Ο Ορισμός του Mindfulness & ένας απλός Διαλογισμός Mindfulness4 min read

Το Mindfulness λειτουργεί σε μια ατμόσφαιρα αποσύνδεσης και φιλοδοξεί προς μια αγνή αντικειμενικότητα, μια επίγνωση που αντικατοπτρίζει τη φύση του αντικειμένου ακριβώς όπως είναι, χωρίς να τις προσθέτει σε αυτό, χωρίς να το επεξεργαστεί, χωρίς να το ερμηνεύει μέσα από τις οθόνες της υποκειμενικής αξιολόγησης και των σχολιασμών. – Bhikkhu Bodhi

Mindfulness είναι ο όρος που περιγράφει μία πνευματική ή ψυχολογική ιδιότητα του νου κατά την οποία το άτομο έχει ενεργοποιημένη την συνειδητότητα του και ανά πάσα στιγμή αντιλαμβάνεται, γνωρίζει και κατανοεί τον εαυτόν του στην πληρότητα και την ακεραιότητά του, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί πλήρη συνείδηση του περιβάλλοντος που τον περιστοιχίζει και της ακριβούς αλληλεπίδρασης που έχει με αυτό. Η πλησιέστερη μετάφραση του mindfulness στα ελληνικά είναι ο όρος «Ενσυνειδητότητα». Ουσιαστικά, όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση « Mindfulness» έχει σε απόλυτη επαγρύπνηση αλλά και ταυτόχρονη ισορροπία και ηρεμία τον νου του.

Το mindfulness αναπτύσσει μια οξεία ευαισθησία σε αυτό που εσωτερικά και εξωτερικά συμβαίνει κατά την διάρκεια της στιγμής.

Tο οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η εστίαση της προσοχής χωρίς κριτική στα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αισθήσεις (extero, intero και proprioceptive) έμφυτα αντανακλαστικά και εγγενή πρότυπα συμπεριφοράς που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μας με το περιβάλλον μας.

Το Mindfulness δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσετε στο λωτό, ενώ εστιάζετε στην αναπνοή ή τον κτύπο της καρδιάς σας. Αλλά απλά στην καθημερινή σας ζωή ρυθμίζετε την προσοχή σας ώστε να είστε πιο ευαισθητοποιημένοι από μια θέση ουδέτερης αποδοχής αυτών εμπειριών που συμβαίνουν κάθε στιγμή καθώς σχετίζονται με συναισθήματα, την νόηση, την αφή, την όραση, τον ήχο, τη μυρωδιά, τη γεύση, την σπλαχνική αίσθηση, proprioception (κιναισθητική αίσθηση) τον οποίων οι κινήσεις και τα αποτελέσματα καθορίζουν την ψυχική σας κατάσταση, δηλαδή τον τρόπο που αισθάνεστε για τον εαυτό σας και στη συνέχεια τι αισθάνεστε ότι είστε σε θέση να κάνετε.

Το Mindfulness από μια θέση ουδέτερης αποδοχής μετά από λίγο σας επιτρέπει όπως να λειτουργήσετε σαν μηχανικός και να τροποποιήσετε πτυχές του συστήματος καθώς και να παραμείνετε ουδέτεροι στις αρνητικές αισθήσεις. Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να προβλέψετε πώς θα χρειαστεί να νιώσετε για να παράγετε τις καλύτερες επιδόσεις.

Διαβάστε Περισσότερα σχετικά με την Ιστορία του Βούδα & η Ανακάλυψη του Mindfulness

Καθοδηγούμενος Διαλογισμός Mindfulness (~5-10 λεπτά)

  • Αναλογιστείτε τις διδασκαλίες του Βούδα, τη ζωή του κλπ. Βλέποντας τον εαυτό σας ως έναν πιθανό Βούδα.
  • Ξεκινήστε να κατευθύνετε την προσοχή σας στις αισθήσεις που δημιουργεί η αναπνοή σας.
  • Αφήστε την ιστορία του Βούδα & τις ιστορίες του μυαλού σας και επιστρέψτε πλήρως στην παρούσα στιγμή.
  • Όταν εισπνέετε, ξέρετε ότι εισπνέετε. Όταν εκπνέετε, ξέρετε ότι εκπνέετε.
  • Πού νιώθεις την ανάσα; Συνείδηση του σώματος με το σώμα στην παρούσα στιγμή.
  • Δεν προσπαθούμε να σταματήσουμε το μυαλό από τα πράγματα, ή ακόμα και να το σιωπήσουμε. Το αφήνουμε απλά να τρέξει στο παρασκήνιο, αφήνοντας την αναπνοή να είναι το επίκεντρο της προσοχής μας. Οι σκέψεις μπορεί να προκύψουν και μετά να περάσουν, το μυαλό μπορεί ακόμη και να είναι απασχολημένο, και αυτό είναι εντάξει μπορεί να είναι απασχολημένο στο παρασκήνιο.
  • Μπορείτε να επιλέξετε να δώσετε προσοχή στο σώμα.
  • Δεχτείτε την αίσθηση που δημιουργεί η αναπνοή σας, στα ρουθούνια, στο στήθος ή στην κοιλιά σας. Εάν κάτι σας τραβήξει την προσοχή από την αναπνοή σας, ονομάστε το χρησιμοποιώντας μια ήσυχη ετικέτα στο μυαλό σας και μετά επιστρέψτε στην αναπνοή σας.
  • Η αν ακούσετε κάτι πάλι επιστρέψτε στην αναπνοή
  • Η Συνειδητότητα/Mindfulness της αναπνοής είναι η θεμελιώδης πρακτική.
  • Ξανά και ξανά επιστρέφουμε, συνδέοντας την συνείδηση με την αναπνοή και διατηρώντας την επίγνωση, ακόμα και αν το καταφέρετε μόνο για μια ανάσα ή δύο (το μυαλό σας αρχίζει να ταξιδεύει πάλι), επιστρέφουμε, αφήνουμε να φύγει η σκέψη και ξεκινάμε ξανά.
  • Κρατήστε το πραγματικά απλό, ίσως μόνο μισή ανάσα, ποια είναι η θερμοκρασία, η διάρκεια της υφής κλπ.
  • Παρατηρώντας τη φυσική αναπνοή (χωρίς κανένα έλεγχο), η πρακτική είναι να την δεχτείτε, να την παρατηρήσετε, να την νιώσετε.
  • Η Συνειδητότητα/Mindfulness είναι η επίγνωση του σώματος στην παρούσα στιγμή. Καθώς η πρακτική επεκτείνεται, θα συμπεριλάβουμε συναισθήματα και σκέψεις, δεν αγνοούμε το μυαλό αλλά στρεφόμαστε προς αυτό. Θα γίνουμε δεκτικοί στον τόνο του συναισθήματος, είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο ή ουδέτερο.
  • Αλλά προς το παρόν μείνετε στο να επανέρχεστε στην αναπνοή ξανά και ξανά.
  • Ανοίξτε τα μάτια σας τώρα, συμπεριλάβετε το mindfulness της όρασης, και καθώς κινείστε και τεντώνετε το σώμα σας, συμπεριλάβετε το mindfulness και σε αυτό.
  • Το mindfulness είναι κάτι που μπορούμε να φέρουμε στη ζωή μας, αυτή είναι η διδασκαλία του Βούδα.

 

Namaste

Αντώνης Χαραλάμπους

 

(Use of elements from Noah Levine talks)


Αφήστε μια απάντηση