Guru Mantra – O Eσωτερικός μου Δάσκαλος3 min read

Η σούτρα 1.29 λέει ότι η επανάληψη των μάντρας αποτρέπει όλα τα εμπόδια (antarayas). Το chanting είναι ένα υπέροχο εργαλείο, μία πολύ όμορφη πρακτική η οποία ενεργοποιεί το Πνευμονογαστρικό Νεύρο που είναι συνδεδεμένο με το παρασυμπαθητικό σύστημα, το πνευμονογαστρικό νεύρο περνάει από τον εγκέφαλο, την γλώσσα, την καρδιά, τους πνεύμονες και το στομάχι. Σε περιόδους έντονου στρες ή δυσφορίας οπού η asana ή ο διαλογισμός δεν λειτουργούν, το chanting μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτές τις περιόδους.

Στην αρχή επαναλαμβάνεις τις φράσεις μηχανικά δίνοντας έμφαση στην δόνηση των συλλαβών, προχωρώντας στην πρακτική αρχίζεις να διαλογίζεσαι στο νόημα και όχι στο να μεταφράζεις τις λέξεις, γι’ αυτό και είναι καλύτερα να μην κάνεις την πρακτική στην μητρική σου γλώσσα. Αυτή η πρακτική αποτυπώνει το νόημα στον εγκέφαλο και βοηθάει στην κατανόηση. Καθώς κάθε chant έχει το δικό του νόημα, θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα και γνώσεις που θα αποκτήσουμε ανάλογα με ποιο επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε.

 

गुरुब्रह्मा गुरुरविष्णु:

गुरुरदेवो महेश्वरः

गुरु: साक्षातपरब्रह्म

तस्मै श्री गुरुवे नम

 

Om
Guru Brahma
Guru Vishnu
Guru devo Maheshwarah
Guru sakshaat para Brahma
tasmai shri guruvay namah
Om

 

Μετάφραση

Υποκλίνομαι στο Μπράχμα, τη δύναμη της δημιουργίας,
Στον Βίσνου, τη δύναμη της συντήρησης,
Στον Σίβα, τη δύναμη της καταστροφής και του μετασχηματισμού,
Στον γκουρού μέσα μου και τον γκουρού πέραν του πέρατος,
Κάνω την προσφορά μου σε αυτόν που όμορφα αφαιρεί το σκοτάδι μου, την άγνοια μου.

 

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου μάντρα, τιμά τους Ινδουιστές Θεούς και δασκάλους, τον Brahma ο οποίος συμβολίζει την δύναμη της δημιουργίας, τον Vishnu ο οποίος συμβολίζει την δύναμη της διατήρησης, και τον Shiva ο οποίος συμβολίζει την καταστροφή και την αναγέννηση. Στην γιόγκικη παράδοση δίνεται μεγάλη σημασία στην σχέση δασκάλου-γκουρού με τον μαθητή και σε αυτό το μάντρα αναγνωρίζεται η αξία των διδασκαλιών του γκουρού για να μπορεί ο μαθητής να δημιουργήσει την σχέση του με το Θεϊκό. Αποτελεί τελικά έκφραση ευγνωμοσύνης για όλους τους πνευματικούς δασκάλους και την καθοδήγηση που δίνουν στην υπερνίκηση της άγνοιας για να βρούμε φώτιση και αφύπνιση.

Αυτοί οι τρεις Θεοί οι οποίοι αναφέρονται και ως η Ιερή Τριάδα συμβολίζουν επίσης τα τρία στάδια της ζωής και τα τρία στοιχεία του εαυτού. Αναφέρεται λοιπόν επίσης στον δάσκαλο που ο καθένας από μας κρύβει μέσα του, οτιδήποτε και οποιοσδήποτε έρχεται στη ζωή μας είναι δάσκαλος μας. Δημιουργούμε με τις αποφάσεις μας και τις σκέψεις μας το πρόσωπο που έχουμε μπροστά μας. Εμείς διοχετεύουμε την ενέργεια μας και δημιουργούμε την ζωή μας. Όσο περισσότερο συνδεδεμένοι είμαστε με τον εσωτερικό μας γκουρού τόσο πιο κοντά σε σωστές σκέψεις και αποφάσεις, όλο και πιο κοντά στην αφύπνιση και στην γαλήνη. Το συγκεκριμένο μάντρα επικαλείται λοιπόν τις πνευματικές διδασκαλίες που είναι ενσωματωμένες στον εαυτό, συμβάλλοντας στη σύνδεση με τον εσωτερικό δάσκαλο του ατόμου και βοηθάει στην ενδυνάμωση του.

Για να βοηθηθείτε στην διαδικασία εκμάθησης του πώς να προφέρετε αυτό το chant, μπορείτε να δοκιμάσετε να ακούτε το παρακάτω βίντεο και να επαναλαμβάνετε τις φράσεις δυνατά. Μετά από λίγο, συνιστούμε να ελαττώσετε την χρήση του βίντεο και να το προφέρετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας τις δονήσεις στο κεφάλι σας σαν πληροφορία για το αν προφέρετε σωστά το chant (θα πρέπει να αισθανθείτε κάθε λέξη σε ολόκληρο τον εγκέφαλό σας). Μόλις έχετε μια βασική κατανόηση των δονήσεων και μπορείτε να θυμηθείτε το chant χωρίς βοηθήματα μπορείτε να συνεχίσετε στο τελευταίο στάδιο όπου διαλογίζεστε πάνω στο νόημα του ενώ το προφέρετε/τραγουδάτε.

 

Η δημιουργία μας είναι αυτός ο γκουρού(ο Βράχμα – η δύναμη της δημιουργίας). Η διάρκεια της ζωής μας είναι εκείνος ο γκουρού (Βισνού – η δύναμη της συντήρησης). Οι δοκιμασίες, οι ασθένειες, οι καταστροφές και ο θάνατος του σώματος είναι ο γκουρού (devo Maheshwara – η δύναμη της καταστροφής ή της μεταμόρφωσης). Υπάρχει ένας γκουρού κοντά (Guru Sakshat) και ένας γκουρού που είναι πιο πέρα από πέρα (param Brahma). Κάνω την προσφορά μου (tasmai) σε αυτόν που όμορφα (shri) αφαίρει το σκοτάδι μου, την άγνοια μου. (Γκουρού) είναι σε εσένα που υποκλίνομαι  και προσφέρω τη ζωή μου (namah).

Guru mantra jivamukti

 

Ηχητική μετάφραση του Guru Mantra από την Manorama.


Αφήστε μια απάντηση