πλανήτης και τα αγαθά που μας προσφέρει δεν είναι ανεξάντλητα, να αφήσουμε και κάτι στους επόμενους, τι λες;
  • Παρατήρησε τη σχέση σου με τη φύση αν πετάς σκουπίδια για παράδειγμα ή αν χρησιμοποιείς πολύ πλαστικό αν κάνεις ανακύκλωση. Κάνε μία αλλαγή, χρησιμοποίησε τα επαναχρησιμοποιημένα ποτηράκια αντί για πλαστικά για τον καφέ σου ή το τσάι σου. Αν λόγο της ζωής στην πόλη έχεις χάσει την επαφή σου με τη φύση καθιέρωσε μία ωραία βόλτα στο βουνό ή στη θάλασσα, θα σε βοηθήσει να συνδεθείς ξανά και να την σεβαστείς.
  • Στην πρακτική επικεντρώνομαι στην αναπνοή μου, πόσο κόβεται ή πόση ένταση κρύβει και πόσο σπρώχνω τον εαυτό μου πέρα από τα όρια του και την αντοχή του. Τι σκέψεις κάνω αν δεν μπορώ να κάνω μία στάση, πόσο συχνά τραυματίζομαι.
  • Μην δέρνεις τον εαυτό σου στην πρακτική, αγκάλιασε το σώμα σου, μην προσπαθείς να χωρέσεις στο σώμα κάποιου άλλου, το τέλειο σώμα για γιόγκα είναι αυτό που έχεις.
  • Την επόμενη φορά που θα ανέβεις στο στρωματάκι σου και κάθε φορά για να κάνεις την πρακτική σου, πριν ξεκινήσεις ένωσε της παλάμες  σου στο κέντρο της καρδιάς και δώσε την υπόσχεση στον εαυτό σου ότι θα ενεργείς από εκεί, χτίζοντας τη σχέση σας με αγάπη.

 

Η Ahimsa είναι το πιο σημαντικό από τα γιάμας & τα νιγιάμας και αν το κατανοήσω πλήρως δεν χρειάζονται όλα τα υπόλοιπα, γι αυτό είναι και το πρώτο στη λίστα. Αγκάλιασε το και νιώσε τα αποτελέσματα! Αφιέρωσε τον εαυτό σου σε αυτή την ποιότητα και θα ζήσεις μία γιόγκικη ζωή, μην αφήνεις κανέναν να σου πει πως, απλά ακολούθησε την καρδιά σου. Η πιο σημαντική ευθύνη που έχω στην ζωή μου είναι να με φροντίζω και να με προστατεύω, να με κρατάω υγιή σωματικά και ψυχικά. Η εφαρμογή της ahimsa στον εαυτό μου πρώτα και στους άλλους μετά θα με βοηθήσει να ζήσω με έναν ήρεμο νου, και μια καρδιά γεμάτη αγάπη. Άσε τις πράξεις σου να μιλήσουν για εσένα και κάνε τον κόσμο σου ένα καλύτερο μέρος να ζεις. Αυτό δεν ψάχνουμε όλοι; Τι περιμένεις;

Καλή πρακτική! Το quote της εβδομάδας: Do no harm but take no shit.

 

Namaste

Μαριάννα Θυμιάκη

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση